Lamerskie pytanie.....

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich.

wiem,że "amigos" oznacza "przyjaciele" (chyba,że się mylę) ale co oznacza słówko "los" ? bardzo proszę o wyjasnienie.

W sumie interesuje mnie cały zwrot,co oznacza : "los amigos" ?

Sorki za lamerskie pytanie,ale w ogóle nie znam hiszpańskiego.
To jest liczba mnoga rodzajnika określonego.
czyli "los amigos" oznacza poprostu "przyjaciele" ? i może wystepować jako samodzielna nazwa np.jakiejś knajpy ? Chciałem tak nazwać pub ale nie wiem czy to jest poprawnie gramatycznie .Proszę o krótkie wyjaśnienie.

Z góry dziękuję.
Nie wdając się w szczegóły - tak. Rodzajnik występuje prawie zawsze przed rzeczownikiem w językach wywodzących się z łaciny.
Jeszcze ostatnie krótkie pytanko :

Czyli "Amigos" oznacza to samo co "LosAmigos" ? Prosże napisać czym to się różni i która forma jest bardziej poprawna ?
Z góry dziękuję.
W języku hiszpańskim, w odróżnieniu od polskiego, rzeczowniki są poprzedzane rodzajnikami. Czasem się je opuszcza ale to jest już inna sprawa.

Poczytaj sobie tutaj:
http://www.hiszpanski.ang.pl/rzeczownik.html
ups... ;) teraz doczytałam, że ty chcesz tak pub nazwać...

Wg mnie powinno być "Los amigos"

Ale mam inne pytanie... czemu chcesz dać nazwę hiszpańską jeżeli nawet hiszpańskiego nie znasz? Bo ja jeżeli bym zobaczyła pub tak nazwany to oczekiwałabym, że jest on hiszpański, i że np menu będzie też i po hiszpańsku... a może i właściciel jest z Hiszpanii...
mialam to samo napisac;)
będę szczery,po prostu fajnie to brzmi :) ,ale klamka co do nazwy jeszcze nie zapadła.Wracając do tematu,jeżeli "Los amigos" oznacza słowo "przyjaciele" to czy sam wyraz "amigos" też oznacza "przyjaciele" ? Bardzo proszę wskazać mi różnicę i która forma jest najbardziej poprawna ? Z góry dziękuję.
no przeciez juz to wyjasnione, przeczytaj caly post uwaznie
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa