translator hiszp-ang-hiszp lub hiszp-pol-hiszp

Temat przeniesiony do archwium.
Witam :)
Mam pytanie, czy znacie może jakiś w miarę dobry i nie za drogi translator elektroniczny [najlepiej pol-hiszp-pol lub ang-hiszp-ang]? Jeśli tak prosiłabym o podanie jego nazwy bo jak dotąd udało mi się znaleźć tylko jakieś 8 lub 14 językowe z dość małym zasobem słów.
Jeszcze jedno - czy jeśli baza słów to 1[tel]to jest to baza słów załóżmy na te 8 języków czy można wprowadzić te 1[tel]słów z jednego języka i będą one tłumaczone na dowolny język z pozostałych 7 ?
translator czy słownik? translatory są przydatne tylko do zwrotów podstawowych. do zaawansowanej znajomości języka przyda się słownik i znajomość gramatyki ;)
a co do tego drugiego pytania, to chcesz tłumaczyć na 7 języków czy tylko hiszpański, bo ja nie rozumiem :P
hmm no na hiszpański tylko potrzebuje, właśnie podstawowych zwrotów bo mam poważne braki, których nie powinnam mieć :P.. pytam tylko czy te 1[tel]słów jest do podziału na te 7 czy 8 języków czy dla każdego jest to 1[tel]słów :) [bo akurat taki translator znalazłam - z samym hiszp-pol-hiszp lub ang zamiast pol nie znalazłam nigdzie, stąd moje pytanie]