el montado ?

Temat przeniesiony do archwium.
Powtarzam słówka do DELE intermedio. W książce DELE intermedio B2 w dziale o jedzeniu, a konkretnie w sekcji comida ligera natrafiłam na słówko "el montado".
Przyznam,że nie mam pojęcia co to takiego. Szukam w słownikach, w internecie i narazie niczego na ten temat nie znalazłam. Czy ktoś może wie jaka przekąska czy może jaki rodzaj fast foodu (bo w tej samej sekcji są hamburgery, hot dogi) kryje się pod tą nazwą???
"um montado" to rodzaj kanapki z różnościami na grzance. Typowe małe kanapeczki serwowane na przyjęciach to "montaditos"
Dzięki!!! czyli to coś takiego jak tartinki ale na grzance.
Dziękuję bardzo bo nigdzie nie mogłam tego znaleźć.
niekoniecznie na grzance, zapamietaj po prostu, ze jest to rodzaj malej kanapki, czesto " przykrywanej", np, jesli w barze zamowisz un bocadillo, to dostaniesz kanapke z prawie polowy bagietki przekrojonej na pol i z czyms tam w srodku,a un montado to bedzie polowa takiej kanapki :), rodzaj naszej kanapki " odrytej" to raczej un canapé
no i w fast foodzie to raczej jest ze wzgledu na szybkie i latwe przygotowanie, bo kazdy chyba przyzna, ze zwykla kanapka jest zdrowsza od hamburgerow czy innych hot dogow...
Polowa "bocadillo" to montado.
Czyli to samo tylko mniejsze porcja.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka