Hiszpański cz.2

Temat przeniesiony do archwium.
Witam tym razem chciałbym pomóc koleżance która jest ze mną na projekcie i też potrzebuje tłumaczenia tekstu do przeczytania, jeśli byłaby możliwość przetłuamczenia i tego to byłbym bardzo wdzięczny : )

http://i.imgur.com/8POg2.jpg

Pozdrawiam !! : )
Ale może byś tak z koleżanką usiadł na godzinkę i skorzystał z pomocy słownika i tego co was nauczono do tej pory ? Sprawdzimy, poprawimy. Skoro dają wam takie teksty to chyba coś musicie umieć ?
Takie proste zdania jak : "La figura del viejito barbudo en traje rojo, barba blanca y mejillas rojas se ha vuelto un personaje central de las Navidades..." sprawiają ci trudność ?
Okaż trochę dobrej woli bo pomimo nienagannych manier i w miarę poprawnej polszczyzny, które zachęcają do pomocy, wygląda to już trochę na cwaniactwo.
Poprzednio ktoś ci przetłumaczył, dostałeś gotowca bez żadnego wysiłku - nie nadużywaj.
edytowany przez argazedon: 08 gru 2011
To może przeczytasz co napisałem poprzednio, nie uczę się Hiszpańskiego, mam tylko pewnego rodzaju kulturoznawstwo tego kraju z domieszką nauki języka, nie znam go prawie wcale. Nie prosiłbym o to gdybym go znał. Spodziewałem się takiej odpowiedzi od co poniektórych bo w zeszłym roku też prosiłem o tłumaczenie tekstu. Jest tu taki dział więc o to proszę. Co innego gdyby go nie było, ale jak już jest to chyba do wyznaczonych celów. Jakby mnie ktoś prosił o przetłumaczenie tekstu z norweskiego, lub angielskiego na polski to nie miałbym pretensji, że prosi skoro nie uczy się tego języka... Ale i tak dziękuję za odpowiedź
Jak widać, ty inaczej rozumiesz tę "domieszkę nauki języka" niż twoi nauczyciele... Ale O.K.

Tekst zawiera błędy, szczególnie stylistyczne, więc podejrzewam, że to tłumaczenie zrobione na hiszpański przez Polaka. Np. "viejito barbudo" a potem "barba blanca" - masło maślane, czy choćby "se ha vuelto en un personaje central..." ale "volverse" używa się raczej z przymiotnikami a tu powinno być "se ha convertido en..."

"Postać siwobrodego, zarumienionego staruszka w czerwonych szatach, stała się centralną postacią świąt Bożego Narodzenia na całym świecie, nawet wypierając często czcigodnych Magów ze Wschodu, przez wielu znanych jako Trzej Królowie. "

Nie mam teraz czasu na wiecej a może jeszcze ktoś inny dokończy.