todita - w/g mnie w przykładach, ktore podajesz są błędy, choć nie końca ale poza tym jest to inna sytuacja niz mamy tutaj bo zauważ, że nie mozesz łaczyć "UN lugar" i potem napisać "a EL que" bez odpowiedniego kontekstu.
...lugar, que.... = miejsce, które...
...lugar, EL que... = ...miejsce, TO które... (to a nie inne) [el que/la que/lo que - wzmocnienie, konkretne odniesienie z zaimkiem względnym]
Jednak po części masz rację - sami Hiszpanie mają wątpliwości co do czasownika "llamar" ze względu na różne znaczenia.
Według zasad użycia przyimka "a" przed dopełnieniem bliższym, poprzedza on dopełnienie które jest rzeczownikiem nie występujacym w zasadach tylko wtedy gdy mogłyby zaistnieć wątpliwości co do jego funkcji w zdaniu.
Veo que adelanta el coche el camión -> nie wiemy kto kogo wyprzedza
Veo que adelanta el coche AL camión -> wyprzedza samochód ciężarówkę - teraz wiemy
Wszystkie wątpliwości co do użycia "a" podaje RAE n.p. tutaj:
http://buscon.rae.es/dpd/srv/search?key=a&origen=REDPD
Jednakże, z czasownikiem "llamar" Hiszpanie często dodają "a" gdy nie ma wątpliwości : przykładem powiedzenie "Llamar las cosas por su nombre"
Gdy zdanie jest cytowane z drugim znanym powiedzeniem "Llamar al pan pan y al vino vino" gdzie musi być 'a' , często mamy :
"Llamar A las cosas por su nombre, al pan pan y al vino vino"
To by sie łączyło z tym co znalazłem w sieci jako fragment Gramatyki Opisowej z 1999 :
--Existen varios contextos sintácticos que exigen el uso de la preposición 'a'. Se trata de contextos predicativos, muchos de ellos de predicación secundaria, en los que la a se rige por pautas de comportamiento muy distinto a las conocidas para el acusativo. A mi entender, la 'a' de muchas de estas predicaciones es un elemento funcional que hace de núcleo de la predicación. [...]
Llevan 'a' verbos designativos como "
nombrar" y "
llamar" (construcciones de ‘doble acusativo’).
En este caso, no se precisa que el sintagma con 'a' sea animado:
Hoy día llaman a cualquier cosa celebración.
edytowany przez argazedon: 25 sie 2012