maizena

Temat przeniesiony do archwium.
Czy moze ktos wie jak sie mowi "maizena" po polsku?? i w ogule jest maizena w Polsce?? czy jest cos podobnego???? Mam gotowac deser :-)
A to nie kasza manna przypadkiem??? Albo kaszka kukurydziana, dokładnie nie pamietam, sorry, zaraz zapytam siostre moją ona w Madrycie mieszka,
Ale skoro maiz to kukurydza to pownno byc z kukurydzy prawda? kaszka albo mączka kukurydziana, a jaki deser????
deser to "leche frita".Niestety, nie jestem dobrym kucharzem. bede sprobowac z maka kukurydziana.Potem dam ci znac. :-)
Maizena sama w sobie to nazwa firmy produkujacej przerozne artykuly spozywcze, najczesciej sypkie (rozne rodzaje maki), w sloikach/puszkach (zupy, sosy), a takze ciastka, desery i podobne.

Jednak macie racje, mowiac maizena meksykanie generalnie maja na mysli maczke kukurydziana. W Polsce tez jest cos takiego, np. w starszych przepisach spotykalam sie z okresleniami 20 dag palmy, co oczywiscie z palmami nie mialo nic wspolnego, a byla to po prostu margaryna, bo owego czasu ten rodzaj margaryny byl akurat popularny. To samo jest w Meksyku z maizena.

A tak zupelnie na marginesie, to w orginalnym przepisie na leche frita uzywa sie zwyklej maki... Smacznego!

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa