imperativo

Temat przeniesiony do archwium.
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak tworzymy imperativo? u mnie na hiszpańskim tak nam pani wytłumaczyła, że nikt nie wie o co chodzi a jak sie okazało mamy jutro z tego kartkówke!! plis o szybką odpowiedź!!
podam na przykładach. mam nadzieję, że będzie to zrozumiałe =)

czasowniki regularne kończące się na:

-AR (comprar)

tú comprA; Vd. comprE; vosotros comprAD; Vds. comprEN

-ER (beber)

tú bebE; Vd bebA; vosotros bebED; Vds. bebAN

-IR (escribir)

tú escribE; Vd. escribA; vosotros escribID; Vds. escribAN
wielkie dzieki!! szkoda tylko, że nauczyciele nie potrafia tłumaczyć!! podaja beznadziejne regułki ktorych sami nie rozumieja!! jeszcze raz gracias!!
ale nie wytlumaczyliscie przeczenia w imp.
to jest presente de subcuntivo......czyli np hazlo!! ale: no lo hagas!!, i tak dalej:)
No i co z tego, ze przeczenia w trybie rozkazujacym sa w subjuntivo. Pozostale osoby to i w trybie oznajmujacym wymagaja jego uzycia. Ale dziewczyna pisala, ze dopiero zaczyna i ze krotka kartkowke z tego bedzie miala, wiec po co jej teraz w glowie mieszac i czepiac sie mamuuuta?A swoja droga to fajnie to wytlumaczyl/ -a.

Dla mnie jednak taka wersja jest bardziej przejrzysta (mam nadzieje, ze jak wysle, to nic sie nie poprzestawia):

-AR: (hablar) -ER (comer) -IR (vivir)

tu: -a -e -e
usted: -e -a -a
vosotros: -ad -ed -id
ustedes: -en -an -an
no niestety, sie przestawilo:(
jeszcze raz dzieki dla wszystkich a ja zanim przyslalas mi ten schemacik sama sobie taki zrobilam:)
a          mi         się          nie          przestawia:P

* lewy alt+0160 na numerycznej;)
Masz racje, zakrencik, inne sposoby na wyslanie tego tak, zeby sie nie przestawilo tez byly.

A moja metoda to dla jednych bedzie lenistwo, dla innych oznaka zbytniej wiary, tudziez naiwnosci (mam nadzieje, ze jak wysle, to nic sie nie poprzestawia...). Nie wiem, moze prawda lezy po srodku. Co mi jednak szkodzi powiedziec, ze mi sie spieszylo? :>
a mamo shee...wybacz....ja na kartkowce mialam przecznia:P
A ja sie zaloze, ze franticgirl przeczen w trybie rozkazujacym na tej kartkowce jednak nie miala:D
bardzo mnie to cieszy...........
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka