por favor

Temat przeniesiony do archwium.
Co znaczy to zdanie por favor: Lucha por lo que quieres y dale gracias a Dios por la vida que te a dado...

acabo de almorzare

y ella hoy a cocinando y eso no debe hacer
le dije q fuera a mi prima y no quisto

le e dijo a mi hermana de q esta en lima que trate de venir
porque yo no voy a dormir 2 dias en casa

chcialabym sie upewnic co do tych slów, nie za baredzo znam hiszpański, chociaz ucze sie sama z EASY ESPANOL.dzięki wielkie za pomoc. chao
1. Walcz o to czego chcesz i podziekuj Bogu za zycie ktore i Ci dal.
2. Acabo de almorzar - skonczylam jesc ( obiad )
3. Y ella hoy ha cocinado.... - ona dzisiaj gotowala i tego nie powinna robic i jej powiedzialem zeby poszla do mojej kuzynki i nie chciala
4. Le he dicho a mi hermana... -powiedzialam mojej siostrze ktora jest w Limie zeby postarala przyjechac poniewaz ja nie bede spac w domu przez dwa dni.

wydaje ie sie ze mas o menos esta bien ;D saluditos
1. Lucha por lo que quieres y dale gracias a Dios por la vida que te a dado... --> walcz o to, o to chcesz i dziękuj Bogu za życie, które Ci dał.

2. acabo de almorzar --> właśnie skonczyłam jeśc obiag

3. y ella hoy ha cocinado y eso no debe hacer --> ona dziś gotowała i nie powinna tego robić

4. napisz je po polsku, bo nie wiem, czy dobrze je rozumiem ;)
- jeżeli t otłumaczenie "suavecito" jest tym , co chciałaś powiedzieć, to powinno byc nieco inaczej:

le he dicho a mi hermana que está en Lima que trate de llegar[przybyć,dotrzeć]/volver [wrócić]/venir [przyjść] porque no voy a dormir en casa durante 2 días.
ad 1. : ... que te ha dado

« 

Pomoc językowa