jedno krótkie wyrażenie...

Temat przeniesiony do archwium.
Co to znaczy 'Dame Otro Tequila' ?
bardziej: dame otra tequila... Tequila to meksykański trunek z kaktusa, więc tutaj może to oznaczać: daj mi jeszcze jeden kieliszek (butelke) tequili.
No chyba że ktoś ma na imię Tequila i ktoś inny zwraca się do niego: Tequila, daj mi inny... (w odniesieniu do jakiejś rzeczy o ktorej w dialogu wczesniej była mowa).
Dziex bardzo! To tytul takiej jednej piosenki. Ale jest wyraznie 'Dame otro tequila' W kazdym badz razie gracjas!
No fakt, Pauliny Rubio ;) Ciekawe czemu jest otro, a nie otra, skoro tequila jest rodzaju żeńskiego. Ale chodzi o tę wódkę, skoro w tekście jest: Dame otro tequila para olvidarme de tu amor... - Polej mi jeszcze tequili żebym zapomniała o twojej miłości...
bo tequila jest rodzaju meskiego - jest el tequila a nie la!
Ja w 2 slownikach mam oznaczenie f, a więc że jest r. żeńskiego...
tequila jest rodzaju meskiego na 100%. nawet w piosence "desperado' jest 'y el tequila blanco con su sal....'
Tak czy inaczej, czy m czy f tequila to nic specjalnego, przynajmniej na mój gust ;)
Zgadza się!
DRAE:
tequila.
(De Tequila, municipio del Estado de Jalisco).
1. m. Bebida mexicana semejante a la ginebra, que se destila de una especie de maguey.

Salu2...
A Jose? Słuchasz Pauliny Rubio?
Prosze o przetłumaczenie:quiero que estés a mi lado toda la vida, te voy a cuidar muy bien.z gory dziekuje
prosze jeszcze o przetłumaczenie tego i dziekuje za wczasu:estoy en la fiesta con mis amigos pero me faltas tu,te hecho mucho de menos,besos.
Cześć!!
Po pierwsze primo:tekilę to się robi z agawy a nie z kaktusa .
Po drugie primo:sprzedaję się ją na "chupitos" czyli dame otro chupito de tequila czyli dame otro de tequila czyli dame otro tequila.
Po trzecie primo moze ktos ma na imie Tequila jak juz ktos powiedzial.
Paulux znowu wcielo mi czcionke polska jodido mamotrete que nunca funciona como Dios manda.
Nie, jeszcze jej nie sluchalem... tylko w internecie znalazlem, ze to jej piosenka.
To posłuchaj. Fajna jest.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa