"Hispanic" "Hispanohablantes"

Temat przeniesiony do archwium.
Mam takie małe ale nurtujące mnie pytanie :) Otóż często we wpisach forumowiczów spotykam sie z okresleniem "hispanohablantes" co oznacza zapewne ludzi mówiących po hiszpańsku. A na stronie www.donquijote.org są "hispanic i spanish baby names". I własnie tego nie rozumiem. Przecieć hiszpański to po hiszpańsku espanol a po angielsku spanish, dlaczego więc piszecie "hispano..."? I co to za różnica "hispanic" czy "spanish" names? przecież to to samo, tak???? Dopiero od niedawna uczę sie tego języka stąd moje pytanie :D
wcale nie to samo, poniewaz w ameryce Poludniowej takze mowi sie po 'hiszpansku', ale jest to jezyk bardzo rozniacy sie od kastylijskiego. np a Argentynie mowi sie cercano a w Hiszpani cerca (dzis sie tego od znajomego Argentynczyka dowiedzialam. :) ) dlatego hispanohablantes to wszyscy mowiacy po hiszpansku - ci z ameryki poludniowej, ci z hiszpanii, itd.
AAA dziekuje bardzo :) Teraz juz będe wiedziała ;)
Nie mogę zgodzić się ze stwierdzeniem, że hiszpański z Hiszpanii bardzo różni się od form Ameryki Łacińskiej. zapewne różnice są, ale to przeważnie w wymowie. Najbardziej "oddalonym" wariantem jest hiszpański używany w Meksyku. Jednak w tym momencie proporcja jest taka jak angielski w GB i USA, albo francuski we Francji i Kanadzie. Rożnica ta jednak nie powinna zakłucić komunikacji (chyba, że mieszkańcy danego regionu się o to postarają).
Inestikaa, zarówno wyraz "cerca", jak i "cercano" są znane i używane w Hiszpanii, tylko znaczą co innego! Coś Wam się chyba pomyliło :)

ESTÁ cerca - jest blisko

ES cercano - jest bliski

besos :)
moze zle sie wyrazilam z tym ze sie bardzo rozni hiszpanski amerykanski od europejskiego. chocidzilo mi ze troche sie rozni. a co do ceracano i cerca to przedwczoraj jak gadalam z kumplami - jeden jest Argentynczykiem, a drugi Hiszpanem, i kiedy ten z Argentyny chcial sie dowiedziec czy pewna restauracja jest bliskO uzywajac slowa cercano, Hiszpan nie wiedzial o co mu chodzi.:P
no to jakis tepy Hiszpan...
...bez obrazy oczywiście...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Nauka języka