puede i podria - roznice w uzyciu...

Temat przeniesiony do archwium.
sluchajcie!!! dziele sie z wami moimi wrazeniami, bo mam nadzieje ze mnie zrozumiecie:D, chodze do gimnazjum 2kl, jezeli chodzi o hiszpanski to jestem osluchany z tym jezykiem (duzo dają telenowele;)), ale ni w ząb jezeli mam cos powiedziec, tzn cos tam umiem, ale odmiana i liczby i takie tak mi sie nie przydadzą do tego, czego sie w szkole podjąłem... a więc, moja szkola będzie gościła u nas w Polsce delegacje ze szkoły partnerskiej w Austrii i po raz pierwszy ze szkoły w Hiszpanii... jako sekcja tłumaczeniowa w szkole (j. ang) będę z innymi uczniami tłumaczyl jedna lekcje (prawdopodobnie biologie) i z tym nie bedzie raczej problemu, ale chcialbym znac podstawowe zwroty w języku hiszpanskim, np czy 'moglbys powtorzyc' itd... aha i mam jeszcze jedno pytanie, na translatorze angielsko-hiszpanskim jak wpisze 'could you say it in english?' to wyskakuje mi 'podria usted decirlo en ingles' a jak wpisze 'can you say it in english' to zaś jest 'puede usted decirlo en ingles' I moje pytanie brzmi: czy tak samo jak w angielskim 'could'='podria' jest bardziej grzecznosciowe niz can=puede, czy puede uzywa sie tylko do wyrazania, ze ktos cos potrafi... z gory dziekuje za wytłumaczenie o co chodzi... i jeszcze raz prosze o podstawowe zwroty i wyrazenia, jak najwiecej, wiem jak sie czyta;)... prosze, pomozcie... pozdr, pap

PS, mam na imie Maciek
Czy możesz to powtórzyć - puedes repetirlo (en inglés)?
Czy może Pan to powtórzyć - puede Usted repetirlo (en inglés)?

Czy mógłbyś to powtórzyć - podrías repetirlo (en inglés)?
Czy mógłby Pan to powtórzyć - podría Usted repetirlo (en inglés)?
dzieki;) mam jak zwykle jeszcze jedna prosbe;) czy bylabys w stanie przeslas mi jakos na maila podstawowe zwroty i wyrazenia (DUZO), jezeli Ci sie chce albo nie masz czegos takiego na kompie czy cokolwiek, to chociaż napisz jakies naj naj wazniejsze tutaj ;* prrrrosze

PS. LUBIE CIE;D :*
A o jakie zwroty Ci chodzi dokładnie? Napisz je tutaj a ja Ci przetłumaczę.
1. PS.: moje [gg] , chcialbym miec od razu pod reka tkiego swietnego korepetytora;D

2. PS.: jeszce nie odpowiedzialas, czy masz rocka hiszpanskiego;) pozdr... pap

a wszystkich innych tez prosze o wpisywanie jakis zwrotow i wyrazen po hiszpansku, chodzi mi o takie, zeby sie tym nauczycielom z hiszpani milej zrobilo, ze sa tak cieplo przyjeci itd... na pewno wiecie o cy mowie;) pozdr... pap;*
Ad.1 - a zrobisz mi na jutro 9 programów w C++ i projekt z instalacji elektrycznych na poniedziałek?
Ad.2 - ściągnij sobie z netu, emule to naprawdę niewyczerpane źródło muzyki i nie tylko.

Podsumowując - nie mam za bardzo czasu, kończę kawę i do roboty.

zajrzyj tu:
http://portalwiedzy.onet.pl/10121,rozmowki.html
droga Agnieszko, coz moge rzec, np:
proszę usiąść, proszę wstać, proszę tutaj (chodzi o skierowanie ich do konkretnej sali), dzien dobry i te duperele znam to nie;) skad panstwo są, skad jestescie, i te inne, nie mam teraz do tego glowy:( jak cos mi sie przypomni (a na pewno sie przypomni, chodzi glownie o pytania w stylu jak sie masz zeby podtrzymac mila atmosfere) np jeszcze jak wyglada w hiszpanii nauka jezykow obcych, na pewno wiesz oczym mowie;) sledz ten tema bo pewnie bede dopisywal po troche;) :*
dzeki za linka, PS. adnotacja owyzej, ale chyba przestarzała;) pap
Mój komentarz co do ostatnich słów: lol2 ;] Ale z tą adnotacją to chyba ktoś tu przesadza ;] A co do muła z e to popieram tyle, że ja wole bearka ;] hyhy
Z kolei co do podstawowych zwrotów typu codziennego, czy też dla podtrzymania miłej atmosferki proponuje inwestycję w jakieś rozmówki hiszpańskie. Wydaje mi się, że nie jest to jakiś wielki wydatek ;] pozdr

Ps: Cicia jest niezła :D Widać zabawy w elektryka to rodzinne. Najpierw tatuś wysadził w domciu koprki, potem zapaliło mu się coś tam ... grzejnik chyba, a teraz ciocia majstruje ;D:D:D no nie ... po kim ja jestem humanistą ;] Dodając, że zaginiony bananek jest fizykiem ... ugh :D pozdro dla rodzinki. I chciałem powiedzieć, że jeszcze żyje :D
Ja też ;)
A o co chodzi z korkami? (yyy ciotka mnie zaraz zastrzeli i powie, że to BEZPIECZNIKI A NIE KORKI!!!)
Yo también vivo ;D [;
no tak, tylko sie synio odezwie i kazdy od razu sie melduje heheehe, ja tez poprosze o informacje co Jose nabroil, jakos mnie o tym nikt nie poinformowal..:(
Ja Wam dam KORKI :>
Co zrobił Jose?? :D
Przepraszam - Jose.
No fakt, rodzinka się zaraz zleciała :))
A z korkami to było kiedyś, że nawet już nie pamiętam, hyhy. W każdym razie kiedyś w nocy chciałem zapalić lampkę na stole. Jak ją pstryknąłem to się upaliła żarówka tak, że szklana część wypadła, a część metalowa została w obudowie. Był błysk, świst, spięcie i bezpieczniki zwane korkami mi siadły. Coś się przy okazji porobiło, że po wymianie korków nie mogłem odpalić kompa, już myślałem że z tego spięcia siadł mi zasilacz albo nawet cały twardziel, ale ni stąd ni zowąd, po kilkunastu dziabnięciach przycisku na obudowie, nagle komp odpalił i było spoko.
A z grzejnikiem to też było parę dni temu, że jakoś przepalił się kabel przy wtyczce. Grzejnik włączony, płomień z kabla bucha, śmierdzi jak sto pięćdziesiąt, a ja się zastanawiam, czym to wszystko potraktować (gaśnicy akurat pod ręką nie miałem ;]). Tym razem korki nie strzeliły, udało mi się jakoś wyszarpnąć kabel z gniazdka no i skończyło się wszystko na wymianie wtyczki i wietrzeniu smrodu po palonym plastiku... hyhy.
Nic specjalnego, Wy na pewno mieliscie ciekawsze przezycia, no ale tak to było z moimi elektrycznymi doswiadczeniami, o czym napomknął nasz Syncio, hyhy :)
Drogi Jose: na drugi raz wyciągnij na chwilę wtyczkę kompa z gniazda zasilającego. W zasilaczu został sobie pewnie jakiś nierozładowany element i komputerek nie zakumał, że podajesz mu impuls (tzn że naciskasz Power :) Potem się rozładował i załapał.
Ja miałam tylko takie przeżycie: kiedyś zapalałam światło w pokoju, dotknęłam jednocześnie futryny, coś mnie trzepło i żarówka... wybuchła :) Mała byłam, to i się wystraszyłam co nie miara. Chyba to wydarzenie miało wpływ na wybór mojej drogi życiowej hyhy. Nigdy więcej mnie nic nie kopnęło, chociaż nawiązywałam bliskie spotkania nawet z kilkuset kilovoltami :)
No popatrz, a ja już myślałem, że to istoty pozaziemskie, które przyzywałem na ratunek, przyszły mi z pomocą :)
"Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż mędrca szkiełko i oko" ;)
Dla ścisłości - absolutnie nie uważam się za mędrca :]
No wiem, ostatnio coś była mowa o debiliźmie :P
A w ramach dalszego odchamiania się mogłabyś przetłumaczyć kolejną część filozofii jurydycznej, bo mnie już pokręciło ;/
Cały tatuś - zakręcony jak wiadomo co i gdzie :D hyhy :D ależ ja mam dar przyciąganaia ;] hyhy ;] te kielo was ;];];] :D pozderki
no, dzieki Jose za wyjasnienia, tak jakos glupio by bylo, zeby matka dziecka nie wiedziala o tym co tatus broi hhehehehe
a tak serio, to ja nie mialam takich wydarzonek,no i chwala Bogu, w takich momentach mnie wmurowuje i jak nic padlabym trupem:)))))))
podziwiam Age za to zaciecie techniczne i jestem z niej dumna, ze nie wszyskie baby to takie bojuchy jak ja:))))
Witam witam i o zdrowie wszystkich pytam:)) Jak sie miewaja szanowni towarzysze obywatele?:)
To zem sie zastanawiał czy tak jak w The Shutter, który przed chwileczką oglądałem (w hiszpaśńkiej wersji zresztą) zlew kuzyneczkę porwał ;] Ja się czuje sobrze ogólnie, ale teraz to żałuje, ze aż godzinę oglądałem ten film ! Chińskie filmy są tak denne i nieudolne, ze to masakra. Powinno się zabronić im produkowania jakichkolwiek horrorów ! Żenada ;] A co u kuzyneczki ?!
Horror to kuzynia miala w pracy:// ale czas na odpoczynek wolne az do wtorku:))))
Miło mi :) Jakaś taka dziwna się już urodziłam, najpierw w piłkę grałam z chłopakami a teraz prądem się bawię...
A ja Cię podziwiam za hiszpański :)
A gdzie nam Antares zniknęła??
włąsnie ciociu ! To samo pytanie mnie nurtuje ;] moze kosmici ? czy zlew ... hmmm
Temat przeniesiony do archwium.