legendy

Temat przeniesiony do archwium.
Witam:) Potrzebuje pilnie po hiszpansku inf o kosciele mariackim w krakowie i o legendach z nim zwiazanych. Niestetry w sieci nic nie moge znalezc. Prosze bardzo o pomoc. Moga byc nawet zeskanowane kartki zrzucone na kompa.
a troche własnej pracy po polsku?:)
po polsku juz sie nameczylam o czyms innym zwiazanym z krakowej. Tzn o ul Florianskiej.
acha i to nie jest tak ze mam o tym napisac. Kazano mi o tym znalezc inf i nauczyc sie na pamiec
No to optymiści z tych Twoich nauczycieli. Poproś ich, żeby po polsku znaleźli coś na temat legend o Katedrze Santa Maria w Pamplonie. Ciekawe jak się spiszą. :D Poziom trudności mniej więcej ten sam.

Wiesz co? Mam propozycję. Napisz sama jakąś notkę, my Ci ją przetłumaczymy, a te pacany od Giertycha przecież i tak tego nie sprawdzą...
A swoją drogą oni to mają wyobraźnię. Kościół Mariacki to nie Notre-Damme, żeby cały świat fascynował się legendą o postrzelonym hejnaliście...
Tu coś jest, ale niewiele. A z legend, to tylko jest wspomniana ta, o hejnaliśie.

http://www.guiamundialdeciudades.com/city/37/key_attractions/Europa/Cracovia.html

"La plaza se encuentra flanqueada por unas impresionantes casas de época y por dos de las iglesias más importantes de la ciudad. Kosciol sw Wojciecha (Iglesia de San Adalberto) data del siglo X y es la iglesia más antigua de cuantas siguen en pie en la ciudad, pero es la iglesia gótica de Kosciol Mariacki (Iglesia de Santa María) la que llama la atención. En esta iglesia del siglo XV se encuentra la capilla de Nuestra Señora de Czestochowa y Wit Stwosz, un gran crucifijo de piedra y un altar-tríptico de madera, La dormicion de la virgen de 1477-89, el mayor altar gótico de Europa. Encima de la galería del coro se encuentran unas magníficas vidrieras del siglo XIV y obras modernistas de Wyspianski y Mehoffer. La torre más alta se utilizaba para vigilar la ciudad y cada hora el trompetista oficial tocaba el heynal, con excepción de la última nota, en honor al trompetista que murió alcanzado por una flecha turca."

i tu:
http://www.ub.es/dprse/B5/cracovia.html

"(...) la Iglesia de Santa María (kosciól Mariacki), con una torre gótica al lado de otra renacentista. A las horas en punto se escucha desde lo alto el sonido de una trompeta. Dice toda guía turística que en recuerdo de aquél que mientras alertaba a la población de la invasión tártara fue alcanzado por una flecha en la garganta. Por eso el sonido de la trompeta queda roto, cuatro veces roto —una por cada punto cardinal— a cada hora."

Pewnie jest tego więcej. Poszukaj przez google wpisując "la Iglesia de Santa María" i "Cracovia".

Dużo więcej na temat tego kościoła jest w przewodniku Lonely Planet "Polonia"
http://www.lonelyplanet.es/fichalibro.aspx?IdPack=2&IdPildora=21
Chociaż i tu, jest opisana tylko jedna legenda.

Jak chcesz, to mogę Ci to zeskanować, ale dopiero wieczorem. Podaj tylko swój adres.
Miałam nadzieję, że na stronie Polskiej Organizacji Turystycznej będzie coś więcej, ale niestety można tam znaleźć tylko szczątkowe informacje:
http://www.visitapolonia.org/but.php?idp=31&idb=2&z=1

A w Wikipedii o Kościele Mariackim jest ... ale po katalońsku :)
http://ca.wikipedia.org/wiki/Bas%C3%ADlica_de_Santa_Maria_de_Crac%C3%B2via
Dziękuje bardzo za pomoc:) Bardzo mi sie to sprzyda.
z-o-s-i-a dzięki za wsyzstki linki:) a oto moj adres [email]
napisalam juz dosyc o hejnalisci i poczatkach powstania kosciola. Teraz chcialabym sie zabrac za legende o 2braciach i 2wiezach. To jest tekst npisany przeze mnie ktory zamierzam prztlumaczyc. Jakbyscie mieli czas to pomozcie.

Do budowy wiez kosciola zatrudniono 2braci. Starszemu bratu zlecono budowe wiezy poludniowej a młodszemu polnocnej. Starszemu bratu budowa szla szybciej (nie wiem jak inaczej moge to napisac) wiec mlodszy zabil go. Potem dreczyly go wyrzuty sumienia i w dniu poswiecenia budowli stanal w oknie wiezy trzyumajac noz ktorym zabil brata i rzucil sie. Ten noz do dzis wisi nad wejsciem do sukiennic.

Chyba troche za dluigie to jest:/
Para construir las torres de la iglesia les emplearon a dos hermanos. El hermano mayor iba a levantar la torre del sur y el hermano menor la del norte. El hermano mayor construía el edificio más rapidamente pues su hermano menor le mató. Después empezó a tener remordimientos de la conciencia. En el día de la consagración del edificio se subió a la ventana de la torre agarrando el cuchillo con el que había matado a su hermano, y se lanzó. Este cuchillo sigue estando colgado por encima de la entrada a Sukiennice.
Agniecha bardzo, bardzo dziękuje za wszystkie Twoje odpowiedzi.
Nie ma za co :) Niech ktoś jeszcze sprawdzi moją wersję bo mogą być niewielkie błędy.
Zaskanowałam już ten fragment i wysłałam. Mam nadzieję, że do czegoś Ci się to jeszcze przyda.
Para construir las torres de la iglesia les emplearon a dos hermanos. El hermano mayor íba a levantar la torre del sur y el hermano menor la del norte. El hermano mayor construía el edificio más rapidamente, asi que su hermano menor le mató. Después empezó a tener remordimientos de la conciencia. El día de la consagración del edificio se subió a la ventana de la torre, agarrando el cuchillo con el que había matado a su hermano, y se lanzó. Este cuchillo sigue estando colgado encima de la entrada a Sukiennice.

małe poprawki:)
Dzięki:) nie wiem co bym bez Was zrobila. Jak juz skoncze calosc to Wam dam do poprawki.
A jak napisac "Z tymi wierzami związana jest legenda "
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia