jak to sie czyta?

Temat przeniesiony do archwium.
mam pewne watpliwości dotyczace wymowy np. la ciudad jak powinnam poprawnie przeczytać? c jako -f ? albo "hace" [afe]czy [ase}?? bardzo prosze o odpowiedz, sama sie ucze a niechcialabym zle sie nauczyć
la ciudad wymawia się ~~la siudad~~
hace ~~ace~~
ponadto:
b - na początku zdania oraz po "m" tak jak po polsku, w innych przypadkach coś między "b" a "w"
c - przed "a" "o" "u" i spółgłoskami jak "k". przed "e" "i" jak sepleniace "s"
ch - jak ć
g - przed "a" "o" "u" i spółgłoskami jak "g", jeżeli po "g" występuje "u" to nie wymawiamy (guerra ~~gerra~~)
h - nieme
j - h (julio ~~hulio~~
ll - jak "j"
qu - jak "k"
rr - jak dłuższe wzmocnione "r"
y - na początku jak "j" (yo ~~jo~~) samo lub w środku jak "i"
z - jak sepleniące "s"
Miłej nauki w razie błędów proszę o poprawę.
c przed 'e' i 'i' w zależności od kraju czyta się jako 's' lub angielskie 'th' zależy od regionu. W Madrycie i w większej części Hiszpanii mówi się 'th' ale już np. na Wyspach Kanaryjskich i w krajach Ameryki Łacińskiej 's'.
Z 'z' tak samo :)
Saludos:*
dzięki wszystkim za odpowiedz, z pewnościa mi sie sprzydadzą wasze uwagi:) gracias:)
tego nie da sie wyuczyc, zacznij od typowej wymowy "uniwersalnego" castellano, a po jakims czasie obcowania z jezykiem, sluchania, rozmawiania, ogladania tv sama sie zdziwisz jak sei zorientujesz, ze wyrobil ci sie akcent :)
>c przed 'e' i 'i' w zależności od kraju czyta się jako 's' lub
>angielskie 'th' zależy od regionu.
Sorry,ale nie masz racji. TH angielskie różni się o TH hiszpańskiego. Jest inne ułożenie języka i automatycznie wychodzi inny dźwięk,bardziej syczący. Tak samo z "Z" hiszpańskim- inne ułożenie języka. Zwróć uwagę,że te 2 litery wymawia się też inaczej.
Najlepiej się jest osłuchać z akcentem i próbować wymawiać.Osobiście nie polecam porównań z angielskim,bo narobicie sobie mętliku w głowie i zaczniecie mówić w SPANGLISH.Co jak co,może wiele słów jest fonetycznie podobnych,ale są to 2 różne języki,inny akcent,itd. Chaito.
To fakt, te dźwięki nie są identyczne(chodź zbliżone w wymowie), ale jak wytłumaczyć komuś za pomocą słów jak to wymówić? Angielskiego uczy się większość społeczeństwa, dlatego można porównywać. Wiadomo, żeby załapać akcent trzeba się po prostu osłuchać, ale na początek próba z 'th' jest dobra. Mnie przynajmniej pomogła :) Salud!:*
masz rację, już sama zauważam ze jest coraz lepiej, juz nie klepie czytanek tylko idzie mi płynniej i szybciej:D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia