Język hiszpański - Kuba

Temat przeniesiony do archwium.
Witam !

Za jakieś 2 lata wyjeżdżam na Kubę. Niestety nie znam nic a nic j.hiszpańskiego. Mam 16 lat ... Chciałbym się dowiedziec, czy jeżeli zapisze się do szkoły językowej na kurs j. hiszp, to będę się w stanie porozumieć na Kubie ? Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź
Jezeli tylko sie zapiszesz na kurs, to niestety, musze Cie rozczarowac, bo tylko placac pani w sekretariacie slony rachunek za takowy kurs rozmawiajac przy tym po polsku za duzo sie hiszpanskiego nie nauczysz.

Jezeli natomiast bedzie to dobry kurs, bedziesz na niego uczeszczal i aktywnie uczestniczyl w zajeciach, plus mnostwo pracy wlasnej w domu, z ksiazkami, radiem, telewizja, internetem, konwersacjami i czym tam jeszcze, to w takim trybie w dwa lata nawet chinskiego sie nauczysz i to na poziomie znacznie wyzszym niz komunikatywny.
sha dziękuje pocieszyłas mnie :-) oczywiście mam zamiar wiele pracować w domu :-) chodziło mi jednak o to czy będe miał duże problemy z porozumiewaniem się z kubańczykami bo ich hiszp. jest chyba troche inny
Jasne, sa pewne roznice, ale jak naprawde bedziesz sie uczyl tak jak obiecujesz, to na pewno z czasem je poznasz. Hiszpanskojezyczni sa swiadomi roznic w poszczegolnych krajach i nawet jak sami nie uzywaja danego slowa/konstrukcji gramatycznej, to w wiekszosci przypadkow zrozumieja co miales na mysli, wiec nie przejmuj sie tym zanadto.

Wiekszosc ludzi uczy sie hiszpanskiego na chybil trafil, z jakimkolwiek akcentem, dopiero potem kierunkuja sie (albo i nie) na poszczegolny obszar/kraj. Ty masz to szczescie, ze na samym poczatku wiesz juz gdzie jedziesz, a to duzy plus. Zawsze mozesz szukac szkoly, gdzie lektorem bedzie native z Kuby/rozmawiac (chocby przez Skype) z ludzmi z Kuby/sluchac, czytac i ogladac kubanskie media etc. i problem z glowy.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia