pOOOOooomocy!!!

Temat przeniesiony do archwium.
witam, ;) mógłby mi ktoś to uzupelnic/poprawić? mianowicie chodzi o czasowniki i logiczny sens wypowiedzi. wazne prosze:)

Viernes por la tarde ve un documental. El se levanta a las ocho i media por fines de semana. Volvo a casa a las nueve menos cuarta. El practico el golf. En los sabados el juga la cena en casa de su tio. El pasa el tiempo libre en su amigos. Muchas veces vamos de pesca.
Weź słownik do ręki albo sprawdź koniugację w internecie i napisz to jeszcze raz poprawiając wszystkie czasowniki.
Okoliczniki czasu -> el martes = wtorek/we wtorek
Do poprawy : volver, jugar, practicar. Także przyimki.
sęk w tym , ze nie mam teraz słownika pod ręką a niestety nie pootrafie sama tego z z pamięci zrobić dlatego poprosiłam o pomoc, jeśli jesteś tak łaskawa to pomóz proszę;)
Mój nick nie kończy się na "a".
Milion razy podawana strona : wordreference.com
Odsyłacz do koniugatora oczywiście musisz kliknąc.
Czy to będzie tak;

Viernes por la terde ve un documental. El se levanta a las ocho i media por fines (de semana). Vuelvo a casa a las nueve menos cuarta. El practica el golf. En los sabados el juega la cena en casa de su tio. El pasa el tiempe libre ( tu chyba coś jeszcze powinno byc , ale nie wiem co) su amigos. Muchas veces van de pesca.
? dobrze?
w tym miejscu co nie wiedziałąm powinno być 'con' tak?
con su amigos.?
Napisałem ci jak sie tworzy okolicznik czasu punktowy a ty dalej to samo.
Ponieważ to ćwiczenie zostawiam zaimki osobowe choć nie pisze się ich bo mamy odmianę czasownika. Zamiast zaimka aż prosi sie jakieś imię.
Słowo "la cena" z czasownikiem 'grać' jest bez sensu.

LOS viernes [w piątki, skoro to zwyczajowo ma byc] por la tArde ve un documental. ÉL [ON, zaimek nie rodzajnik] se levanta a las ocho Y media LOS fines de semana. Vuelvo a casa a las nueve menos cuartO. ÉL [ON, zaimek nie rodzajnik] practica el golf. LOS sÁbados ÉL [ON, zaimek nie rodzajnik] juega >???W CO GRA???< en casa de su tio. ÉL [ON, zaimek nie rodzajnik] pasa el tiempe libre CON suS amigos. Muchas veces van de pesca.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia