Czasy przeszle - pomocy!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Mam wielki problem z czasami przeszlymi. Za cholere nie wiem gdzie jakiego uzyc. No moze nie we wszytkich przypadkach ale w wielu. Kilka przykladow:

1. Todo lo que has hecho es una locura. Zdania oznacza ze wszytko co zrobil bylo szalenstwem tak? A nie moze byc "wszystko co robil? i uzyc hacías?

2. Como su novio no la queria rompio con el. Czyli poniewaz go nie kochala, ale kochala to forma niedokonana wiec czemu tu jest dokonana?

3. Donde has puesto el libro? lo necesito. Czemu tu akurat jest ten czas przeszly? A niema np pusiste?

Sorka ze nie stawiam znaczkow ale ni wiem jak. A na koniec moze ma ktos rade jak sie tych czasow nauczyc?
zdanie 1 i 3 - Preterito Perfecto

"Hiszpański czas Preterito Perfecto to czas przeszły dokonany złożony, służący do wyrażania czynności, która odbyła się w okresie czasu jeszcze trwającym lub jej skutki są nadal odczuwalne."

w zdaniu pierwszym - czynność mogła się wydarzyć 'teraz' - np dziś, w tym tygodniu, tego lata etc - wtedy w hiszpańskim używamy czasu Preterito Perfecto.
Jeśli znasz angielski to odpowiednikiem tego w tym przypadku jest Present Perfect, który na polski w zależności od potrzeby przetłumaczy się jako zdanie teraźniejsze lub przeszłe.

Zdanie trzecie - skutki. Ktoś gdzieś położył książkę i ktoś jej TERAZ potrzebuje, a jej nie ma.

>2. Como su novio no la queria rompio con el. Czyli poniewaz go nie
>kochala, ale kochala to forma niedokonana wiec czemu tu jest
>dokonana?

'quería' - Preterito Imperfeto - to czas niedokonany tutaj więc nie bardzo rozumiem - co jest dokonane?

> A na koniec moze ma
>ktos rade jak sie tych czasow nauczyc?

robić BARDZO DUŻO ćwiczeń - bardzo dużo jest dostępnych online - i jest to lepsze niż książki, bo czasami program od razu każe poprawiać - do skutku:)

>Sorka ze nie stawiam znaczkow ale ni wiem jak.
możesz użyć tych, które są pod okienkiem, możesz ustawić to u siebie w kompie (wtedy będziesz używać ' do zaznaczania akcentów - b. proste), możesz używać klawiatury numerycznej)
w każdym bądź razie odpowiednie ustawienie przydaje się kiedy robić ćwiczenia on-line.
Argano - we wszystkich językach opartych na łacinie użycie czasów jest podobne, jak już wyżej podano ci przykład, ale generalnie musisz zapamiętać jedną rzecz, która ci ułatwi używanie odpowiednich czasów. Otóż, oprócz generalnej zasady określającej użycie jakiegoś czasu, jednocześnie każdy z nich związany jest z pewnymi OKOLICZNIKAMI CZASU, stąd istnieją sytuacje gdy tę samą czynność można opisać innym czasem zależnie od tego jak ją umiejscowimy względem momentu mówienia i jaki efekt założymy.

Było o tym wiele razy na forum i tylko wpisz w okienko co trzeba a Sezam się otworzy.
dzieki wam za pomoc

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Nauka języka