końcówki czasowników

Temat przeniesiony do archwium.
Jaką macie metodę na uczenie się tych wszystkich końcówek czasowników nieregularnych?
ja na początku musiałam uczyć się na pamięć.
ale potem jak zaczynasz robić różne ćwiczenia, coś pisać, czytasz jakieś teksty, itd. to w końcu samo się wbija do głowy:)
z czasem się zapamiętuje:)
Hiszpanskie czasownikie nieregularne sa bardzo..regularne w swojej nieregularnosci, takze nie powinny sprawiać wiekszych problemow;))
ja dopiero zaczynam nauke i ciężki mi one idą, każda osoba inne końcówki
Dziwne, bo akurat nieregularnosci czasownikow hiszpanskich wystepuja glownie w srodku wyrazów, a koncowki sa takie same. O jakich koncowkach mowisz? Wiadomo, ze w kazdym jezyku jest pare totalnie nieregularnych czasownikow.
omg czy zawsze musi się znaleźć ktoś taki kto będzie cię łapał za słówka?!!

hablé
hablaste
habló

hablaba
hablabas

hablare
hablares

..wystarczy?
Troche grzeczniej dobrze? Nie moja wina, ze nie znasz znaczenia slowa "nieregularny" i nazywasz regularne czasowniki nieregularnymi. Z taka postawa daleko nie zajedziesz. I pomyslec, ze chcialam opisac po krotce grupy nieregularnych czasownikow i poswiecic swoj czas dla kogos takiego. Adios.
No właśnie moja wiadomość była napisana w pełni uprzejmie.
A co hablar to jest regularnyyyy?
no niestety jest regularny.
nieregularny jest np. poner

w indefinido jest puse, pusiste, puso, itd. zamiast np. "poné, poniste, ponó" (jakby odmieniać regularnie).
oj nie musicie się od razu kłócić, każdy ma prawo się pomylić,

jeśli chodzi o te końcówki, to myślę, że po prostu trzeba stopniowo się uczyć, nie wszystko naraz, żeby Ci się nie pomieszało. jak już będziesz umiał końcówki w presente, to potem weź się za inny czas i tak stopniowo.
no i tak jak mowią inni, hablar to jest akurat pół biedy, bo jest regularny:D
myślę że nie ma konkretnej metody na zapamiętanie, po prostu to samo ci się wpoi w trakcie nauki, robienia ćwiczeń, czytania itd.
a tak jest regularny, przepraszam, mój błąd :)

dzięki za rady!
o końcówki czasowników o które mi chodzi to np
hacer-hice,hiciste,hizo..
decir-dije...
ir-fui...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje