gramatya!!!ayuda me-części mowy

Temat przeniesiony do archwium.
proszęęę o pomoc w tych ćwiczeniach, gdyż nie moge dojść dlaczego jest tak a nie tak jak ja napisałam, podaj podkreślone poprawne odpowiedzi, takie co nam pani podawała. Ale chciałabym to zrozumieć.
RODZAJNIKI:
ćw. 1
wstaw odpowiednie rodzajniki tam gdzie są potrzebne, tam gdzie nie potrzebne wstaw ---.
1. --- varsovia (warszawa)
2. la Haya (Haga)
3. No me des este lápiz. Dame el otro. (nie dawaj mi tego ołówka. Daj mi ten drugi)
4. En --- mayo hay --- noches cortas. (w maju noce są krótkie)
5. Vengo de --- casa de mis padres. (przychodzę z domu rodziców)
6. Necesito --- alguna respuesta. (potrzebuję jakiejś odpowiedzi)
7. Esta carta me la ha traído un cartero muy amable.(ten list został mi dostarczony przez bardzo miłego listonosza)
8. últimamente no recibimos cartas porque el cartero de nuestro barrio tiene la pierna rota. (Oststnio nie dostajemy listów, bo listonosz z naszej dzielnicy ma złamana nogę.)

ćw.2
wstaw odpowiednie rodzajniki.
1. Julia Núñez es una periodista muy buena. ( Julia Núñez jest bardzo dobra dziennikarką)

ćw. 3
uzupełnij zdania zgodnie z tłumaczeniem i wstaw rodzajnik tam ,gdzie to konieczne.
1. ¿ Cuántos jabalíes /jabalís hay en este bosque ? (ile dzików jest w tym lesie?)
2. Los niños no deberían usar tijeras.
DLACZEGO W TYCH PRZYKłADACH NIE BęDZIE RODZAJNIKA?????????

ćw.4
wstaw skróconą formę przymiotnika, jeśli to możliwe.
1. (bueno) buen trabajo (dobra praca)
2. (malo) malas intenciones (złe zamiary)
3. (alguno) alguna casa (jakiś dom)

z góry muchos gracias por todo ;***

RODZAJNIKI:
ćw. 1
wstaw odpowiednie rodzajniki tam gdzie są potrzebne, tam gdzie nie potrzebne wstaw ---.
1. --- varsovia (warszawa) - Varsovia, gdy nie jest określona przydawką w ogóle nie ma rodzajnika.
2. la Haya (Haga) - La Haya z reguły występuje z rodzajnikiem
3. No me des este lápiz. Dame el otro. (nie dawaj mi tego ołówka. Daj mi ten drugi) - este ma rodzajnika bo jest zaimek wskazujący; el otro - przed otro stosuje się rodzajnik określony w znaczeniu "inny"
4. En --- mayo hay --- noches cortas. (w maju noce są krótkie) - en mayo - przed miesiącami nie stosujemy rodzajników; hay noches cortas - po hay stosujemy rodzajnik nieokreslony, który w lm jest z reguły opuszczany.
5. Vengo de --- casa de mis padres. (przychodzę z domu rodziców) - de casa - casa występuje bez rodzajnika z przyjmkami takimi jak "a" czy "de"
6. Necesito --- alguna respuesta. (potrzebuję jakiejś odpowiedzi) - przed algun/a, ningun/a nie stosujesz rodzajnika (zaimek)
7. Esta carta me la ha traído un cartero muy amable.(ten list został mi dostarczony przez bardzo miłego listonosza) - esta carta - zaimek; un cartero muy amable - jakikolwiek cartero, nie znasz jego
8. últimamente no recibimos cartas porque el cartero de nuestro barrio tiene la pierna rota. (Oststnio nie dostajemy listów, bo listonosz z naszej dzielnicy ma złamana nogę.) - no recibimos cartas - nie dostajemy listów (ogólnie, do tego nie wiemy ile listów jeszcze nie otrzymamy); tiene la pierna rota - nazwa części ciała

ćw.2
wstaw odpowiednie rodzajniki.
1. Julia Núñez es una periodista muy buena. ( Julia Núñez jest bardzo dobra dziennikarką) - przydawka, dlatego nieokreślony

ćw. 3
uzupełnij zdania zgodnie z tłumaczeniem i wstaw rodzajnik tam ,gdzie to konieczne.
1. ¿ Cuántos jabalíes /jabalís hay en este bosque ? (ile dzików jest w tym lesie?) - cuantos jabalies - zaimek; este bosque - też zaimek
2. Los niños no deberían usar tijeras. - los nińos - wszystkie dzieci; usar tijeras - odnosi sie ogólnie

Hmmm....
Zobaczmy...:
(un/el) haya => ???
Haya => ???
La Haya => ???
Haya (México) => ???
El Haya (España) => ???
------
Wniosek ???
edytowany przez Una_: 18 sty 2011
La Haya - Haga
el haya (f) - buk
La Haya - Haga
el haya (f) - buk
oooo wielkie dzięki, mam jeszcze kilka pytań,. Jak możecie to napiszcie dlaczego jest tak a nie inaczej, gdyż chciałabym zrozumieć. podaje podkreślone poprawne odp.

ćw. 1 - Łączenie zaimków osobowych.
Wybierz prawidłową odp.
1. Pongo los zapatos a la chica. (zakładam buty dziewczynce)
a)Póngoselos.
b) Pongo se los.
c) Se los pongo.

ćw.2
uzupełnij zdania odpowiednimi zaimkami dzierżawczymi.
1. (él/yo) Es su periódico, no el mío. (to jego gazeta, nie moja)
CHODZI MI TU O Tą PIERWSZą OSOBę "ÉL", DLACZEGO NIE BęDZIE "SUYO"

ćw. 3
uzupełnij zdania odpowiednimi zaimkami pytającymi.
1. ¿Quántas veces has estado en Francia? (ile razy byłeś we francji?) DLACZEGO NIE MOżE BYć " QUÁNTOS" CZż MOŻE "VECES" JEST RODZAJU ŻEŃSKIEGO??
2. ¿Quánto cuesta esto? (ile to kosztuje?)
O RODZAJU JAK NP. QUÁNTO, czy QUÁNTA DECYDUJE RZECZOWNIK STOJĄCY W TYM ZDANIU??

ćw. 4 -zaimek względny
Wybierz prawidłową odp., pogrubione- to odp do wyboru, podkreślone - to odp poprawne.
1. Soy yo quien/que es responsable por este trabajo. (to ja jestem odpowiedzialny za tę pracę)
2. Los que/los quienes comen demasiado se ponen gordos. (ci, którzy jedzą zbyt dużo, tyją)

ćw. 5
połącz dwa zdania za pomocą zaimków względnych.
1. Este es su coche. No lo sabía antes. (To jest jego samochód. Nie wiedziałam o tym wcześniej.)
TU POŁĄCZONE JEST ZAIMKIEM "QUE" A DLACZEGO NIE "WIĘC... CZY COŚ TAKIEGO"
2. El libro de Bayly es muy interesante. Tengo que decírselo a María. (książka Bayly jest bardzo ciekawa. Muszę o tym powiedzieć Marii.)
TU POŁĄCZONE JEST ZAIMKIEM "QUE" A DLACZEGO NIE "WIĘC... CZY COŚ TAKIEGO"
3. Acabo de encontrar a un amigo. No le vi en mucho tiempo. (Właśnie spotkałem kolegę. Dawno go nie widziałem.)
TU POŁĄCZONE JEST ZAIMKIEM "QUE" A DLACZEGO NIE "CUYO"
4. Ayer perdió el reloj. Era de su abuela. (Wczoraj zgubiła zegarek. Należał do jej babci.)
TU POŁĄCZONE JEST ZAIMKIEM "QUE" , DLACZEGO??

ćw. 6.
uzupełnij zdania podanymi przysłówkami.
APENAS/ SÓLO/ NO/ NUNCA/ CASI
1. Apenas comió, se puso a dormir. (jak tylko zjadł położył się spać)
DLACZEGO TU NIE BĘDZIE "SÓLO"??

Temat przeniesiony do archwium.