Shakira

Temat przeniesiony do archwium.
Uczę się hiszpańskiego europejskiego i lubie piosenki Shakiry szczególnie po hiszpańsku,ale nie rozróżniam za bardzo tej odmiany od latynoskiej. Mam pytanie czy ona śpiewa w hiszpańskim europejskim czy południowoamerykańskim?
Wpisz w Google "Shakira" i zobaczysz skąd jest...
Shakira jest z Kolumbii. Raczej różnice zobaczysz głównie w wymowie.
Najciekawsze pod względem językowym wydają mi się Jej pierwsze piosenki, które śpiewała jako nastoletnia dziewczynka. Jeszcze fajniej brzmi w wywiadach itd., ale w tych starych, kiedy miała tak do 20-stki. W tamtych czasach fantastycznie brzmiała mówiąc, no i jako nadal brunetka była miła dla oczu :).
wiem ze jest z Kolumbii ale ona raz śpiewa yo jako jo a raz yo jako dźio i dlatego niewiem bo wyglada to jak łaczone obie formy
Ona zazwyczaj "ll" oraz "y" (nie na końcu wyrazu) wymawia podobnie do polskiego "dź", raczej rzadko mówi to podobnie do polskiego "j", ale to jest normalne i nie ma tak, że zawsze się tak samo mówi. Poza tym w Kolumbii wiele osób mówi jak "j", nie koniecznie jak "dź" się mówi.
Ogólnie mówiąc w kontynentalnej części Karaibów przeważa wymowa "dź", natomiast w wyspiarskiej części Karaibów przeważa wymowa "j". To jednak tylko tendencja, a nie ścisła reguła i ta sama jedna osoba różnie to wymawa w zależności od tego jak jej się powie.
Ja osobiście mówię coś podobniejszego do "dź", niż do "j", ale rozmawiając z ludźmi z wysp raczej się kontroluję, bo skoro i tak chwytam ich akcent i słownictwo, to lepiej od razu i wymawiać po ichniemu "j"...
Temat przeniesiony do archwium.