Iberystyka na UW

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |
Hej! Jak jest na iberystyce w Warszawie? Jaka panuje atmosfera? Czy jest duzo zajec? No i czy jestescie zadowoleni z tych studiiow? Z gory dzieki za odpowiedz.
Hola:)
od pazdziernika studiuje na UW na iberystyce;)zawsze chcialam tam studiowac ale nigdy nie myslalam ze bedzie sie to odbywalo w tak spartanskich warunkach, niby UW to uczelnia prestizowa, renomowana itp itd....brzydko mowiac gowno prawda:0maja gdzies biednego studenta. wkurza mnie to nastaiwenie tym bardziej ze jestem na studiach wieczorowych i place 2600zl za semestr a zajecia mam w budynku ktory w zalozeniu mial byc szpitalem i np hiszpanski mam w sali ktora miala byc prosektorium, nie ma okien, jest w podziemach, jest w niej duszno i w pewnych momentach zbiera sie na wymoity:)...no wiec Viva la univesidad de Warsovia!
ciekawe...a jak z poziomem?
szczerze powiem ze poziom jest taki sobie. szcegolnie jesli chodzi o hispzanski. zajecia sa z 4 roznymi wykladowcami i nie trzymaja sie kupy. pi sto razy robia to samo skacza po podreczniku ciagle sie pytaja co juz bylo czego nie ....tragedia! poza tym odwoluja zajecia i nie odrabiaja ich potem ....a przeciez za to im placimy!!! nawet interwencja nic nie pomogla! po prostu na iberystyce jest jeden wielki BALAGAN! nie ma ksiazek wszystko trzeba kserowac....szok!!! trzeba miec wiele cierpliwosci zeby tam przetrwac ;)
pozdufki

hasta luego
PS jest kilka osob ktore naprawde wkladaja serce w to co robia ale jak narazie da sie je policzyc na palcach;) ...z pewnoscia nalezy do nich Magda;) robi dopiero doktorat ale juz jest swietna!
Besos ;)
Jestem absolwentka iberystyki na UW. Faktycznie iberystyka to studia dla wytrwalych: ludzi, ktorzy maja pasje, albo sa zdeterminowani i chca dobrze poznac jezyk i kulture. Nie polecalabym osobom, ktorym po prostu podoba sie brzmienie hiszpanskiego lub chca po prostu skonczyc jakies filologiczne studia, bo nie starczy im pary w polowie drogi!! W mojej grupie polowa zrezygnowala do polowy drugiego roku.
DObrze jest miec "zaplecze" w postaci hiszpanskojezycznych znajomych, bo z praktycznym hiszpanskim bywa roznie...Przydadza sie sczegolnie przy pisaniu pracy magisterskiej: wiele ksiazek trzeba sciagac z zagranicy, a to kosztowna impreza...
Poza tym dobrze jest liznac troche hiszpanskiego przez studiami, bo ci, ktorzy nie znaja jezyka musza go opanowac w naprawde krotkim czasie na pierwszym roku, tak, zeby od drugiego robic notatki z wykladow po hiszpansku (tzn: sluchac-rozumiec-przetwarzac info-notowac) i porozumiewac sie na zajeciach.
Wyjezdzajcie w trakcie studiow, jesli tylko jest okazja, chocy na 2 tygodnie, bo panie od praktycznego hiszpanskiego dawno przestaly juz byc na biezaco jesli chodzi o wspolczesny hiszpanski, poza tym ich sposob nauczania pozostawia sporo do zyczenia...(oczywisice sa tez chlubne wyjatki, ale wyjatki maja to do siebie, ze nie jest ich wiele...).
Im wiecej trafi sie native-speakerow, tym lepiej.

No, to tyle... Nie chce starszyc, ale przestrzegam wszystkie slomiane ognie!

Pozdrawiam,

Madu
a czy od tego roku będzie trzeba zdawać maturę z hiszpańskiego żeby dostać się na iberystykę?
Nie. Mozesz zdawać hiszpanski, angielski, francuski albo portugalski plus jeszcze na UW test na predyspozycje
Łatwo jest krytykować, oj łatwo... Łatwo jest mylić prestiż z bogactwem. "My za to płacimy"... Iberystyka jako Instytut też za wiele rzeczy musi płacić, a nie ma z czego, i też się o wiele rzeczy nie może doprosić. Wydaje Wam się, że gnuśni i leniwi wykłądowcy nabijają sobie kabzy kosztem Waszej udręki i niewygody? Te sale, w których Wam zbiera się na wymioty, tak samo działają na prowadzących. Materiały, które Wy musicie kserować, my często zbieramy tak samo. I jeszcze coś: prawidziwej pasji niektóre niewygody nie przeszkadzają. Jasne, że nie wszystko i nie wszyscy są cacy, ale... Bądźcie trochę sprawiedliwsi.
Madu, ciesze sie ze przeczytalam Twoj wpis, bo dal mi wiele do myslenia.. zastanawialam sie nad iberystyka (w tym roku zdaje mature) bo podoba mi sie jezyk i uczylam sie go w liceum (chociaz poziom za wysoki nie byl..) ,ale rzeczywiscie chyba prawdziwa pasjonatka nie jestem.. chociaz kto wie? moze dopiero na studiach by sie okazalo ze to moja pasja?? problem w tym,ze nie mam konkretnego pomyslu na studia, bo nie wiem co chcialabym robic po ich ukonczeniu... poszlabym na akadmie medyczna jakbym chciala byc lekarzem, na architekture- jak architektem itp. itd.. a tak to pomyslalam ze warto isc na studia jezykowe, bo jezyk zawsze sie przyda.moze to nie najlepsze podejscie,ale na prawde nie wiem, co chialabym robic pozniej.. a jak Ty sobie radzisz po tych studiach? gdzie absolwenci iberystyki moga znalezc prace i czy jest trudno? bylabym wdzieczna za jakakolwiek odpowiedz lub rade!
pozdrawiam!
szukam osób, które "mimo wszystko" są zdecydowane by zdawać na iberystke na UW w tym roku. Chciałabym pogadać. Mój numer [gg]
Pozdrawiam
Ja bede zdawac "mimo wszystko" na iberystyke w tym roku;)[gg]
Byla juz kiedys taka dyskusja na temat: "studiowania sobie filologii". Na moje wybieranie filologii obcej jesli sie nie zna w miare jezyka i sie przede wszystkim nie jest pasjonatem/tka to dla mnie gruba przesada. A jesli sie okaze, ze to Ci nie kreci, to co? Rzucisz to ? A moze zostaniesz i zmarnujesz sobie możliwośc studiowania czegoś co cię pasjonuje? A poza tym to takie studiowanie sobie języka, bo to praktyczne mija się z celem. Nie dosyć, że zajmuje się miejsce prawdziwym pasjonatom, to jeszcze samemu się krzywdzi. Bo np. studia filologiczne to nie uczenie sie języka w liceum czy nawet w szkole językowej. To cos innego. Tu jest duzo teorii, ton ksiazek do przeczytania , blebleble.
Nie mowię tego oczywiśie złośliwe, ale radzę poszukać czegoś innego. Może jakieś międzywydziałowe? Na pewno masz jakies zainteresowania, przejrzyj spis wydzialow i kierunkow moze cos znajdziesz ;)
Iberystyka Warszawska NIE JEST FILOLOGIĄ.
Pozdrawiam.
wiem, że nie jest filologią. Ale ta wcześniejsza dyskusja, o której mówiłam dotyczyła filologii. To co napisałam może równie dobrze odnosić sie do iberystyki .
jak myslicie, duzo nas bedzie? Rok temu bylo 25 osob na miejsce,masakra. Jak Wam poszla matura z jezyka?
poszla nawet dobrze, chociaz mialam pare bledow, ale to chyba kazdy:) masz moze gg? chcialabym pogadac z osobami, ktore wybieraja sie w tym roku na iberystyke na Uw, pozdrowionka :)
No ja nie miałem błedów na maturze bo nie pisałem:>
Jak to nie pisales?? Byles zwolniony???
Mozesz napisac nr gg? Odezwe sie jak bede.
to co mówi madu to 100% prawdy, tak samo jest na innych filologiach
mam stara mature i bede pisal jakies centralne nie wiadomo co na UW z angola:/
hej wszyscy,ktorzy ida na iberystyke na UW!!! Bedziecie wolni w sobote?? Chcialabym pogadac na gg!!!! LINDINHAA, moglabys/moglbys ;-) podac nr gg??? podaj koniecze,martwie sie troche tym wszystkim i chce pogadac ze wspoltowarzyszami niedoli i niewoli. przed sobota nie moge, bo mam maturke z historii w czwartek, wczesniej niz w sobote nie uda mi sie dorwac do gg! POZDROWIONKA!!!!!!!!!!!!!
moje [gg] , w sobote bede na pewno ;P
dzieki!!! do soboty!!!! Trzymajcie za mnie kciuki na historii. Koncze. Ide czytac o rzadach Bieruta :-(. Pomyslec,ze pogoda jest piekna i cwierkaja wroble....
a moze ktos bedzie w poniedzialek? w sobote i niedziele mnie nie ma na gg bo w poniedzialek mam mature z geografii :| moj nr to 2138048, fajnie by bylo porozmawiac z jakas przyjazna dusza przed rzuceniem sie na gleboka wode :>
ja bede w poniedzialek ;) zreszta ostatnio praktycznie codziennie jestem wiec looz :D aha tylko ze zazwyczaj jestem niewidoczna ale odzywajcie sie, jak bede, to odpowiem :) pozdrowienia!!
Mam male pytanko. Czy ktos pamieta/wie jaki byl w zeszlym roku prog zeby sie dostac na iberystyke UW tzn ile procent punktow trzeba bylo miec z examow?
O ile dobrze pamietam zeby dostac sie na dzienne trzeba bylo miec jakies 163 punkty na 200, czyli jakies 80%.
wiatm wszystkich!!
mature mam za rok i chcialabym sie dowiedziec czy jest taka mozliwosc zeby sie dostac sie na iberystyke znajac tylko j francuski..strasznie chcialabym sie dostac na ten kierunek...nie wiecie moze czy gdzies jest taka mozliwosc??najlepiej byloby w Lublinie....
Powiedzcie prosze jak wiecie;)))
pozdruffki;]
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |

« 

Egzaminy

»

Egzaminy