na iberystyke po 2 latach w Hiszpanii??

Temat przeniesiony do archwium.
Slyszalam cos dziwnego (moim zdaniem oczywiscie). Podobno wiele osob na tym kierunku przebywało jakis czas w Hiszpanii i przecietny śmiertelnik, taki jak ja nie ma szans sie tam dostac...
niestetydla mnie to także jest dziwne zeby nie powiedziec chore. Przecietny smiertlenik nie ma szans dostac sie na iberystyke, chyba ze sie jest super protegowanym lub geniuszem z prawdziwego zdarzenia. Ja probowalam 2 razy dostac sie na UŚ i nic. Wczesniej uczylam sie 3 lata intensywnie. W tym roku bylam w hiszpanii i mam zamiar znowu probowac juz 3 raz mama nadzieje ze mi sie uda.Powodzenia
niestetydla mnie to także jest dziwne zeby nie powiedziec chore. Przecietny smiertlenik nie ma szans dostac sie na iberystyke, chyba ze sie jest super protegowanym lub geniuszem z prawdziwego zdarzenia. Ja probowalam 2 razy dostac sie na UŚ i nic. Wczesniej uczylam sie 3 lata intensywnie. W tym roku bylam w hiszpanii i mam zamiar znowu probowac juz 3 raz mama nadzieje ze mi sie uda.Powodzenia
a mogę wiedziec gdzie sie teraz uczysz?
Powiem wam ze ja takze słyszałam ze przecietne osoby, które chca kontynuowac nauke hiszpanskiego na iberystyce maja porblemy z dostaniem sie :/ Tak jak Margaretka, probują i nic...

gość napisal(a):
>Podobno wiele osob na tym kierunku przebywało jakis czas w Hiszpanii i >przecietny śmiertelnik, taki jak ja nie ma szans sie tam dostac...
Ale tak "jest" na kazdej filologii obcej, nie tylko na iberystyce, spójrz na anglistów, germanistów, bohemistów itd. - większosc z nich tez spędziła jakis czas za granicą... choc to nie zawsze jest regułą ("kazda reguła ma swoje wyjatki" ;)) Mam dwie kolezanki, jedna mieszkała przez rok we Francji i na fil romanska-profil franc. nie dostała sie, co wywołało u niej nienawisc do tej drugiej kolezanki, która nigdy we Francji nie była a sie dostała.... Wiem ze to troche zakręcone ale fakty sa faktami...

margaretka83 napisal(a):
>Przecietny smiertlenik nie ma szans dostac sie na iberystyke, chyba ze sie >jest super protegowanym
Bo to juz taka nasza Polska wspaniała, liczy sie ile masz pieniędzy i kogo tatus z mamusią znaja, a to ze chcesz sie kształcic, chcesz cos osiagnać a pozniej "słuzyc narodowi" ;)) swoja wiedza mało kogo obchodzi. Tylko pozniej "panstwo" ma pretensje ze Polacy maja takie niskie wykształcenie a osoby z wyzszym okazują sie przeciętniakami...

Jest jeszcze wyjscie w postaci nauki hiszpanskiego od podstaw na iberystyce,wtedy nie zdaje sie hiszpanskiego tylko inny jezyk, ale Was to z pewnoscia nie interesuje, choc tam tez nieźle "koszą" na wstępnych.
Czesc szczerze watpie aby glownym wyznacznikiem przy przyjmowaniu na studia byl geniusz czy platna protekcja. W tym roku startowalam na germanistyke i filologie hiszpanska na US. Dostalam sie na obydwa kierunki.Wybralam hiszpanski. Na nauke poswiecilam solidnie rok. Przy checiach mozna sie dostac trzeba tylko poswiecic troche czasu . Nic nie przychodzi samo. Pragne jeszcze dodac , ze nie mam rodziny nigdzie za granica i jestem samoukiem.
To gratulacje! Ja uwielbian hiszpański, Hiszpanię, Ameryke Łacińską i wszystko , co się z nimi wiąże.... BAAAAAAARDZO bym chciala dostać się na iberystykę na UAM lub UW, ale wiem, że chociaż ten język i kultura to moje życie (zreszta , to nie chwilowa zachcianka, bo interesuję się tym dość dawno) to będzie bardzo trudno dostać się na ten kierunek.
Jest kilka istotnych powodów:
niektórzy znający perfekt angielski zdają go na wstępnych i idzie im lepiej niż tym, co zdawali hiszpański i się dostają ci z angielkim, chociaż to czasem zupełnie przypadkowi ludzie, którzy o Hiszpanii wiedzą mało lub wcale, i którzy chcieli zaspokoić chwilową zachciankę, zabierając miejsce temu, kto w miejscu na tym kierunku upatrywał swojej przyszłości (niestety).
Z tymi pieniędzmi, to (też niestety) czasem bywa , tak jak bywa w naszym skorumpowanym kraju, nie mówię, ze to reguła, ale gdy na iberystykę jest tylko 60 miejsc , to każde "sprzedane" to jedna szansa mniej dla kogoś, kto rzeczywiście to kocha.
Z tymi 2 latami w Hiszpanii, to rzeczywiście przesada, ale ci , co język dobrze znają a także ci, co wiedzą coś niecoś o tamtejszej kulturze powinni mieć większe szanse niż ci, co zielonego polęcia o tym nie mają (nie mówię, że kandydaci muszą wiedzieć już wszystko, bo po co wtedy im te studia, ale powinni wiedziec coś , chociaz mieć ogólne pojęcie, lub jakąś dziedzinę z tym zwiazaną, którą naprawdę uwielbiają).
Będę się dokładnie przygotowywać, a jak ktoś ma jakieś rady dotyczące dostania się, egzaminów (mówią, że w tym roku nie będzie ich, tylko rozmowa i test kompetencji) etc. to będę wdzięczna jak ktoś z Was coś napisze.
Saludos
malwi_nieves:
Jeśli chodzi o fil. hiszpańską na UAMie to wcale nie jest tak trudno.Ja zdawałam w tym roku i dostałam się bez problemu.Ważne jest jednak, żeby przygotować sie z literatury i kultury Hiszpanii i Am. Łacińskiej, a to dlatego, że część z hiszpańskiego wszyscy zdają na podobnym poziomie i dlatego liczy się póżniej to, czy ktoś rzeczywiście interesuje się Hiszpanią. Na stronie UAMu jest lista zagadnień do rozmowy kwalifikacyjnej oraz bibliografia; bardzo przydatne!!!! Pozdrawiam
Dzięki za rady. O tym , że jest taka rozmowa to wiem. Została (tzn. nie zrezygnowali z niej) pomimo, iż już w tym roku nie ma być egzaminów na studia. No wiesz.... mamy nową maturę i to ona ma się teraz liczyć. Postaram siś przygotować jak najlepiej, ale i tak sie boje... bo baaaardzo chciałabym się dostać właśnie do Poznania :D.
Tez pozdrawiam gorąco!
malwi_nieves czy mozesz mi podac swojego maila?
que página tan aburrida ,nadie está aqui,tanto en el foro como en el chat,
simplemente lamentable,,no tiene ni punto de comparación con la de inglés, a ver si os moveis un poquito señores candidatos a la filología hispánica o los que ya la estaís estudiando
Proszę bardzo:
[email]
Dziękuje bardzo :) i prosze o sprawdzenie skrzynki :)
asi poderias decir que paginas son interesantes?
mam ogromna prosbe do osoby zanickowanej KATALINA, bardzo prosze o mejl. chce wybrac iberystyke jako swoj drugi kierunek- juz studiuje teatrologie- i chcialam cie o cos zapytac jako przeszczesliwa posiadaczke indexu tegoz kierunku.
zreszta prosze o namiar jakiejklowiek osoby juz tu studiujacej- mam pytanie co do egzaminu.

dzieki wielkie
Temat przeniesiony do archwium.