iberystyka, filologia hiszpanska?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |
czy ktos wie czym roznia sie te dwa kierunki-iberystyka i filologia hiszpanska? jak wygladaja studia? :)
A jest jakaś różnica!!!??? Dotychczas byłem przekonany, że są to po prostu dwa równoważne określenia jak np. germanistyka - filologia niemiecka! Ale teraz to już sam nie wiem!!!!!!!!!!!
obie nazwy odnoszą się do tego samego
Na przykład w Warszawie iberystyka to nie filologia, tylko kulturoanawstwo. Po jej skończeniu nie masz np. uprawnień
nauczycileskich...
Tak, u nas to jest kulturoznawstwo. Mnostwo historii, literatury i jezyka.
Teoretycznie na filologiach historia, literatura etc. tez jest, wiec roznica raczej polega na specjalizacjach, np. historia teatru... A doszly mnie sluchy, ze na iberystyce na UW maja zredukowac ilosc hiszpanskiego i wpakowac wiecej kultury zeby sie odrozniac bardziej od filologii ;) Dobrze, ze mnie to nie dotyczy... A jesli chodzi o terminologie: filologia hiszpanska->hispanistyka, iberystyka->kulturoznawstwo. I tak sobie pomyslalam teraz, jesli sie myle to mnie poprawcie, ale moze na filologii nie ma wiedzy na temat Ameryki??? salu2 :)
A studiuje ktos fil. hiszpanska na UAMie bo nikogo takiego nie moge znalezc :/
Iberystyka to nauka o półwyspie iberyjskim(Hiszpania+Portugalia),a filologia hiszpanska dotyczy tylko Hiszpanii.Studiuje filologie hiszpanska i naprawde ma to duzo wspolnego z kulturoznawstwem mimo,ze dominuje jezyk!
Hej chciałam cos fajenego napisac ale nie mam weny więc napisze poprosty bardzo KOCHAM Conrada.
[email]
Iberystyka to nie nauka o półwyspie iberyjskim. To nauka o języku i kulturze krajów Półwyspu Iberyjskiego czyli Hiszpanii, Portugalii i Andory oraz państw Ameryki Łacińskiej czyli jak brzmi jej poprawna nazwa: Iberoameryki.
hej, filologia hiszpanska nastawiona jest bardziej na literature( a dokladniej comentarz utworow hiszpanskich i latynowski w ich kontekscie historycznym) takze poziom przdmiotu "praktyczna nauka jezyka hiszpankiego" jest na wyzszym poziomie, natomiast hispanistyka kladzie nacisk na kulture i cywilizacje.
Poszukuję testów i pytań np.prac pisemnych z ostatnich lat filologii hiszpańskiej.Jak ktoś ma niech da znać .Dziękuję.
Paulux
a gdzie studiujesz i czy jestes zadowolona z tych studiów?
wie ktos czy hispanistyka jest w krakowie?
Jak ktoś się chce świetnie nauczyć hiszpańskiego i przede wszystkim tylko języka , to w NKJO w Bydgoszczy można studiować hiszpański.Jest to jedyne kolegium w Polsce,które ma hispanistykę.Jest to licencjat pod patronatem jakiegoś uniwerku,ale teraz wam nie powiem jakiego , bo nie pamiętam.Jeżeli ktoś nie zna hiszpańskiego na takim poziomie,żeby się tam dostać, to może zapisać się na roczny dzienny kurs przygotowujący do hispanistyki właśnie w NKJO w Bydgoszczy.Podobno jest to jeden z najlepszych NKJO w Polsce.Z góry uprzedzam , że jestem studentem UMK,ale filologii romańskiej,żeby ktoś nie myślał , że tak zachwalam swoją uczelnię i to właśnie nasi wykładowcy z Wydziału Filologicznego mówią,że bydgoskie NKJO jest na prawdę b .dobre.Życzę trafnych wyborów.Powodzonka
ja na filologii mialam historie i literature Amerykii Lacinskiej
a w szczecinie?
bo bydgoszcz ogolnie jest fajna;p hihja tam sie nie znam, ale jak slysze kolegium, to mi sie ze studium kojarzy, czyli powiedzmy czyms 'gorszym':/
Witam wszystkich! Właśnie w tym roku zapisałam się na kurs zerowy do NKJO rzecz jasna na hiszpański. jest to nie tylko kurs przygotowujący do egzaminów na tę właśnie uczelnie, ale także na inne uczelnie w Polsce i do egzaminu DELE. Zgadzam się, że szkoła reprezentuje wysoki poziom. Osobiście jestem bardzo zadowolona z kursu - fajna atmosfera, wykładowcy extra ( tu: pzdr dla p.Madzi, p. Iwonki i Mariny), ludzie spoko (pzdr dla nich). jest wiele nauki, ale to czysta przyjemność. Zobaczymy jak to będzie za pół roku :/
tak na marginesie, to sekcji hiszpaskiej patronuje Uniwersytet Warszawski!
i jeszcze jedno: kolegium to jednak nie to samo co studium ;)

pozdrawiam
hey szczurku..!!
A , mozesz mi napisac ile sie placi za ten kurs hiszpańskiego?tam gdzie uczeszczasz?pliska napisz mi i adres jak mozesz .Z góry dzieki pozdrawiam poapa:*
tutaj zostawiam e mail - [email]
hej! za kurs płaci się miesięcznie 300 zl, a sam kurs trwa od października do połowy czerwca w różnych godzinach. pzdr
To znaczy, ze po ukończeniu iberystyki nie mam uprawnień do uczenia hiszpańskiego? To co w takim razie można robić po takich studiach? Jaki zawód wykonywać?
a czy to prawda, że na uniwerek w barcelonie i olokicach trzeba zdawac selectividady po temu ichniemu dialektu?
czesc jako student iberystyki UW tylko w tym roku - musze wylac Wam kubel zimnej wody na glowernrnnie radze zdawac na ten bubel, po prsotu szkoda gadac, poziom zajec zerowy a nwet ponizej zera jezeli Was interesuje hiszpanksi praktyczny, tylko czesc posiwecona pisaniu i gramatyce sa dobre, mowienie, sluchanie czyli to co najwazniejsze w kazdym jezyku obycm czyli mowienie na poziomi ezalosnymrnrnsam zamierzam zlozyc skarge do rektora na poziom zajecrnrnpozdro
arek a wiezs ze mialam zamiar tam skladac papiery :/ napisz prosze cos wiecej np.czy skupiacie sie tylko na kulturze i czy mozna zaczynac od zera,ile jest godzin tygodoniowo... z gory dzieki pozdrawiam
cześć wszystkim!!!!!!!!!!!!!!!!
ja chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej na temat studiów na kierunku filologii hiszpańskiej, czy jest coś takiego jak filologia do podstaw????? I jeszcze jedno pytanko jak wyglądają studia filologiczne w Hiszpanii????? (byłabym wdzięczna jeżeli uzyskałabym tą informacje najlepiej od osób mających styczność właśnie ze studiami w Hiszpanii)

Pozdrawiam:)))))))))))))))
Ja takze chciałabym dowieidzec się, czy mozna na filologii hiszpańskiej w uczelniach państwowych można zaczynać język hiszpański od zera, a np.mieć wykłady z j. angielskiego na poziomie zaawansowanym?
na Uś jest opcja od podstaw, ale nie ma takiej opcji z angielskim zaawansowanym... (a szkoda, kurcze) drugim jezykiem jest rosyjski.... troche kapa, ale mysle, ze obronie przynajmniej ten licencjat ;)
no właśnie...co można robić po iberystyce?? i która uczelnia jest najlepsza?? ja w ogóle jestem tak zorientowana, że nawet nie wiem, co trzeba zdawać na maturze i na jakim poziomie, żeby się dostać na ten kierunek...może ktoś mnie oświecić??:)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |

»

Inne