ath-bb-jak jest ?czy w tym roku jest rekrutacja?

Temat przeniesiony do archwium.
czesc mam pytanie do ludzi ktorzy studiuja na ath w bb! jak sie studiuje? czy pozniej mozna robic mgr ? jaka atmosfera i czy w tym roku w ogole jest rekrutacja>? i co w ogole sadzicie o ath?
no własnie niech sie ktos wypowie na ten temat!!!
hello! Ja nie suduje tam iberystki aczkolwiek chciałabym tam zdawac w tym roku. Byłam ostatnio w dziekanacie ATH i powiedzieli że jakieś wiadomości rekrutacji będą dopiero w styczniu. Wiec jak tylko bede cos wiedzieć to dam znać :) Ale w tamtym roku tez tak mówili a potem okzałao się ze nie ma. Teoretycznie w tym roku ma być, ale z ATH to nigdy nic nie wiadomo, przekonałam się na własnej skórze.
Pozdrawiam...
dzięki za info! tylko dlaczego piszesz ze z ath nic nie wiadomo?co masz na mysli? brak kompetencji? czy jak? ja nie najprawdopodobniej tez bede tam zdawał! ale to sie okaze ..ale dzieki z gory za jakie kolwiek informacje pzdr!
nie ma za co, zawsze do usług :)
A jeżeli chodzi o to że z ATH nigdy nic nie wiadomo, to po prostu tak mi się napisało. Chociaż rawda jest że oni nigdy nie wiedzą nic do końca na pewno i zmieniają decyzje co 5 min ale nie zrażaj się tym bo tak to raczej bywa na uczelniach. Każdy w dziekanacie mówi co innego ale do tego trzeba się przyzwyczaić :) Nie jest źle! Nie przejmuj się! jak dobrze pójzdie( albo raczej jak źle pójdzie w moim przypadku) to spotkamy się na egzaminach :)
Pozdrawiam!
ja studiuje iberystyke na ath-nie chce zniechecac ale wydaje mi sie ze ten kierunek to kompletna katastrofa-i wlasnie dlatego nie ma teraz kolejnych naborow-brak wykladowcow-powiedzialabym ze poziom jest fatalny-ale-podobno tak zawsze jest na nowo utworzonych kierunkach-podobno taki balagan jak u nas byl na slaskim przez jakies pierwsze 4-5lat[tak mowila nasza profesorka ktora skonczyla uś-teraz wyklada na slaskim i u nas]poza tym nasza druga prof tez wlasnie skonczyla slaski i nie wydaje nam sie rewelacyjna z hiszpanskiego[chociaz studiowala w hiszpani !]wiec moze przesadzam-zobaczymy-jak bede chciala zrobic magistra na uj-jak bedzie../tak czy inaczej moge powiedziec ze ucze sie 5razy mniej teraz niz kiedy bylam w liceum-a to chyba cos nie tak..-i mam na dodatek stypendium naukowe..-przez pierwszy rok uczyli nas sami prof z uś i nie powiem zebym sie duzo nauczyla albo zeby duzo wymagali-nie wiem czy tacy sa tylko u nas czy na uś tez..-w kazdym razie zostaje tu do konca tylko dlatego ze teraz wyjezdzam do hiszpani na semestr na sokratesa i mam wysokie stypendium-mysle ze jesli w ogole sie czegos naucze to tylko w hiszpani [wiem bo bylam 3 miesiace na au pair i to jednak duzo daje]
[to prawda ze na ath nigdy nic nie wiadomo]chyba bardziej niz na innych uczelniach[ale najbardziej na iberystyce]jakies pytania?
ja mam pytania :) jeżeli to mozliwe to prosze o odp.
Jednak nie tylko ja myśle w ten sposób o ATH. Studiuje tu dopiero od kilku miesięcy ale już zdążyłam się o tym wszystkim przekonać, szczególnie włąsnie kiedy kierunek jest nowy. Szkoda że piszesz takie rzeczy o tym kierunku, bo bardzo chciałam tam zdawać.
Ja chciałam zapytać jak wygląda np Twój rozkład zajęć? Bardzodużo przedmiotów? I jakie w ogóle one są? Dużo jest literatury czy bardziej nacisk kładą na praktyczną naukę języka? Ahaa i jeszce jedno :) od którego roku wszystkie przedmioty są po hiszpańsku?
Dziękuje z góry za odp!
pozdrawiam...
dobre pytanie-tez chcialabym wiedziec...-mysle ze te studia sa w ogole po polsku-na pierwszym roku mielismy hiszpanski z hiszpanem ktory od pierwszych zajec mowil wylacznie po hiszpansku[ale nie bylo problemu z zaliczeniem]poza tym jeszcze jedna profesorke tez native-ale ona mowila polowe po hiszpansku reszte po polsku[wlasciwie chciala prowadzic zajecia tylko po hiszpansku ale wiekszosc wolala po polsku..]mielismy jeszcze zajecia z czechem po polsku[..]-smieszne ale to on chyba wprowadzil najwiecej nowych rzeczy i najwiecej nas nauczyl-to tyle o zajeciach z praktycznego hiszpanskiego-reszta przedmiotow byla po polsku-[ale na egzamin z kultury mielismy hiszpanski podrecznik-egz byl pisemny-zrobiony po hiszpansku-ale mozna bylo odpowiadac po polsku]poza tym byla historia po polsku[i to jeden semestr-wszyscy dostali na koniec 3 bez niczego-jak ktos chcial wiecej to byl egzamin]-co oznacza ze prawie nikt nie ma pojecia o histori..-bylo jezykoznawstwo po polsku[z czechem]tez wystawil wszystkim 4[!!]na wiecej byl egzamin-poza tym byla literatura[z prof z uj]po polsku-egz nie byl trudny-glownie 4 i 5]informatyka-byl rosyjski[moj koszmar-dobrze ze o tym nie wiedzialam wczesniej bo pewnie nie zdawalabym na ath]6 godz pod rzad!!][bo musielismy nadrobic 3 lata-i teraz juz go nie ma-teraz mamy angielski[poziom mniej wiecej FC-chociaz czasem mamy cwiczenia nawet z CPE]mielismy tez historie filozofi[chyba najtrudniejszy egzamin-smieszne]no i lacine-teraz mamy hiszpanski z native po hiszpansku ale niestety prawie sama gramatyka i zero konwersacji]-hiszpanski specjalistyczny-glownie konwersacje i teksty typu-elektrownie atomowe lub choroby tropikalne[koszmar]ale co z tego jak nikt sie tego nie uczy bo na zaliczenie mamy przygotowac swoje teksty-mamy cwicz z literatury po polsku[tak inteligentnie rozplanowane ze prof[z uś] byla u nas 2 razy od poczatku tego roku..]i wyklady z prof uj tez-wlasciwie teraz uczumy sie glownie jezyka[jesli nie od poczatku..]-szczerze mowiac to nie wyobrazam sobie pracy licencjackiej po hiszpansku jesli wszyscy[moze wiekszosc] prosza o polski na wykladach i cwiczeniach[tak tez twierdzi nasza prof od literatury]ale-wlasciwie najgorszy w tym wszystkim jest plan-mamy malo zajec-za malo powiedzialabym-wlasnie dlatego ze wiekszosc dojezdza z krakowa i katowic-i dlatego nie ma rekrutacji-bo nie ma profesorow[jak juz mowilam licze na sokratesa-teraz wyjezdza od nas 9osob w styczniu i lutym]
ale moze przesadzam-nie wiem-bo nie mam porownania-ale jesli ci z uj ucza tak samo tam jak i u nas to chyba przesadzam
hmm nio to w takim razie nieciekawie. Wg mnie powinno byc wszystko po hiszpańsku, oczywiscie nie na I roku bo to raczej nie mozliwe zeby poslugiwać się jezykiem bardzo dobrze po roku nauki. O iberystyce na UJ słyszłam bardzo pochlebne opinie-duzo praktycznej nauki języka przede wszystkim. Wiec wydaje mi sie ze tutaj w BB zalezy wszystko od ludzi. Jak oni proszą o wykłady i zajęcia po polsku nio to chyba mija się to z celem, po to jest filologia hiszpańska żeby była po hiszpańsku, a nie fil polska o języku hiszpańskim czy coś w tym stylu. Zeby trafic na dobrą grupę to chyba cięzko.
Zawsze myślałam że jak jest dużo zajęć (tzn spędza się dużo czasu w szkole) to mozna się wiecej nauczyć. Ale w moim przypadku to raczej sie nie sprawdziło niestety. Ja jestem na uczelni od rana do wieczora, więc jak wracam do domu to już w ogóle nie jestem w stanie nic robić, nie widzę na oczy itp. Także wszystko musze nadrabiać w weekend a wiadomo w 2 dni nie da się wszystkiego nauczyć a dodatkowych rzceczach czy życiu towarzyskim to mogę zapomnieć. W sumie jak sie ma mało zajęc ( za mało to też nie jest dobre, masz rację) to można dużo nadrobić samemu w domu. Ja przmajmniej wole taki tryb właśnie, choć z językiem to trzeba się osłuchać a to najlepiej się robi na zajęciach.
To też dziwne że na fil. hiszpańskiej zajęcia są z Czechem, no ale trudno, może fakycznie brakuje im profesorów.
Tak na marginesie ja łacinę lubię, ta kobieta co uczy na ATH (w pięknym żółtym kolorze) jest bardzo miła, na razie przmajmniej :)
Jak dla mmie to dobrze że literat. jest po polsku i mam szczerą nadzieję że jej nie ma duzo :)
Hmm coś czuję w takim razie że nie będzie naboru w tym roku :( a co ja wtedy zrobię? Na UJ nie mam sznas się dostać.
Bardzo dziekuję za wszystkie wyjaśienia!!! :) Pewnie jeszcze nieraz zapytam o coś :)
Pozdrawiam gorąco!!
dziękuje wszystkim za informacje! chociaz teraz mam coraz wiecej wątpliwośći co do ath!!!ale tez dosć informacji! dziekuje Wam bardzo!!!
lacina jest ok-[w knocu zolty to taki sloneczny kolor..-wlasnie dlatego p.gawlik go lubi]zajecia tez sa raczej sloneczne..[tylko nie mow przy niej łacina-ona uczy JEZYKA LACINSKIEGO-ale tak w ogole to ty studiujesz na ath??????????co???
Witam potwierdzam ze na ATH nigdy nic nie wiadomo i czasami mnie strasznie wkurzaja ale że nie jestem studentem tym z lepszych to tak naprawde mam to gdzieś i staram się tym nie przejmować :) ale sa wkurzający z ich niewiedzą co ? jak? gdzie? kiedy? Pozdrawiam wszystkich y por supesto Salamanca :) FELIZ NAVIDAD Y ANO NUEVO
czesc!przeczytalam w twojej notatce,ze ze pracowalas w hiszpanii jako au pair!powaznie sie zastanawiam czy sama tez nie pojechac do hiszpani jako opiekunka do dziecka.ale za bardzo nie wiem jak sie za to zabrac!prosze napisz mi jak to wszystko wyglada!bylabym wdzieczna!pozdrawiam
(jezeli mozesz odpisz szybko)
Tak studiuję na ATH ale fil ang i szczerze to wątpię że się tutaj utrzymam (atmosfera też tu nie najlepsza i jest wiele innych jeszcze powodów....) więc już myśle o zdawaniu gdzieś w tym roku :) i bardzo mi zalezy na tym hiszpańskim...(zapamiętam: jezyk łaciński hihi)Dzięki za wszystko!
Pozdrawiam...
gracias -lo mismo a ti[con mucho retraso]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa