Hiszpański na UMCS

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |
Kto z Was startuje na UMCS i jak określacie swoje siły? Dzisiaj byłam złożyć dokumenty i z ciekawości zapytałam się o ilość zainteresowanych osób. Byłam 118...na 25-30 miejsc. No zobaczymy może się uda. Gdzie jeszcze składacie dokumenty i czy tylko interesuje Was hiszpański czy może jest tylko Waszą alternatywą, a tak naprawdę marzycie o czymś innym, lub na odwrót :)
znam trzy osoby, ktore studiuja iberystyke na UMCS i ogolnie nie narzekaja, tzn. jedna (3 rok) twierdzi, ze wszystko sie rozleniwilo, ze wykladowcy sa tacy uczynni i to ich powolanie to takie na pokaz, bo w rzeczywistosci na wykladach niewiele z siebie daja,spozniaja sie na sesje, zajecia itp.
Ale mysle ze jak ktos sie chce uczyc, to sie nauczy.

A i ta osoba, ktora tak narzeka jest na specjalizacji portugalskiej, bo te z hiszpanskiej sie nie zala.

Ah, troche chaotycznie, ale dopiero 8 rano ;)
Dziekuje ślicznie za informacje :] Jeżeli ktoś jeszcze coś wie, to proszę :]
Szczerze mówiąc hiszpański mnie nie bardzo interesuje, marze o portugalskim. Ale z tego co wiem na UMCS można wybrać specjalizacje portugalską (wie ktoś może na którym roku?), więc jest to jedyny kierunek, na którym naprawdę chciałabym studiować :) A jak oceniam swoje szanse? Hmm.. trudno powiedzieć. Wszystko zależy od matury. Jakich wyników się spodziewasz?
Właściwie to narazie się niespodziewam...Trudno cokolwiek stwierdzić. Ale jak tylko dostanę je, to napiszę. Chyba, że będą bardzo słabe- wtedy nie będę się ośmieszać i przestanę się łudzić, że moje stopy staną w Lublinie ;) Pozdrawiam gorąco :)
Mam najnowsze dane z UMCS: na filologie romańską jest 4,1 osób na miejsce. Szkoda, że nie rozgraniczyli ile na profil francuski a ile na iberystyczny, no ale trudno...
Z tego co się pytałam to na iberystykę jest ogólnie 30 miejsc, jak składałam dokumenty 16 czerwca to byłam 118, więc to już prawie 4 osoby na miejsce.
No i jak wyniki ? Ja chyba moge się pożegnać z UMCS...

Polski rozsz. 50 %
Angielski rozsz. 71 %.

Życzę powodzenia :)
polski rozsz. 85%
angielski rozsz. 83%

Nie jest źle, ale nie wiem czy to starczy żeby się dostać...
Pewnie starczy, idę rękę sobię uciąć.

Nie wiem, co ze mną.

Rany, ale mi smutno :(
Oczywiście gratuluję :) Cieszę się, że komuś lepiej poszło :) Pozdrawiam :)
Nie przesadzaj, nie masz złych wyników. Mam nadzieję, ze obie się dostaniemy. Jak nie w pierwszej turze, to może w następnych :)
byłam dzisiaj na UMCSie i sytuacja przedstawia się tak: jest 145 osób chętnych na iberystykę; wyniki będą ok. 13 lipca
Czyli prawie 5 osob na miejsce...dosyc sporo. Ale moze to tylko dla kogos kierunek zapasowy...Pocieszam się :D
byłam dzisiaj na umcsie z nadzieją, że zobacze wyniki na romańską - niestety jeszcze ich nie ma. uprzejma pani oznajmiła, że będą w piątek ok. 11. swoją drogą nie wiem dlaczego to wszystko tak długo trwa :/
Jak tam wyniki? Ja się dostałam :) Ale się cieszę :)
A ja jeszcze nie wiem...ale raczej chyba nie...Gratuluję !!!!!
Dzięki. Nawet jeżeli się nie dostałaś, to koniecznie pisz odwołanie! Moja koleżanka się dostała, ale rezygnuje z iberystyki, więc jedno miejsce się na pewno zwolni :). Znając życie takich osób będzie więcej, także nie poddawaj się i próbuj dalej! :)

P.S. Przyjeli 34 osoby - w tym same dziewczyny :P
Niestety nie dostałam się na UMCS na iberystykę. Będę składać odwołanie. Myślicie że to coś da? W dziekanacie powiedziano mi, że można się odwoływać aż trzy razy i istnieje szansa, że w końcu się dostanę, ale czy tak jest w rzeczywistości?
No wiesz, wszystko zależy od tego, która byłaś pod kreską - im bliżej kreski, tym większe szanse :). Podejrzewam, że sporo miejsc się zwolni, bo ludzie zdający na inne kierunki składali na iberystykę asekuracyjnie, pewnie kilka osób dostało się do innych miast. W każdym razie najważniejsze żeby próbować! :)
Nie dostałam się, ale złożę odwołanie :]
Potrzebuję rady. Dostałam się na UMCS na wydział ekonomiczny, jak już wcześniej pisałam na iberystykę się nie dostałam. Myślicie, że lepiej będzie studiować zarządzanie i marketing a języków uczyć się gdzieś na boku, tzn. np. na dodatkowych kursach, czy lepiej jest studiować języki, a później zabrać się za coś innego?
Hmm... Iberystyka to nie tylko nauka hiszpańskiego/portugalskiego, ale cała masa innych przedmiotów - gramatyka opisowa, historia, teoria literatury itd. Jeżeli to Cię nie interesuje to daj sobie spokój z iberystyką i ucz się języka na kursach. Trudno jest tu cokolwiek doradzić...
Hey! Mam pytanko :) czy można na iberystyce na umcsie mieć francuski poziom średniozaawansowany lub zaawansowany, hiszpański od zera i włoski od zera zamiast portugalskiego? Beznadziejnie, że na stronie www umcsu nie ma rzadnych szczegółów co do kierunków studiów, programów zajęć czy czegoś w tym rodzaju, nawet w dziekanacie nie potrafią mi odpowiedzieć na takie pytanie :).
Wiem tyle, że:
francuski możesz mieć na pewno zaawansowany, czy poziom średniozaawansowany jest to nie wiem
hiszpański od zera może być
włoskiego chyba nie ma na UMCSie
No właśnie, też mnie wkurza, że nigdzie nie ma programu studiów :/. A wiesz może ile języków mamy się uczyć? 2 czy 3? a może 4 (np. łacina) ;)?
Z tego co się dowiedziałam wynika, że na romanistyce są tylko dwa języki + łacina, z naciskiem na francuski. Dlatego właśnie chcę się dostać na iberystykę, bo tu można się uczyć trzech języków + łacina. Kiedyś było tak, że jeśli ktoś uczył się łaciny w liceum to nie powinien się jej uczyć na studiach, ale to chyba tylko teoria, niestety :(.
Chyba dalej tak jest z łaciną. Chociaż jak dla mnie to bez różnicy - w szkole i tak nie miałam.
a ja ma może głupie pytanie, ale cóż mówi się,m że nie ma głupich pytań:) Czy sens jest wogóle zdawać na iberystyke na umcs za rok jeżeli wcześniej nie uczyłam się francuskiego ani hiszpańskiego??? Pytam sie, bo jeżeli wymagali tylko poziomu rozszerz z polskiego i np. anglika to wychodzi na to ze nie koniecznie trzeba znac któryś z tych jezykow... Pozdrawiam
to prawda, trzeba znać dobrze jakikolwiek język obcy - nie koniecznie romański. a czy zdawanie ma sen? myślę, że ma. będzie Ci trochę trudniej, bo będziesz musiała uczyć się trzech języków na raz (plus łacina), ale to chyba do zrobienia :).
Szukam współlokatorki do dwuosobowego pokoju na stancji, 15 min pieszo od umcsu, pokój jest na poddaszu, z własną kuchnią i łazienką, dostaje się też własny klucz do swojego pokoju! Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę dzwonić na mój nr 888967036
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Inne