iberystyka

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich bardzo serdecznie. W tej chwili mam 18 lat i czeka mnie ta nieszczesna matura:). W kazdym razie bede probowac do Warszawy na wydzial neofilologii. Wiem, ze w Warszawie oprocz sprawdzania jezyka obcego, jest rowniez egazmin dotyczacy bodajze wiedzy ogolnej wlasnie z iberystyki. Pewnie ma on na celu sprawdzenie, czy dana osoba faktycznie interesuje sie iberystyka. Pomyslalam, ze moze ktos moze mi podpowiedziec jakie ksiazki nalezaloby przeczytac aby byc dobrze przygotowanym. Prosze i dziekuje za kazda odpowiedz:). Pozdrawiem!!
Oooo! Ja też bym o to prosila, bo tez mam 18 lat i tez gdzies musze zdawac.. a o tym kierunku takze myslalam...
powiedzcie mi gdzie najlepiej ucza jezyka hiszpanskiego w wawie....
w ogole to ja mam problem. Zastanawiam sie czym sie roznia hispanistyka, filologia hiszpanska i iberystyka. Powoli wszystko mi sie miesza.
No wlasnie!! Czym to sie rozni???????
Najlepiej ucza hiszpanskiego w Academii de la Lengua, szkola ta miesci sie na Nowym Swiecie! za empikiem... www.academiadelalengua.pl besos
czesc
no właśnie filologia iberystyka itp. czym to sie własciwie różni??podejrzewam ze niczym poza nazwą ale to tylko moje wątpliwe przypuszczenia
mam jeszcze pytanko odnośnie tego testu predyspozycji z tego co wiem to do tej pory był on w języku polskim nie wiem czy w tym roku tez ale juz w nastepnym bedzie w połowie po angielsku, fr badz hiszpansku ( mowie o iberystyce na uw) i to mnie ostatnio przeraziło bo miałam taki plan zdawac własnie na ten kierunek a zadnego z tych jezykow nie znam na tyle zeby roztrzaskac ten test który z tego co pisza dotyczy literatury srodków stylistycznych itp. a wogle moze ma ktos taki tescik??
a wszystko przez tą waszą nową maturę !!! :)
Filologia hiszpańska zajmuje się przede wszystkim literaturą i językiem hiszpańskim, iberystyka kładzie większy nacisk na przedmioty kulturoznawcze.
(Podobne rozróżnienie: anglistyka/ filologia angielska itp.)
Tyle teorii, w praktyce różnice między tymi kierunkami nie są duże.
Pozdrawiam.
Nie podoba mi sie nowa matura!! Jestem jej zdecydowana przeciwniczka, byc moze dlatego, ze bede ja musiala zdawac w maju(w dodatku tym najblizszym!!):P!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka