Studia w Hiszpanii po maturze

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc!
mam do was pytanie...
Chciałabym sie zapytac co nalerzy zrobic aby moc wyjechac na studia do Hiszpanii odrazu po maturze...
Jakie trzeba miec dokumenty, jakie trzeba spelniac qwymagania, czy sa egzaminy wstepna na kierunki niespecjalstyczne..??
Chciaabym studiowac stosunki miedzynarodowe na ktoryms z uniwerkow w Barcelonie, ale w ogole sie nie orientuje w tym temacie...
Czy jest jakis egzamin z hiszpanskiego, jesli sie nie ma certyfikatu i jesli jest, czy jest on trudny...

Buziaki
Ja tez bym chciala studiowac w hiszpanii. a poki co prosze o przetlumaczenie 2och zdan:
Espero que te vaya muy bien, que ya queda poco para que vengas aqui.
Cuando nos volvamos a ver, quiero que vuelvas a reir como siempre.
gdybys nie byla taka leniwa z pewnoscia znalazlabys odpowiedz na tym forum:

jest sporo postow na ten temat:

http://www.hiszpanski.ang.pl/Jestem_zalamana_Selectividad_2610.html
Nie jestem leniwa.. Przeglądałam forum, najwyrazniej nie zauwarzyłam... :/
>Chciaabym studiowac stosunki miedzynarodowe na ktoryms z uniwerkow w
>Barcelonie, ale w ogole sie nie orientuje w tym temacie...

Mam nadzieję, że zdajesz sobie chociaż sprawę, że zdecydowana większość zajęć jest prowadzona po katalońsku.
Ja jeszcze niedawno nie wiedziałem nic o studiowaniu w Hiszpanii,ale język hiszpański sprowokował mnie do szukania.Masz internet,szukaj sobie.A poza tym w Barcelonie jest język kataloński i głównie w tym języku prowadzi się zajęcia.Następna sprawa jest taka,że aby się dostać od razu po maturze to trzeba już ciężko harować bo musisz zdać tzw. Selectividad który jest dość trudny.A musisz przygotować się na egzaminy dodatkowe związane z kierunkiem(chociaż nie zawsze)Myślę,że powinnaś bardzo to przemyśleć.To nie jest taka prosta sprawa jak się wydaje.
PZDR.
Espero que te vaya muy bien, que ya queda poco para que vengas aqui.
- mam nadzieje ze u ciebie wszystko dobrze (ze ci dobrze idzie) i ze juz niewiele pozostalo do twojego przyjazdu tutaj
Cuando nos volvamos a ver, quiero que vuelvas a reir como siempre.
- kiedy znow sie zobaczymy, chce bys sie znow smial/a jak zawsze.

Co studiowania, to nie objezdzajcie ich tak bardzo
, widac sa zieloni w temacie i....hmm...moze nowi na tym forum ze nie umieja szukac albno cos....;P

jak mowili przedmowcy, zeby studiowac w Hiszpanii musisz zdac selectividad, ktory jest trudny, bo taki sam zdaja Hiszpanie (a z tego co wiem, nie wszystkim to wychodzi....); dlatego jezyk musisz miec opanowanie perfekcyjnie, co przy przy wiedzy, ktora musisz miec na tym egzamnie wydaje sie byc nic nie znaczaym niuansem ;P

co do Barcelony, to oczywiscie katalonski obowiazkowy, wiec zostaje mi albo zaproponowac zmiane planow, albo zyczyc powodzenia....
wielkie dzieki locita, uratowalas mi zycie. besos
jak na moj gust to te zdania tak beda brzmiec:
mam nadzieje, ze ci jest dobrze i ze juz nie zalujesz ze tu przyeszedles. drugie: gdy pojdziemy ogladac, chciailbym bys smial sie jak zwykle. (niedoslowne tlumaczenia)
jakis egzamin trzeba chyba zdawac, najlepiej za wczasy dele zdaj. o studiach w españi winnas pomyslec rok wczesniej, gdyz troche bieganiny jest. wszystko dokladnie jest opisane w specialnym wydaniu newsweeka o studiach zagranica. mysle iz ta bieganina jest warta...
najpierw naucz sie pisac po polsku...
NO CO TY? serio? nie no bez jaj, przeciez to 2 inne jezyki:/
co to jest ta selectividad? gdzie sie to zdaje i czy jest trudnijesze niez dele superior? (co chyba jest niemozliwe:)

respondanme por favor
Tak, na serio.
wiesz jak tak patrze na to co piszesz to wydaje mi sie ze strasznie brzydzisz sie leniuchowaniem?bili cie za to jak byles maly?
ja tam ide na uczelnie prywatna do Madrytu i o selectividad nie musze sie martwic :))))
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje