Z iloma procentami na iberystykę??

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |
Jako sfrustrowana tegoroczna maturzystka,której próbna matura uświadomiła poziom niewiedzy(i on akurat jest bardzo wysoki),chciałabym zapytać lepiej poinformowanych,z jakimi wynikami matury(nowej) ma się realne szanse na dostanie się na filologie hiszpańską/iberystykę?? Czy są zastraszająco wysokie?
Oby nie;).
z tego co wiem to na UAM jest podst 90% i rozszerz 85%, ale zbyt pewna nie jestem, slyszalam juz tyle cyferek ze mi sie wszystko pogubiło..

a co do matury to tez jestem zawiedziona poziomem swoich umiejetnosci.. eh..
ale z hiszpanskiego, czy polskiego??
no z hiszpana por supuesto..:) wydawalo mi sie to oczywiste..a polskiego nie wiem jak bylo
juz sie przestraszylam;p hehe ostatnio z klasowy z lity z pracy pisemnej wytachalam jakies 60% xD (nam maturalne robi)... glupie to:/ zawsze mam braki co do klucza:/
Jak obliczalam, zeby sie dostac na UW trzeba miec przykladowo 95%podst, 90% rozszerz. i 90/100 pkt z testu predyspozycji - pocieszajace, prawda?
Mi probna matura (z angielskiego, francuski pisze jak przedmiot dodatkowy) poszla dobrze, ale ok. 90% podst, 80%rozszerz. ale jak widac z takimi wynikami nie mam co marzyc o jakiejkolwiek filologii. W sumie najwiecej bledow mialam w 2 arkuszu, wiec moze jakbym sie sprezyla i lepiej wczytala w teksty, to bym lepiej napisala. Cale szczescie,ze jeszcze pol roku nauki :))
Ale w tym roku chyba nie ma już testów na iberystyke w Warszawie:).Tylko że nie wiadomo czy to lepiej,bo biorą wyniki tylko z angielskiego.Zapewne trzeba by mieć ze 100 %. A ktoś wie,ile trzeba by miećz polskiego?Bo tego się najbardziej boję:(. Całe szczęście,że zrobili te próbne matury,bo inaczej nadal żyłabym nadal w przeświadczeniu,że jeszcze czas na naukę...
jak tylko z angielskiego? matko to ja sie nigdzie nie dostane:(.... jak my w szkole dopiero na bialym matrixie jestesmy... to jakis intermediate chiba ehh
ale na uj jest polski rozszerzoy i jezyk rozsz. hiszpański też oczywiście
ale mi chodzi o uw, lingwistyke stosowana. tak bym najbardziej chyba chciala... ale skoro patrza na sam angielski:/ ja myslalam, ze bardziej dla nich hiszpanski sie liczy w grupie, ktora ma ten jezyk za glowny.....
Ooo ja tez ostatnio mysle o lingwistyce ang-hiszp, tylko nie wiem jakie to ma znaczenie ktory jezyk wybiera sie jako pierwszy a ktory jako drugi, chodzi tylko o rekrutacje???? No i czy latwiej dostac sie z pierwszym ang czy hiszp :/
mnie sie zdaje, ze powinno miec znaczenie i na rekrutacji i podczas studiow (no bo np. hiszpanski, jak masz pierwszy to ci go bardziej rozwina;p). ja bede zdawac z hiszpanskim glownym.
nie ma tak, ze z pierwszym angielskim latwiej lub trudniej sie dostac. musisz zdecydowac po prostu, ktory jezyk umiesz lepiej, w jakim sie pewniej czujesz.

hehe tak wiec do zobaczenia;)
mi sie wydaje ze na obydwie kombincje sie baardzo ciezko dostac..chociaz moze zpierwszym hiszp trudniej bo jest 10 miejsc na rok :/
to niech cala polska zrezygnuje ze strachu i dostane sie tylko odwazna ja:P
hehhe nie ma takiej opcji :P przynajmniej ja nie zamierzam z niczego rezygnowac ;) ja tak mowie zeby odstraszyc innych ;)
milo bedzie miec kogos na roku;p
no ale ja bede rok po tobie zdawac wiec bedziesz miec mniejszą konkurencje ;P
wiesz... zawsze moge oblac (odpukac;p)
wtedy będziemy robic kokurencje reszcie Polski ;p
Swiateczne HOLA! Ja mialam podst 97 rozsz 83 i sie dostalam do wroclawia-ale zdawalam hiszp obowiazkowo.a to u nich duzy plus! Pozdrawia mi zycze powodzenia!

*** FELIZ NAVIDAD ***
ze co?? to jest roznica miedzy zdawaniem hiszpana jako obowiazkowy przedmiot i jako dodatkowy?? przeciez w gruncie rzeczy na to samo wychodzi...:/ no tylko, ze na dodatkowym ma sie chyba jedynie wynik z poziomu rozszerzonego... ehh to jak ja chce na te lingwistyke z glownym hiszpanem, to mam hiszpana obowiazkowo i angola dodatkowo?? paranoja xD
kitty, a ile mialas z innych przedmiotow, ktore oni biora pod uwage?
tjaaa byle tylko skonczyc licek, dostac na te studia i labaaa:P
Zdawalam:

POLSKI(obow.) podst: 80% rozsz.:88%
HISZPANSKI(obow.) podst:97% rozsz:83%
ANG (dodatk.) podst:87% rozsz:90%

Tych przedmiotow wymagali.Ja zamienilam hiszp tak zeby zdawac go obowiazkowo i dzieki temu zyskalam 10% punktow wiecej przy rekrutacji.Zamiast ang moglam wybrac jakikolwiek inny przedmiot.Pozdrawiam i zycze powodzenia!!!
ech wczesniej zamiast kitty86 wpisalam kitty86 ale to ta sama kitty czyli ja :D
yy.jaka roznia jest miedzy kitty86 ,a kitty86?:)
tfu-różnica-perdone:)
zasadnicza:)
Daa..znow pomylilam.Wczesniej napisalam kitty96 zamiast 86 :p JUZ DOSC.KONIEC TEMATU KITTY :)
ehh to ja sie pobojewam...;p na jakim ty profilu w szkole bylas?? kurde moze to normalny strach dla 2 klasy xd
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Inne