filologia

Temat przeniesiony do archwium.
hej! mam pytanie glownie do studentow iberystyki na uś i uj. czy moglibyscie napisac mi cos o przebiegu studiow (przedmiotach, wymaganiach, itp). jak dobra znajomosc hiszpanskiego trzeba miec zeby 'nie polec' przy pierwszym egzaminie:)? dzieki wielkie za kazda odpowiedz:)
ps. a moze ktos z was slyszal o kierunku jezyki stosowane (ang + francuski) na uś??
czesc!

Co do iberystyki na US przedmioty wiadomo, hizpański "w kazdym wydaniu" czyli praktyczna nauka tego jezyka obejmujace gram, jezyk pisany i konwersacje i te rzedmioty sa od poczatku do konca studiow. Oprocz tego historia i wiedza o kulturze Hiszpanii, teorie literarury, gram. opisowa jezyka hiszp. no i literatura oczywiscie. Jet jeszcze przedmiot o anzwie tłumaczenie specjalistyczne (bardzo przydatny swoja droga)Jesli chodzi o dadatkowy jezyk to jest nim rosyjski (chyba ze cos sie zmienilo bo ja konczylam 3 lata temu). Oprocz tego sa jeszcze takie przedmioty jak ekonomia czy prawo Jak sie zapewne orientujesz nie jest wymagana znajomosc tego jezyka wiec jesli masz jakies podstawy to super a jesli nie to te nie ma czym sie przejmowac. Przy takiej ilosci zajec nauczyc sie go bez problemu:) od drugiego roku przedmity sa juz wykladane w jezyku hiszpanskim:) jesli chodzi o egzaminy to dokladnego ich rozplanowania nie pamietam ale napewno pod koniec kazdego roku jest egzamin z praktycznej nauki jezyka hiszpanskiego. Te egzamin jest nawazniejszy ale nie amrtw sie, cudow tam nie wymagaja. generalnie, polecam:) ok, ale sie rozpisalam......mam nadzieje ze pomoglam:) jesli masz jakies pytania...pisz.
pozdrawiam serdecznie
ja mam pytanko moze Ci sie wydac glupie ale jak wygladaly tam zajecia wf i jak bylo z tym rosyjskim ??
pozdrawiam
Zajecia z wf sa sa tylko na pierwszym roku i zazwyczaj były one prowadzone na sali gimnastycznej lub silowni, ktora znajduje sie tuz obok. Jesli nie jestes amatorka sportów spoko, da sie wytrzymac. Co do rosyjskiego to jest od podstaw, zajec jest dosyc sporo nie tylko z praktycznej nauki tego jezyka. Nie chce Cie wprowadzac w bład bo byc moze sytuacja sie zmieniła od momentu kiedy skonczylam ten kierunek ale jesli dobrze pamiętam, były jeszcze zajęcia z gram. opisowej języka rosyjskiego i wiedzy o Rosji. Coz...wszystko zalezy od podejscia, w kwestii rosyjskiego ja nie jestem obiektywna bo znałam dobrze ten język juz wczesniej wiec nie miałam problemów. Myślę, ze nie ma co martwic się na zapas. Życze powodzenia:)
dziekuje bardzo za odpowiedz :-)
a czy na wf bylo ocenianie to ze sie cwiczylo czy raczej to co sie umie?? wiem, ze moze Ci sie do wydac glupie ale ja z wf to tak nie za bardzo tzn cwiczenia takie ogolne ok ale z grami zespolowymi to juz jest gorzej bo juz od podstawowki zaden nauczyciel nie nauczyl nas porzadnie grac chociaz w jedna gre wiec z tym juz sobie gorzej radze
jakbys maila chwile czasu to odpisz
pozdrawiam
dziekuje :-)
Hej! Na wstępie zaznaczam, że jestem studentem francuskiego, nie hiszpańskiego, ale orientuję się trochę, bo to przecież ten sam instytut :)
A wiec jeśli chodzi o rosyjski, to jest nadal, rusza od podstaw od II semestru i z tego co się orientuję, jest całkiem intensywny.
Natomiast co do wfu - to nic się nie martw! Na Ślaskim istnieje tzw. elektroniczna rejestracja na wf - wybierasz sobie co chcesz, kiedy chcesz i z kim chcesz. Zatem jeśli chcesz uniknąć gier zespołowych, możesz się zapisać np. na aerobik, callanetics (jakkolwiek to się pisze... :)), step, basen, siłownie itd. Ocena jest wystawiana głównie za obecność i zaangażowanie, ale pamiętaj, że i tak nie wlicza się do średniej. Jest, bo jest :) No i nie wiem czy wiesz, że wf jest tylko na I roku.
Jeśli interesują Cię plany zajęć, zerknij na stronę Instytutu Filologii Romańskiej: http://ifr.us.edu.pl/index2.php
Pozdrawiam
dziekuje Ci bardzo za informacje
błagam!!!!!niech ktos mi wytłumaczy jak wygląda egzamin wstępny na uś, na hiszpański. Wiem, że musiałabym zdawać egzamin ustny i pisemny, ale nie wiem jaki język wybrać - czy angielski czy hiszpański??? No bo jeżeli jest bardzo wysoki poziom to wogóle nie mam szans!!!
czesc! Rzeczywiscie trzeba zdac egzamin pisemny z języka obcego oraz egzamin ustny z polskiego i wybranego języka obcego. Jako, ze nie wiem jaki poziom znajomosci tych dwoch języków prezentujesz nie moge Ci wiele doradzic. Wiadomo, ze ejsli idzie o angielski to jest największa konkurencja. Hiszpański zdaje zdecydowanie mniej osog ale wszystko zalezy jak dobrze zansz ten język. jesli byłabys zainteresowana mam przykładowe testy z egzaminu wstepnego na hiszpanski. pozdrawiam serdecznie
Byłabym Ci bardzo wdzięczna, a mogłabyś mi je jakość przesłać? No, jeżeli chodzi o mój hiszpański to uczę się go drugi rok na studiach, można określić, że jest to poziom średnio zaawansowany, ale nie wydaje mi się, żeby to wystarczyło na egzamin wstępny.
Ale wiesz co, sprawdziłam jeszcze przed chwilą na stronie uś i w kryteriach kwalifikacji na studia stacjonarne i pisało tam, że obowiązuje egzmin z języka obcego do wyboru, nic nie pisało o języku polskim?!
W każdym bądź razie, gdybyś mogła mi jakość jakieś materiały przesłać,żebym mogła chociaż ocenić swoje szanse - [email]
czesc!

sorry ale ostatnio jestem troche zajeta wiec musisz mi dac troche czasu...musze poszukac tych materiałow bo mam je napewno tylko bardzo dawno do tego nie zagladalam wiec.... ale spoko, postaram Ci sie je jutro przesłac ok?

pozdrawiam
oczywiscie jezeli bys mogla to mi tez je przeslij [email]
pozdrawiam
Egzaminu wstępnego z polskiego nie ma już od kilku lat. A materiały na wstępniak z języka obcego można nabyć w sekretariacie Instytutu Filologii Romańskiej, Żytnia 10, I piętro :)
Temat przeniesiony do archwium.