Poziom nauki w Hiszpanii

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie co do poziomu nauki na uczelniach w Hiszpanii? Czy jest on wyzszy od polskiego? Czy trudniej o zaliczenie? Glownie chodzi mi o politechniki i uniwersytety. Dziekuje z gory za odpowiedz
studiuje na uniwersytecie autonoma w madrycie, jestem na anglistyce, i musze przyznac ze jezyki nie sa mocna strona hiszpanow, natomiast inne wydzialy niz te lingwistyczne maja bardzo wysoki poziom, ale luz jest i tak z tej prostej przyczyny ze hiszpanie nigdy sie niczym nie stresuja, jest bardzo duzo w przyslowiu 'zycie jak w madrycie' po prostu zyc nie umierac;) pozdr.
inaczej: polska jest 3. na swiecie pod wzgledem poziomu nauczania;)

znam paru hiszpanow, ktorzy studiuja informatyke, sa mniej wiecej na 2. roku, a nie mieli tego, co ja mialam na poczatku 2 kl. liceum;p

poza tym w hiszpanii (w liceum przynajmniej) mozesz miec chyba z 2 jedynki na koniec i zdajesz, bo oni wychodza z takiego zalozenia, ze mogl ci material nie pasowac :]

no i by sie dostac na uczelnie w barcelonie, czy madrycie (czyli te najlepsze w kraju) wystarczy jakies 50% z selectividadu;p
polska jest 3 na swiecie pod wzgledem nauczania? to chyba zart:)
Cześć!!
Z tego co wiem to taki Uniwersytet Warszawski jest między 4[tel]miejscu na świecie .Na pocieszenie -są tylko dwa uniwerstytety europejskie w pierwszej 10 ,obydwa z Wielekiej Brytanii.Co do naszego wspaniełego wykształcenia to jakoś nie odnosimy wielkich sukcesów naukowych ani technicznych.
Paulux-El poco educado
no tak slyszalam:P a w europie mamy 2. iloraz inteligencji

ps. wy tez sie zalogowac nie mozecie??
no a kto jak nie polacy wygrywa te wszystkie konkursy informatyczne ostatnio? poza tym polscy lekarze sa jednymi z najbardziej wykwalifikowanych, tylko ze u nas sprzetu nie ma i wybywaja xd
no wlasnie! ja tez sie nie moge zalogowac!!!!

Locita*
Oj chopak ladny z ciebie zakret :]
Zeby dostac sie na studiach nie trzeba tylko 50% selectividad tylko:

- 40% to SREDNIA Z LICEUM Z 2 LAT :]..razem z ocena z pracy maturalnej (50str) i jej prezentacji ustnej (10% z tych 40)

- 60% srednia z selectividad

wiec powodzenia jesli piszesz z min 6 przedmiotow :]. Ciekaw jestem jak by piszczaly te osoby co jak maja wielce matme ucza si ekilka miechow przed, biorac pod uwage iz na niektore kierunki musisz miec koncowa srednia....8! albo i lepiej :].
A co do poziomu z matmy to powiem ci tak...ja na maturze mialem Calki, rozniczkowanie, macierze...cos co w polsce bierzesz na 1 i 2 roku studiow na infie :]. A co do przedmiotow na studiach to mysle ze jest podobnie tylko ze inaczej rozlozone..bo tutaj mozesz sobie okreslona ilosc "kredytow" wybrac.

Mam nadzieje ze to rozwieje wszelkie watpliwosci :]

[email]
A jak jest z uczelniami technicznymi. I co myslisz o uczelni w Las Palmas.
Czesc!Od lutego jestem Erasmusem w Alcalá de Henares. Studiuje telekomunikacje,wiec troche moge powiedziec na temat poziomu nauczania. Nie jest prawda, ze na tej uczelni poziom informatyki jest niski,wrecz przeciwnie! I ludzie sie tutaj naprawde ucza, a nie kombinuja,jakby tu sciagnac na egzaminie i zaliczyc.
System nauczania jest troszke inny, mianowicie w czasie jednego semestru ma sie srednio 5 przedmiotow, tylko ze sa one rozbudowane(mniej wiecej 3 godziny wykladu w tygodniu i 2 godziny laboratorium). Jest faktem, ze niektorzy Hiszpanie studiuja po 8 czy 9 lat i w tym czasie rowniez pracuja- i nie ma w tym nic dziwnego:) A jesli ktos pisze, ze poziom informatyki ma wyzszy w liceum w Polsce- musi chodzic do jakiegos wybitnego liceum:) Pozdrawiam
>A co do poziomu z matmy to powiem ci tak...ja na maturze mialem Calki,
>rozniczkowanie, macierze...cos co w polsce bierzesz na 1 i 2 roku
>studiow na infie :]

ja tez to mialam w liceum, w klasie ogolnej:)
ej ja miałam całki i różniczkowanie w 2 klasie liceum w humanie wiec nie gadaj głupot
Temat przeniesiony do archwium.

»

Kultura i obyczaje