Filologia Hiszpańska

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Poważnie zastanawiam się nad filologią Hiszpańską i mam w związku z tym pare pytań.
Jakie mniej więcej są przedmioty na tym kierunku? Pomijając hiszpański
Czy jest możliwość zdobycią jakiegoś innego zawodu po tym kierunku niż nauczyciel i tłumacz?
oraz czy trudno jest później znaleźć prace?
Wybacz, ale postawiles strasznie zabawne pytania! Tak, znajac hiszpanski mozesz jeszcze zrywac truskawki w Hiszpanii ...:) Ja znam 4 jezyki, skonczylam studia humanistyczne z wyroznieniem i od 2-3 lat nie moge znalezc sensownej pracy w Polsce, a za granice sie nie wybieram. Skad mozna przewidziec jakie zawody beda na rynku poszukiwane za 5 lat kiedy Ty skonczysz filologie? Generalnie wiadomo juz teraz ze skonczyla sie praca dla ludzi z wykszt. humanistycznym, a potrzebni sa z technicznym i medycznym, w tym ludzie po szkolach zawodowych. Dyplom bedzie sie liczyl coraz mniej. W calej Europie jest za duzo ludzi z kilkoma dyplomami, bo przez ostatnie 15 lat wmawiano im (i nam) ze nalezy caly czas podnosic swoje kwalifikacje i wyksztalcenie. I nagle okazalo sie ze po prostu nie ma tylu stanowisk specjalistycznych czy kierowniczych, aby dac im prace.
aby sie dostać na iberystyke trzeba znać wczesniej hiszpański?
Nie trzeba :)
Chyba nigdzie.
znać nie trzeba . Zeby isc na medycyne nie trzeba być lekarzem :)
A tak poważnie to np. we Wrocławiu pod uwagę biorą wynik matury z hiszpańskiego, chciałam się tam wybrać ale nie znam hiszpańskiego więc musze poszukać czegoś innego
We Wrocławiu brali pod uwagę wynik z matury z hiszpańskiego albo innego języka nowożytnego, po prostu przelicznik był różny. Ja zdawała angielski i się dostałam :) a hisszpana się nie uczyłam wcześniej - są 3 grupy z czego jedna tylkotak zwana zaawansowana.

A co do pytania kierunkowego: znając tak biegle język mozesz szukać pracy w firmach zajmujących się turystyką, organizowaniemprezentacji,czy pracy z klientami naprawde w przeróznych branżach. U mnie w instytucie co jakiś czas wywieszane są nowe oferty pracy, to pracodawca poźniej oferuje ci szkolenia odpowiednie do twojego zakresu działań.
a mogłabyś opowiedzieć cos więcej o tych studiach? bardzo mnie to interesuje, jesli tak to tu jest mój nr [gg] . dzieki i pozdrawiam :)
Hola!
Dla każdego zainteresowanego filologią hiszpańską we Wrocławiu. W pierwszym semestrze pierwszego roku są takie przedmioty:
Językoznawstwo-nie takie straszne i potrafi być ciekawe
Łacina- hmm, trzeba się uczyć (wkuwać?!) systematycznie, innej rady nie ma
Praktyczna Nauka Języka Hiszpańskiego
a) kurs podstawowy-właściwa nauka hiszpańskiego,dużo nauki, ale sympatycznej
b) gramatyka-wyjaśnienie gramatyki hiszpańskiej, przydatne, i nie takie straszne
c) język mówiony - mówienie od podstaw, kiedy ludzie jeszcze niewiele umieją a wykładowca mówi i rozumie tylko po hiszpańsku bywa zabawne, ale generalnie ciekawe tematy
Wiedza o Hiszpanii- bardzo ciekawy przedmiot, geografia i historia, która jest bardzo ciekawa, biorąc pod uwagę liczbę dzieci i kochanek...ach Ci Hiszpanie
Historia Filozofii- trzeba przeżyć, chyba że kogoś to interesuje.Ale warto posłuchać o tych wariatach z wieków wcześniejszych...

To są opinie i niestety wrażenia nieobiektywne.
Temat przeniesiony do archwium.