Różnica między filologią hiszpańską a iberystyką

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, nie bardzo orjetuje sie w takiego typu sprawach, a jestem bardzo ciekawa czym rozni sie iberystyka od filologii hiszpnanskiej?I gdzie najlepiej studiować ten jezyk. Z gory dzieki wszystkim
problem jest taki ze nie ma zadnej roznicy
filologia hiszpanska iberystyka
filogia romanska romanistyka
filolgia wloska italianistyka
itd. itp

powdzenia :)
No wcale bym nie powiedzial, ze nie ma zadnej roznicy bo filologia hiszpanska to przede wszystkim hiszpanski, a na iberystyce studiujesz jeszcze 2 jezyk polwyspu iberyjskiego np. portugalski czy katalonski a filologia hiszpanska to hispanistyka :)
Heh a gdzie sie nie studiuje innego jezyka wyjasnij mi? Prawie na kazdej filologii jest drugi jezyk wiec szczerze ja nie widze roznicy ;]
Jest różnica. Spotkałem kiedyś na czacie chłopaka, który mówi, że studiuje filologię hiszpańską, więc ja odpowiadam: tzn. iberystykę? A on mówi że to nie to samo. Bo filologia hiszpańska, jak sama nazwa wskazuje odnosi się tylko do j. hiszpanskiego, natomiast iberystyka ma szerszy zasięg bo dotyczy języków całego Płw. Iberyjskiego, jak powiedział adax9999.
to na jakim uniwerku jest filologia hiszpanska a na jakim iberystyka? Uswiadomicie mnie??
No masz! Szerszy zasięg :) Ja studiuję filologie hiszpańską a Ta nie ogranicza się tylko do Pólwyspu Iberyjskiego, mamy przecież jeszcze Amerykę. Jak dla mnie nie ma większej różnicy. Chyba tylko, że "filologia hiszpańska" brzmi dumniej :)
Gdzie można studiować fil. hiszpańską lub iberystykę w Łodzi? Interesują mnie uczelnie pryw. i państw.. Proszę, odpowiedzcie
Hmm...No to w tym momencie nie wiem czy jest wkoncu jakas roznica czy jej nie ma hehe. A mam jeszcze jedno pytanko: gdzie sa najlepsze uczelnie jesli chodzi o filologie hiszpanska i iberystyke?
Np. filologia hiszpańska jest w Sosnowcu na UŚ )drugi język to ROSYJSKI) :) I jak to nie ma różnicy między hispanistyką a iberystyką, a Iberystyka np. we Wrocławiu czy Krakowie na UJ, gdzie drugim językiem jest portugalski :))
A propos roznicy miedzy iberystyka i filologia hiszpanska. Otoz jest i to diametralna : iberystyka sa ta studia bardziej kulturoznawcze niez filologiczne, drugim jezykiem jest napewno portugalski a same studia koncentruja sie glownie na polwyspie iberyjskim tz historia, kultura itp portugalii i hiszpanii. Natomiast filologia hiszpanska to studia bardziej filologiczne niz kulturoznawcze, obejmuja historie, kulture itp wszystkich krajow hiszpanskojezycznych. Oczywiscie zwykle laczy sie te 2 pojecia ze soba i dobrze - bo sa sobie dosc bliskie, ale jednak jest i duzo roznic.
Na UJ-ocie obowiązkowy jest lektorat II języka romańskiego (włoskiego, francuskigo ,rumuńskigo lub portugalskiego). Tak więc portugalski wcale nie jest obowiązkowy. Ponadto nie ma żadnych obowiązkowych zajęć dotyczących Portugalii. Czyli podążając tym tokiem rozumowania nie jest to iberystyka.
Z kolei we Wrocławiu jest to "filologia romańska profil hiszpańśki". Czyli też nie iberystyka. Na UŚu też nie (bo rosyjski). W Poznaniu obowiązkowy francuski, więc też odpada. Więc gdzie jest IBERYSTYKA??? Tylko nie piszcie o Warszawie, bo tamtejsza "filologia" nie jest filologią, tylko kulturoznawstwem. Dochodzimy więc do dziwnej konkluzji, że iberystyka nie jest filologią.
Pogubiłem się :(
hehe to teraz ja zrobie zamieszanie, studiuje w lublinie filologie iberyjska :D na prywatnej uczelni :)
A kto mi powie co można robić po fililogii hiszpańskiej/iberystyce oprócz bycia tłumaczem/nayczycielem??
Można np. pracować w szeroko pojętej turystyce.
To pierwsze co przychodzi do głowy.
A poza tym! nauczanie, przekład, firmy, turystyka...
- to mało możliwości zawodowych po jednym kierunku studiów? ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa