homologacja, nostryfikacja doplomow

Temat przeniesiony do archwium.
31-54 z 54
| następna
dzięki wielkie za ten adresik. Mój novio dziś tam podzwoni zapytac. Co do tych pieczątek to moja tłumaczka mi napomknęła tylko, że czasem robią takie szopki po prostu że mieli jakieś "ale" jeśli tłumaczenie robił polski tłumacz, ale się zdarzało i na odwrót że Polacy nie uznawali tłumacza niezajerestrowanego w Polsce, co jest ponoc niezgodne z prawem. No ale wiesz jak to jest chyba sama, że czasem trzeba wiedziec więcej niż urzędnicy. Saludos
W Hiszpanii to chyba "zawsze" a nie "czasem" :D
Powodzenia!!
a mi i tym ze ma byc tlumacz zaprzysiezony w Hiszpanii powiedzieli w Ministerstwie Edukacji tutaj w Hiszpanii!!! a jesli polski to pieczatki, a z szybkoscia naszej ambasady w Madrycie to mialabym to wszystko za 3 miesiace pewnie, skoro na paszport sie czeka 4 miesiace heheh. Pozdrawiam:D
hej, chciałabym prosić o pewne informacje dotyczące nostryfikacji. Podaję Ci mojego maila: [email] ewentualnie podaj swój to ja się odezwę. Saludos :)
to było do Miserii :)
A czy w tym Delegacion del Gobierno też można składac te papiery?
Nie mam pojęcia. Zapytaj :)
Do Miseria>

trochę wrócę do przeszłości z zapytaniem.
Czy dobrze rozumiem,że lepiej nostryfikowac dyplom " hiszpańską drogą" niż "drogą polską" (tu koniecznosc pieczątek itp. i nawet koszta wieksze?).
Mając licencjata i pozniej uzupełniajace magisterskie - nalezy tłumaczyc 2 dyplomy, a raczej wykaz ocen i przedmiotów z uczelni 2.?
Dzieki .pozdrawiam.
Czy skladam dok.tylko w Ministerstwie Nauki czy musi przejsc to przez Minist.Zdrowia (fizjoterapia)?
Wiec do nostryfikacji musisz miec tlumaczenie tlumacza zaprzysiezonego w Hiszpanii (mi tlumaczyla tlumaczka polska, ktora byla zaprzysiezona w Hiszpanii i mieszka w Hiszpanii) powiedzieli mi ze jesli nie to mozesz miec tlumaczenie tlumacza zaprzysiezonego w Polsce ale pozniej musisz isc do ambasady zeby ci dali pieczatki i zatwierdzili. Cenowo wyjdzie mniej wiecej to samo ale czasowo dluzej... Co do dwoch dyplomow, zalezy jak to chcesz nostryfikowac, jesli masz na licencjacie i mgr ten sam kierunek to robisz tylko jedna nostryfikacje,dokumenty z 5 lat - dwa dyplomy plus dwa suplementy. Ale jesli ty masz nie te same kierunki i chcesz miec np licencjata z historii sztuki i mgr z historii to tak tez mozesz, tylko placisz nieco wiecej i skladasz dw apodania o ztwierdzenie dwoch tytulow.
Mam pytanko. Skończyłem studia w 2004 roku i otrzymałem magistra. Czy dyplom sprzed 5 lat można nostryfikować? Czy też oceny "dezawuują" się w jakiś tam sposób? Jeżeli nie to rozumiem że nostryfikacja wygląda jak opisana powyżej?
ja wyslalam papiery do nostryfikacji mojego dyplomu z 2002 wiec pewnie tak;)
hola,
jesli tu ktos jeszcze zaglada;) Mam pytanie tak z ciekawosci, czy ktos z was robil moze "Solicitud de homologación al grado académico espańol de Licenciado o Diplomado", tzn nostryfikacje tylko na tytul ogolny magistra czy licencjata bez okreslenia czego.
Chcialabym mniej wiecej sie zorientowac jaka jest roznica w oczekiwaniu na homologacion al grado academico a homologacion al titulo universitario. W Wawie w Biurze Radcy napomniala mi pani tylko ze na to czeka sie krocej, tylko ze nie wiem co to oznacza te krocej tak wlasciwie.
Ja zlozylam juz papiery do nostryfikacji mojego dyplomu w Warszawie i naprawde moge powiedziec ze sa bardzo pomocni i chociaz ja chcialam zrobic to w Hiszpanii w koncu zrobilam to za ich posrednictwem.
hola,

Pytanie do każdego, kto się orientuje: ile czeka się na nostryfikacje dyplomu w Hiszpanii a ile poprzez Ambasadę w Polsce? Chodzi mi o to ile faktycznie się czeka a nie ile powinnam ;) z góry dziękuję, pozdrawiam
Hej!
Ja wlasnie uzyskalam homologacje dyplomu chociaz ciezko mi w to uwierzyc;) Papiery skladalam w grudniu w Warszawie w Delegacion de Consejeria de Educacion. Pare dni temu dostalam pismo ze mam sie zglosic do Madrytu po odbior. Mam pytanie, bo nie wiem czy dobrze zrozumialam, ze ja sama moge upowaznic kogos do odbioru papieru i czy jesli skladane tlumaczenia byly oryginalne to czy moge je dostac z powrotem jesli ktos sie orientuje? I czy na odbior trzeba sie umawiac czy tak z biegu mozna? Saludos
Miska
Gratulacje :)
z tego co pamiętam, rzeczywiście można było kogoś upoważnić, miało to być upoważnienie zwykłe. I niestety, z marszu się nie da, trzeba zadzwonić i wyznaczyć spotkanie.
Nie musisz jechać do Madrytu - o tym powiadomiono mnie dopiero w odpowiedzi na trzeci mail "nie mogę przyjechać na wyznaczone spotkanie, czy mogę odebrać dokumenty w innym miejscu". Wcześniej uparcie twierdzili, że mam sie stawić w Madrycie i kropka :D
W stolicy każdej prowincji, właśnie w Alta Inspección de Educación można odebrać papiery. Trzeba tylko napisać prośbę o przesłanie dokumentów, treść podyktowała mi pracownica :)
Czeka się kilka tygodni, ale spotkania w Madrycie też nie wyznaczą Ci na już, najwcześniej pewnie za kilka tygodni, a teraz jeszcze wakacje...
Ewentualnie kazać to wysłać do Warszawy.
To było w zeszłym roku, być może coś się zmieniło, jak chcesz to wklej tu ten tekst z listu.
Hej!
Dzieki za info.Akurat tak sie zlozylo ze moj novio mial jechac do Madrytu na rozmowe kwalifikacyjna w poniedzialek - przy okazji sie zalapal na przejazd Campeones;)Ja probowalam mu przekazac ze raczej sie mu nie uda bez umawiania ale nie dogadalismy sie i jednak pojechal po odbior. Odstal swoje i dostal ten moj papierek:)Ale ze ja chcialam jeszcze odzyskac tlumaczenia to pani sie go spytala czy sie umawial a on ze nie ze nie wiedzial itd. I babka mu tak, ze na to trzeba sie umowic, ze raczej tego nie daja bez cita. Ale nie wiem chyba sie pani spodobal czy co;)Kazala mu poczekac na zewnatrz i po pol godzinie wyszla, chyba jak sie szefowa ulotnila i mu dala tlumaczenia! Wiec mam juz wszystko w domu. Jestem muy feliz!! Chociaz tyle. Pozdro
Mam jeszcze pytanie czy sie moze orientujesz czy to prawda ze po homologacji mozna robic praktyke w jakies firmie? Uzyskalam takie info od Andalucia Orienta i nie wiem na ile to prawda.
Oo, świetnie, że się udało wszystko załatwić :)
Co masz na myśli z tymi praktykami? Po homologacji masz takie samo wykształcenie jak absolwent Twojego kierunku w Hiszpanii, możesz więc pracować w swoim zawodzie (jeśli nie jest to zawód wymagający dodatkowych uprawnień). Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby i praktykę odbyć.
Witam.
Właśnie po 5 miesiącach dostałam list Ministerstwa że do mojej "homologacji" potrzebują dokładnych planów zajęć. Tzn co dokładnie było tematem każdej godziny zajęć. Najgorsze że musi to być wszystko przetłumaczone na hiszpański. Czy ktoś miał już taki przypadek? Wiecie czy to muszą być tłumaczenia przysięgłe? Bo jeśli tak to chyba będę musiała wydać fortunę.
me homologaron mi título, despues de 14 meses de espera, cuando ví la carta me entraron ganas de llorar porque pensaba que de nuevo quieren algo!!!!!!!! felizzzzz:)
No to moje gratulacje!
Skorzystam z tego,ze jestes online i poprosze cie szybciutko o pomoc,ok? Jak to powiedziec:" wyslij mi te pieniadze, na ktore sie umowilismy"
Mandame porfavor ese dinero...
por ejemplo

Mandame ese dinero a lo que nos pusimos de acuerdo.
o
Mandame el dinero que quedamos
o
Mandame el dinero que acordamos
dziękuję
Ja napisalabym
Mándame, por favor, el dinero del que habíamos hablado
Temat przeniesiony do archwium.
31-54 z 54
| następna

« 

Pomoc językowa