Witam.
Jestem na 1 roku fil. hiszpańskiej na UJ, więc mogę rzucić trochę informacji:)
Tak więc w sprawie wymaganiań na ten rok niestety nic nie wiem, bo się nie interesuje,poza tym wszystko jest na stronach UJ.
A jeśli o samo studiowanie chodzi to... polecam:)
Oczywiście nie mam porównania do innych uczelni, ale:
Atmosfera jest bardzo przyjemna, kadra jak dla mnie bardzo dobrze przygotowana i co najważniejsze potrafi człowieka każdego nauczyć:) zaczynałem umiejąc po hiszpańsku może 10 słów:) takich osób było ponad połowę, ale niezależnie od tego wszyscy jadą systemem nauki od zera, są dwie grupy, nie wiem, może jakby było bardziej po równo to by utworzyli jedną zaawansowaną.
Jest ok. 30 osób na roku, po pierwszej sesji stan się nie zmienił:) wszyscy z wyższych roczników mówią że egzamin po pierwszym roku z TP(praktycznej nauki) jest weryfikujący i dość trudny, pisemny i ustny.
Jeśli chodzi o sam hiszpański to mam z dwoma osobami. Z mgr Komorowską która jest fenomenalnym pedagogiem, potrafi super wyłożyć,zawsze chętna do pomocy,na jej zajęciach robimy przede wszystkim gramatyke i u niej są kolokwia tak mniej więcej co miesiąc. Druga osoba to mgr Gromczakiewicz. Realizujemy z nim książkę sprzed pół wieku;) ale to tylko żeby było. Generalnie bardzo urozmaica. Czasem jakieś czytanki,muzyka hiszpańsko-języczna,gramatyka,słówka,i co tydzień dwie serie video-nauczania.Brak kolosów.
Jeśli chodzi o inne przedmioty to jest bardzo spokojnie. Dr Krzyszkowska od literatury w zachwycie nad nią unosi się 15 cm nad ziemią:) ale da się wytrzymać(swoją drogą chyba pierwszy mój nauczycielem tak bardzo pasjonujący się tym co robi).
To tak z grubsza:) jakby jakieś bardziej szczegółowe pytania ktoś miał to niech pisze:)