UJ fil. hiszpańska - łączmy się!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich potencjalnych studentów filologii hiszpańskiej UJ! Wpisujcie sie tutaj - skąd jesteście, gdzie jeszcze składacie, jakie macie wyniki - wszystko mile widziane ;)))))
Ja się na UJ wybieram:) Jestem z Giżycka, jedyna z grupy z mojego LO, która pozostała przy iberystyce..
Składałam też na UWr, UAM i UW. Nie zdawałam hiszpana na maturze, ale z pozostałych wyników jestem raczej zadowolona. Trzymam kciuki za przyszłych iberystów:D
są gdzieś wyniki w internecie na fil hiszpańską? nie skladałam ale chcialam widzieć jaki próg byl ;)
http://www.filg.uj.edu.pl/ifr/ - listy przyjętych - na hiszpańską próg sie podniosł - 184 pkt jest.

Przyjęli mnie, teraz tylko wybrać między japonistyką a hiszpańską ;)))
i jak podobaja Ci sie studia na UJ? bo ja sie zastanawiam miedzy AP a UJ i ciale nie moge sie zdecydowac:) boje sie tylko tego ze na UJ bedzie wyscig szczurow a nie chce zeby moje studiowanie oznaczalo TYLKO nauke, wiec prosze odpisz kiedys jak bedziesz miala czas:)
Bez przesady. Jaki wyścig szczurów. Nasz rocznik jest świetny, nie ma w ogóle takiego zjawiska!! Ludzie są naprawdę bardzo mili ;) A uczyc sie trzeba, bo zeby zaliczać kolosy z hiszpańskiego - tak samo jest z kolokwium zaliczeniowym i z egzaminem - trzeba mieć 75% a to jest duzo i nie wystarczy się uczyc "mniej wiecej".
hej:) moze mi ktos powiedziec ile bym musiala miec w tym roku z maturki pktow, zeby sie na UJ dostac??pozdrawiam goraco
To zależy od tego ile punktów będą mieć inni ;)
w zeszlym roku pierwszy prog to cos kolo 180/200..
... a ostatni? :D

tylko kurcze teraz troszkę inaczej się liczy punkty, bo nie ma przelicznika z rozszerzonego na podstawowy i w związku z tym nie wiadomo jak się odnieść do tych wyników z zeszłego roku. :/ pożyjemy, zobaczymy, za miesiąc wyniki rekrutacji :D
Na UJ jest tak:
dopuszcza się maturę podstawową lub rozszerzoną; wynik matury rozszerzonej ze wszystkich przedmiotów oraz matury podstawowej z języków klasycznych zostaje pomnożony przez 1,5; we wszystkich typach matur i na wszystkich poziomach wyniki z języka obcego zostają dodatkowo pomnożone przez 2
zakładam ze napisałem tak:
polski podstawowy na około 65%
angielski rozszerzony na ok. 85%
błagam, niech ktoś mi powie czy mam jakas szanse dostac sie? bo dzisiaj miałem ustny angielski i w komisji siedziała klientka w 1 liceum, która chce udowodnic ze moja szkoła jest gorsza... niestety kosztem przyszłości maturzystów... wychodzac z egzaminu wydawało mi sie ze bedzie 16-18 punktów... było 9... rece mi opadły... tylko tutaj nie wołają ustnego, wiec prosze, niech ktos powie czy z takimi wynikami pisemnego mam szanse? BŁAGAM!
Szansa zawsze jest ;)

A jeszcze mam takie pytanie, skoro można mieć maksymalnie 200 punktów to jak to się w końcu przelicza, bo z tego co wcześniej napisałam to tych punktów maks. wyszłoby dużo więcej niż 200? Jak się ma do tego test predyspozycji językowych? Też są za niego jakieś punkty i co dalej, jakoś się je dolicza?
Dobra już wiem, w tamtym roku maks. liczba punktów to 200 a w tym 450, no przynajmniej tak by wynikało ;) Więc będzie ciekawie...
wiesz co.. prog byl wysoki, wiec nie chce nic mowic, ale jak w zeszlym roku byla jedna rekrutacja na hiszpanski, wloski, portugalski i francuski, to z kazdej z tych filologii prog byl wyzszy niz 150..
aa w zeszlym roku nie mozna bylo miec podstawy chyba. ale patrz. teraz masz 65 z polaka p i 85 z jezyka r. to bedzie 235/450, czyli 52%, podczas gdy w zeszlym roku pierwszy prog zaczynal sie od 90%
znaczy mi wyszło ze 320 punktów, bo przedmiot rozsz. x1.5 i język obcy x2... kto wie, moze te wyniki beda lepsze... jeszcze zdawałem hiszpański rozszerzony, na około 8[tel]% ale tu chyba nie brany jest pod uwagę drugi język obcy rozsz.
Nie, tylko jeden język obcy jest brany pod uwagę, ten z którego ma się lepszy wynik.
witam wszystkich kandydatow na fil. hiszpańska:) ja jestem stara maturzystka, zlozylam papiery ale jestem cala w stresie bo w zasadzie nie wiem jak liczyc te punkty i czy mam szanse. Niestety w moim wypadku biara pod uwage oceny na koniec maturalnej klasy a nie tylko mature i tu mnie martwi bo z polskiego na koniec mialam 2 a na maturze 6 i 4, z poszerzonego niemieckiego 5,6 i boje sie ze ten polski mnie zalatwi:( myslicie ze sie uda?? te studia to moje marzenie..a tu tylko 30 miejsc i jak pytalam to 8 osob na jedno miejsce bylo w zeszlym roku:(
jak możesz mieć poszerzony niemiecki i starą maturę? :)
bardzo prosto :) zdawalam w 2004r a wtedy wybieralo sie drugi pisemny przedmiot ja wybralam poszerzony niemiecki gdyz bylam w klasie o rozszerzonym profilu jez. niemieckiego :)
eeej ale 8 osób na miejsce to jeszcze nie tak tragicznie chyba ;)) bywało gorzej ;)
a w tym sensie :)
ja też zdawałam w 2004 ale jakoś zapomniałam że profil klasy miał wpływ na poziom zaawansowania matury :) w sumie zdawałam matematykę a byłam w mat-infie, ale jakoś umknęło to mojej pamięci :)
we wroclawiac i poznaniach jest wiecej osob na miejsce. tam sie dostalam, a na uj zabraklo mi 4 punktow rok temu.. liczba osob o niczym nie swiadczy..
Zastanawia mnie tylko po co im oceny na koniec szkoly, matura mogłaby im wystarczyc ;) byloby mi to na reke hehe ;)
a gdzie niby patrza na oceny z lo?
Kandydaci, którzy zdawali starą maturę
Konkurs świadectw dojrzałości: brana jest pod uwagę suma ocen z języka polskiego i z wybranego języka obcego na zakończenie liceum oraz z pisemnego i ustnego egzaminu dojrzałości. Oceny z języka obcego mnożone są przez 2.

Wyraznie pisze na stronie uj:) Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia