Erasmus w Juen czy Las Palmas de Gran Canaria?

Temat przeniesiony do archwium.
Hola! Jade w tym roku do Hiszpani w ramach programu Erasmus. mam tylko maly dylemat gdyz mam do wyboru 2 uczelnie.Jedna w Juen w Andaluzji a druga w Palmas de Gran Canaria na Kanarach. kompletnie rozne miejsca.i totalnie nie wiem ktore lepsze.Jesli jest ktos, kto ma jakies pojecie o tych miejscach,uczelniach badz tam studiowal lub studiuje prosze o jakies info.pozdrawiam!
No, gdybym miał do wyboru andaluzyjską dziurę i wyspy Kanaryjskie to bym się nie zastanawiał :-) Niestety i tu i tam złapiesz pewnie udziwnioną, sesująco-sepleniącą wymowę i akcent, zamiast nauczyć się prawdziwego kastylijskiego. No chyba , że znasz juz na tyle dobrze aby sie bronić przed złą wymową.
Hej. Ja za rok jadę na erasmusa do Hiszpanii i mam trochę więcej uczelni w tych miastach do wyboru,jak np. Tarragona, Sevilla, Granada, Murcia, Salamanca, Madrid, Segovia, Las Palmas. I też nie wiem co wybrać a muszę już teraz zdecydować na przynajmniej dwie. Ja osobiście po oglądnięciu zdjęc,zrezygnowałam z Las Palmas bo tam nie ujrzałam tego klimatu starej, zabytkowej Hiszpanii( a ja lubie takie klimaty). Chciałam do Tarragona,niedalko Barcelony ale tam mają inny dialekt. Więc myślę nad Granadą i Sevilla i może ma ktoś jakąś dobrą radę?
Si quieres aprender el castellano más correcto posible y sin acentos regionales debes elegir Salamanca y Segovia.
Madrid es también una buena opción, pero es una ciudad muy cara para vivir.
En Sevilla, Granada y Murcia hay muy buen ambiente humano pero los polacos, al principio, tenéis muchos problemas con el acento local.
En Barcelona y Tarragona se enseña catalán en las Universidades. Poco castellano vas a aprender por allí.
Hola!Jestem na pierwszym roku,a na trzecim chciala bym pojechac na rok studiowac do Hiszpanii.Moja uczelnia ma podpisane porzumienie z
Universidad De Alicante
Universitat De Barcelona
Universidad De Cordoba
Universidad De Malaga
Universidad De Salamanca
Universidad De Sevilla
Universidad De Valencia ,
Wchodzilam na strony tych uczelni i zastanawialam sie nad Malaga albo Salamanca,
nie chciala bym tez zeby koszty utrzymania byly wysokie,wiec chyba Barcelona czy Valencia odpada.Jesli ktos mial jakies doswiadczenie z ktoras z tych uczelni,albo ma wiedze na ten temat to prosze o pomoc w wyborze.Pozdrawiam serdecznie!
Słuchajcie ludziska, ja lecę na Erasmusa na Gran Canarie do Las Palmas.. Mam nadzieje, że nie będe tam jedynym polakiem z wymiany Erasmus, bo z Opola tylko ja tam lece.. Dajcie znać jak wyczaicie jakies tanie loty/czartery na Kanary..
witaj ziomek jestem z politechniki opolskiej i zemna leci jeszcze moj kumpel....
to moje [gg] ! Jak cos to sie zgadamy , bedzie razniej!
ja również jade z kolega do las palmas na rok akademicki 09/10 z politechniki łódziej.. jak cos to moje [gg] :P
i ja również jadę ;) jest kilka tanich lotów - ale nie bezpośrednich...
gg - 5435985
No i znowu nam przybędzie w kraju paru sepleniących i zjadających końcówki "węży"... Ale przy samozaparciu i pilnowania kastylijskiego może się ustrzeżecie złapania fatalnej wymowy kanaryjskiej. Chociaż lepsze to niż jeszcze gorsza odmiana andaluzyjska.
A co to za miasto Juen?
!Hola a todos!Tanie czartery na Teneryfę to na eccoholiday lub w spantravel.Z Teneryfy łatwo dostać się na Gran Canaria,a czartery sa na prawde tanie ,szczególnie kupione w ostatniej chwili.Pozdrawiam !
Być może firmy przeze mnie wymienione oferują również czartery na Gran Canaria.
A ver, si solamente quires aprender espańol - no va a las islas canarias! es la peor sitio para aprender espanol jejejej. ellos hablan como quieren, gramatica es no importa. es mucho mas facil para personas que no hablan muy bien o solo quieren conocer " espanol de la calle". pero gente de canarias ( Tenerife, GC,Gomera) todas las palabras hablan como una palabra jajaja pero, pero... si quieres conocer autentico sabor de la vida social en Las Islas, conocer mucha gente muy interesante ( sobre todo espanoles), disfrutar de tu estancia en la islas y tu erasmus - eligelos!!! tendres muy buenas recuerdos!!! entonces - Suerte!
aj dodałam wyżej post ale zobaczyłam, że data jakaś niedzisiejsza hahahah;) powodzenia na GC! przygotujcie się na wielką imprezę! bo dla Kanaryjczyjków całe życie to jedna wielka impreza! w lutym koniecznie wpadnijcie na Karnawał do Santa Cruz na Teneryfie ( najbardziej znany zaraz po tym w Rio), naprawdę warto! kolorowe, beztroskie życie z błekitnymi wodami oceanu atlantyckiego.... suerte!!!! aaaa jeszcze jedno! jeśli znacie hiszpański super dobrze - bueno, jeśli średnio i wydaje wam się , że umiecie mówić po hiszpańsku to wam się wydaje:) mówić po hiszpańsku, a mówić po kanaryjsku - 2 różnie rzeczy;) ale jak ktoś zna casteliano dobrze nie będzie problemów. oni rozumieją - gorzej zrozumieć ich!
może i na kanarach się sepleni i zjada "s", ale ludzie z Valencii seplenią bardziej ( posłuchaj jak kanaryjczyk mówi: cerveza a jak człowiek z valencji). poza tym kanaryjski wcale nie jest taki zły. ja tam lubię swój "kanaryjski". dla mnie jest de puta madre:P
Ja jestem za Universidad de Salamanca;) Sama się tam dostałam,ale zrezygnowałam na rzecz studiowania w Polsce;) Jednak Salamanca jest podobno piękna,małe studenckie miasteczko,jeden z najstarszych Uniwersytetów,tradycja,poprawny język hiszpański;) Jak znajdziesz żabkę na fasadzie to zdane wszystkie egzaminy:D haha POzdrawiam;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia