NKJO Bydgoszcz

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |
hej wam:) wlasnie sie dowiedzialam,ze przyjeli ma na hiszpana do Bydgoszczy. Czy ktos tam studiuje??mozecie mi cos napisac o tym nkjo??czy sa tam tez mozliwe wymiany do Hiszpani itp.:) pozdrawiam
hej no ja wlansie tez jestem rpzyjeta na hiszpana na dzienne do bydgoszczy:) z tego co wiem to hcyba sa jakiejs wymiany ale wiecej napewno sie dowiemy jak juz bedziemy tam na miejscu;) Pozdrawiam do zoabczenia w pazdzierniku:)
a dostalas od nich moze jakies info,ze juz na pewno jestes na liscie itp.??bo wlasnie wchodze na konto swoje i tam mam dalej nie zatwierdzone dostarczenie dokumentow:>??saludos:)
hej, ja wlasnie skonczylam 3 rok, nie wiem czy gratulowac wam przyjecia, no ale dobrze- gratulacje:) to co moge wam powiedziec na dzien dobry to ze nie jest tam latwo- kuc trzeba a o wymianach zapomnijcie:) to tylko teoria:) widzialam liste przyjetych, chyba 15 czy 16 osob bylo i tylko 1 chlopak he, to bedziecie miec rodzynka w grupie:) klasy sa male takie jak w szkolach, grono zroznicowane ale duzo zalezy od ludzi w grupie- zycze wam powodzenia i nie zalamujcie sie pierwszymi niepowodzeniami:) Mucha suerte. Salu2:)
Hola! no ja na swojej stronie tez nic nie mam ale dokumenty dostarczylam wiec napewno jestesmy przyjete:) bo jakby bylo cos nie tak napewno dostalabys telefon. teraz czekam az moze pojawi sie jakiejs info o ktorej rozpoczecie czy cos takiego..jakijs plan zajec..narazie na stronie nic nie ma moze ty cos wiesz wiecej na ten temat? Saludos:)
¡Enhorabuena!, CHICAS :)

Justyna, ¡no les asustes! jejeje

A z programow studenckich NKJO ma tylko Commeniusa (praktyki zagraniczene na trzecim roku od 3 m-cy do roku), ale ten rok trzeba niestety odrobic po powrocie...
ja wlansie wyslalam poczta wszystkie dokumenty bo dosyc daleko mieszkam i nie mialam mozliwosci tam osobiscie pojechac:) dzwonilam tam i sie pytalam czy doszly to powiedzieli mi,ze tak:) tylko,ze wlasnie na necie nie ma tego napisaneg,ale mam nadfzieje,ze wszystko ok:) a planu tez jeszcze nie widzialam:) pewnie na rozpoczeciu nam podadza;p jak co to pisz na [gg] saludos:)
aaa wlasnieee justyna, moglabys napisac tutaj na necie ta liste przyjetych??bo jestem ciekawa czy jakies znajome nazwisko jest:>a ja nie mam mozliwosci pojechac tam i sprawdzic:/ bylabym wdzieczna, pozdrawiam:)
hej asia, ja nie znam listy, raz tylko ja widzialam i nie pamietam jej, ja nie jestes z Bydgoszczy, wiec nie sprawdze tego..pozdrawiam:)
tak ja tam studiuje:)teraz bedzie drugi rok:)wiec a propos wymiany: istnieja asystentury jezykowe-czyli mozesz jechac np do anglii albo francji uczyc hiszpanskiego.ale do hiszpanii nie pojedziesz.na pierwszym roku bedziesz miec pedagogike z bardzo mila i przyjemna babka(p. Kozubska) chyba ze cos zmienia.histori i cywilizacja hiszpanii bedzie z p. Posadzy(opiekunka specjalnosci). 1 pazdziernika bedziecie "musieli" podpisac karteczke,ze zobowiazujecie sie do uiszczenia oplaty rocznej ok 225zl w dwoch ratach-niby na papier, lapotopa itd itp. mozna sie potem odwolac od tego,zeby nie placic-np ciezka sytuacja finansowa.co do biblioteki-nasz ksiegozbior ujdzie w tlumie-niestety mamy tylko jenden regal i na polkach ksiazki sa poukladane w dwoch rzedach, co troche utrudnia poszukiwanie tego co chcemy.jak bedziesz miec srednia powyzej 4,5 mozesz sie ubiegac (ale dopiero po I rokum) o stypendium naukowe i indywidualny tok nauczania. nasze zajecia odbywaly sie zazwyczaj w sali nr 16://- jest bardzo mala i w dodatku pulpity tez sa male. szkola nawet ladnie wyglada z zewnatrz a w srodku to nic specjalnego.

jak masz jeszcze jakies pytania to sluze odpowiedzia;)oczywiscie wszystko co tu napisalam moglo sie zmienic przez wakacje;)
hej:) dzieki wielkie za info:) a jeszcze mam takie pytanko: czy wszystkie przedmioty sa wykladane w jez.hiszpanskim??aha i na czym polega lektorat z franca??bo w zyciu sie go nie uczylam i nieco sie boje:/ saludos;)
hej:) Justyś czy to Ty?;) ja też jestem absolwentką NKJO w bydgoszczy:) co do Twoich pytań to tak: nie wszystkie przedmioty wykładane są po hiszpansku, takie przedmioty jak pedagogika, informatyka (I rok), psychologia (II) i filozofia (III) są wykładane w j. polskim. reszta jest po hiszpańsku ale z polkami więc nie przejmuj się, że czegoś nie zrozumiesz bo zwlaszcza na I roku są tam one od tego żeby wszystko wytłumaczyc:)
a co do francuza to nie martw sie bo prawie wszyscy zaczynalismy nauke bez zupelnego pojęcia o francuskim. Pani od franca jest naprawde spoko, chyba że widzi, że ktoś sobie jej przedmiot olewa... wtedy potrafi być naprawdę nieprzyjemna...
Ogolnie nauka tam wymaga wielu poświęcen.. No i przydałoby się, żebyś naprawde chciała być nauczycielką hiszpańskiego, wtedy będzie Ci latwiej to znieść. jesli ktos idzie tylko po to zeby nauczyc sie jezyka to niech lepiej zapisze sie na kurs jezykowy bo w nkjo, oprócż typowych zajęc z jezyka jest sporo przedmiotow typowo ukierunkowanych pod zawód nauczyciela. przygotuj się na pisanie kupy konspektów lekcji, które na poczatku oczywiscie zazwyczaj będą przekreslane i do poprawki;)
nie przerażaj się tylko ucz się sporo, zacisnij zęby i przetrwaj do konca bo mimo, że sie duzo na tą szkolę narzeka to jednak pozniej jest się wdzięcznym bo rzeczywiscie duzo się tam można nauczyc. pozdrawiam cie i jakby co jestem do dyspozycji jak ebdziesz miala więcej pytan. jakby co notatki jeszcze wszystkie mam:P
dzieki wielkie za info:)jak mozesz to podaj mi swoje gg to bede pisac jak bd miec pytania;p i oczywiscie zwroce sie o notatki,wiec nie wyrzucaj;p;p a Ty w Bydzi mieszkasz??:>saludos;)
oki, podaje [gg]
!Hola! Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak wyglądają praktyki na 2 i 3 roku w NKJO. I czy w tej szkole jest wysoki poziom?
hejka;)
na II roku odbywane są praktyki/obserwacje. Chodzi się raz albo dwa razy w w tygodniu do danej szkoły i danej klasy i obserwuje się jak n-l hiszpańskiego prowadzi lekcje. o ile pamiętam były to dwie godziny lekcyjne w trakcie których musieliśmy zapisywać w prowadzonych zeszytach nasze spostrzeżenia i uwagi. w ciągu całego roku obserwowaliśmy kilka klas podstawówki, gimnazjum i liceum. Na koniec tych praktyk każdy z nas, z kolegą lub z koleżanką musiał przeprowadzić jedną lekcję w danej klasie.
Jeśli chodzi o 3 rok to każdy z nas dostał już "swoją" klasę (w przedszkolu, podstawówce, gimnazjum, liceum lub z bezrobotnymi) w której prowadził samodzielnie lekcje hiszpańskiego od mniej więcej połowy pażdziernika do prawie końca maja (2 razy w tygodniu) Oprócz tego, jeden semestr, prowadziliśmy również lektorat hiszpańskiego w sekcji francuskiej. Wychodziło tak, że każdy z nas (w parze) przeprowadził 2, 3 lekcje ze studentami tej sekcji.
Jak widać sporo tych praktyk:)
Dziękuje Ci bardzo. Chciałabym się jeszcze spytać czy jesteś zadowolona z tej szkoły? I czy jest ciężko na tych praktykach?
hmmm...;) nie no żartuje, ogólnie jestem zadowolona bo oprócz porządnej nauki hiszpańskiego dowiedziałam się z tej szkoły bardzo dużo przydatnych nauczycielowi rzeczy, o których wcześniej nawet bym nie pomyślała. Chociaż nie ukrywam, że narzekałam na tą szkołę strasznie i nie tylko ja bo chyba wszyscy z którymi studiowałam. Kolegium, zwłaszcza nasza sekcja, ma swoją specyfikę, w grupach jest zazwyczaj mało osób, nauczycielek jest dosłownie kilka więc wszyscy wszystkich znają, to z jednej strony plus, z drugiej nie do końca.. Poza tym jeśli chodzi o płeć męską to jej ilość jest w tej sekcji znikoma;P tak i w grupach jak i wśród kadry;) a jak wiadomo, jak za dużo "bab" w jednym miejscu to do nieporozumień niedaleko;P ale babki naprawdę wiedzą czego uczą więc jeśli chodzi o poziom nauki to jest naprawdę dobry.
a co do praktyk to jak wiadomo najgorsze są początki. Jak na II roku zaczynaliśmy pisać konspekty lekcji to prawie wszyscy poprawiali je po kilka razy, póżniej wiadomo, było już lepiej ale jak doszło do III roku i musieliśmy zacząć prowadzić prawdziwe lekcje to znowu zaczęly się problemy, zwłaszcza z utrzymaniem dyscypliny... ale z tym tez z upływem czasu, jedni lepiej, drudzy gorzej sobie radziliśmy. więc jak to w życiu;) jednym słowem jeśli masz do tego serce i predyspozycje to dasz sobie radę!:)
powodzenia życzę i w razie czego polecam się na przyszłość. chociaż najlepszym orłem tam nie byłam ale porządne notatki powinnam mieć;)
no, no , kama ale sie rozpisalas, ale napisals rzeczywiscie cala prawde, p.s- tak, tak, to ja:)
rzeczywiscie narzeka sie na ta szkole i marudzi non stop, ale duzo sie mozna bylo nauczyc, szczegolnie jesli chodzi o poziom jezyka i sprawy meto. szkola godna polecenia dla osob, ktore rzeczywiscie wiąza swoja przyszlosc z nauczycielstwem:) pozdrawiam
Odświeżam :) Słuchajcie jak tam wyglądają opłaty? Za studia dzienne się płaci? Nic na tej ich stronie nie można znaleźć..
Hola amigas!
Słuchajcie, może się wszyscy spotkamy przed rozpoczęciem roku? Napiszcie skąd jesteście i kiedy mniej więcej będziecie już w bydgoszczy :) jak z mieszkaniem stoicie? może ktoś by chciał ze mną i moim chłopakiem wynająć 2pokojowe albo i wiecej mieszkanie?:)
Sądząc po tym "hola amigas" wnioskuję, że niespodzianką będzie przedstawiciel płci męskiej. A jednak :)
ej jestem dziewczyną a nie chico ;P
Hm... to ja zrozumiałam, że jugador na te studiowanie się wybiera? ;D coś nie tak pewnie? papiery dzieś zawiozłam z tym lekarzem to masakra!! Spędziłam równe 4 godziny w kolejkach do lekarzy od wpół do 9... po głupi papierek żeby dostać..
ano wybieram się do nkjo. papiery już mam zawiezione.ja świstek o zdolności do kontynuowania nauki załatwiłem sobie w gdyni. umówiłem się na wizytę następnego dnia i w żadnej kolejce nie musiałem stać ;p. ciekaw jestem jak to będzie wszystko wyglądać od października. poza tym muszę sobie znaleźć jakieś lokum.
ano wybieram się do nkjo. papiery już mam zawiezione.ja świstek o zdolności do kontynuowania nauki załatwiłem sobie w gdyni. umówiłem się na wizytę następnego dnia i w żadnej kolejce nie musiałem stać ;p. ciekaw jestem jak to będzie wszystko wyglądać od października. poza tym muszę sobie znaleźć jakieś lokum.
no to mamy już dwóch rodzynków u siebie w grupie xD
Składaliście gdzieś jeszcze oprócz NKJO?
To pewnie zabrzmi glupio ale przegapiłem rekrutacje na uniwerek do Wrocławia. Spóźniłem się o pół godziny.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia