Rozpoczęcie roku AP

Temat przeniesiony do archwium.
Hej:)
Mam takie jedno pytanie, czy ktos z osob ktore dostaly sie na fil. hiszpanska na AP wie moze jak bedzie wygladalo rozpoczecie roku? Czy beda od razu normalnie zajecia, czy jakies wielkie "WOW rozpoczal sie rok"? :)
Pozdrawiam
Z tego co ja pamietam przedstawili nam wszystkich wykladowcow, tych z kadry hiszpanskiej potem wreczyli indeksy i legitymacje i jakies tam gazetki i tyle. Nie trwalo to dluzej niz pol godziny a i jeszcze dali plan zajec:) Wielka gala nieobowiazkowa zreszta jest 14 X.
Tak teraz przegladam sobie forum i widze ze sie zastaanwialas czy zostac na AP powiem tak . sluszny wybor naprawde ja po 3 latach tam uwazam to za najlepsza przygode w moim zyciu, niezwykle zyczliwa kadra a i ludzie bardzo sympatyczni, a na uzupelniajace na UJ na 10 miejsc przynajmniej 2 osoby wiem ze na pewno sie dostaly z AP. Gdybym miala wybierac jeszcze raz UJ a AP wybralabym to drugie. Milej "zabawy":)
Rzuczek, a Ty zdawałaś na uzupełniające na UJ?
Jeśli tak, możesz coś powiedzieć o egzaminie... jak przebiegał itp.
No i oczywiście, czy było wielu chętnych...
Mówisz: 2 osoby z AP.
A tak poza tym, co jeszcze robia teraz ludzie po 3. roku AP?
Pozdrawiam :)
Tak zdawałam i jestem w gronie tych 10 szczęśliwców, na pewno razem ze mną są już 3 osoby z AP nie ma oficjalnej listy stąd nie wiem o reszcie moich znajomych ze studiów. Egzamin to była rozmowa ustna, od razu mówie nie wiem czy jakkolwiek można się przygotować do tego egzaminu, bo losuje sie tekst taki na pół strony A4 i potem czyta sie przed komisja fragment i tlumaczy sie go na polski, a potem jest to normalna rozmowa dotyczaca tekstu która przeciętnie trwala z 20 minut 25 w sumie całośc moze. A teksty są różne warto czytać el pais czy tego typu gazety, bo to wyciete jakby teksty stamtad,byly teksty o mas mediach , o Madrycie o Pais Basko, o Żydach, kinie, trzeba miec poprostu wiedze ogolna i gadac , gadac i jeszcze raz gadac, ogolnie komisja byla w wiekszosci przypadkow bardzo mila. Dodam wszystkim dla otuchy, ze jak zaczynalam swoja przygode na AP to zaczynałam od zera, nic nie umiałam z hiszpańskiego i byłam w grupie początkującej. Ja jeszcze dodatkowo będę studiować kulturoznawstwo , studia latynoamerykanskie na UJ a moi znajomi ,albo wyjechali do Hiszpani studiowac czy pracowac, albo do Wrocka na zaoczne duza grupa tez jest na eksternistycznych na Filologii na UJ, troche na przekładzie w katedrze w UNESCO, albo amerykanistyka, informacja naukowa,mowie we wszystkich wypadkach o uzupelniajacych studiach, dla wielu jest to koniec hiszpanskiego bo byl to ich na przyklad drugi kierunek. Pozdrawiam
Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź :)
A czy wiesz już na jakiej jesteś specjalności?
Bo słyszałam, że w zeszłym roku były z tym jakieś problemy
(tj. wszystkie osoby przyjęte na SUM
zostały przydzielone na specjalnośc pedagogiczną).
Raz jeszcze dziękuję no i życzę udanych studiów ;)
(Bardzo fajnie też z tą latynoamerykanistyką!)

A dla pozostałych - również polecam AP :)
Nie, jeszcze nic nie wiem o specjalizacji, planu jeszcze nawet nie ma wiec:)Sama rozumiesz:)Ale z tego co slyszalam specjalizacja bedzie wybierana w drugim semestrze. pozdrawiam:)
Dzieki za odpowiedz :) Prawda, dlugo zastanawialam sie nad wyborem uczelni, ale odkad wiem, ze w koncu ide na AP to czuje jakis taki wewnetrzny spokoj, nie mowiac juz o tym jak sie czuje teraz po przeczytaniu Twojej odpowiedzi :) Gratuluje dostania sie na UJ i zycze powodzenia i wytrwalosci na tych ostatnich latach :) Mam tylko jeszcze jedno takie male pytanie, gdzie dokladnie miesci sie Instytut Neofilologii (na Podchorazych?) i czy tam mam sie udac, zeby dowiedziec sie gdzie i na ktora mam sie stawic 1. pazdziernika? :)
Pozdrawiam!
Hej claudi, ja też się dostałam na filologię hiszpańską, więc będziemy razem studiować :)
Co do twojego pytania, Insytut Neofilologii znajduje się przy ul. Studenckiej 5 (i tam też będzie się odbywać większość naszych zajęć)
spotkanie organizacyjne I roku odbędzie się 01.10 o godz. 11:00 w sali 252
odbiór legitymacji i indeksów: 01.10 o godz. 13:30 w Dziekanacie Wydziału Humanistycznego (budynek główny), p. 129a
Zajęcia zaczynają się we czwartek, a plan zajęć dostaniemy na tym spotkaniu organizacyjnym.
P.S. Zapraszam na forum naszego rocznika: http://nasza-klasa.pl/school/60771/873 :)
Dzieki wielkie za info :) Mialam dzwonic na uczelnie, ale jak mi tutaj tak pieknie wszystko przedstawilas, to juz nie bede:P Na NK juz sie zapisalam na nasz kieruneczek. Jestem najnowsza, wiec latwo poznasz kim jestem, a Ty ktora z tamtych osobek jestes??? Kurcze ciekawe jak to bedzie...juz jutro!:) Fajnie w sumie ze bedzie nas tak malo (w porownaniu do innych kierunkow), bo bedzie latwiej nawiazac jakies fajne kontakty:) Pozdrawiam i do zobaczenia za pare godzin!:)
Aaa jeszcze jedno! Bo sie zagmatwalam, chodzilo Ci ze to spotkanie i odbior legitymacji sa w budynku glownym, czy tylko odbior legitymacji jest w budynku glownym? Musze miec pewnosc, bo glupio byloby nie przyjsc w pierwszy dzien, a dzwonic mi sie tam nie chce:)
Jeśli spotkanie jest w sali nr 252, to na pewno w budynku głównym na Podchorążych.
Ok, ty też mnie poznasz bo właśnie wysłałam ci zaproszenie :)
Rzeczywiście kierunek ten nie należy do licznych, ale jak sama zauważyłaś są tego plusy :) będzie tak bardziej kameralnie :P
Zatem, do zobaczenia już niebawem :)
Pozdrawiam,
Ania
Senkju :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa