ATH f.hiszpańska ktos studiuje??

Temat przeniesiony do archwium.
chciałam zapytac studentów lub kandynatów o próg procentowy .
Ile mieliście %%%?? jaki poziom hiszpańskiego?
czy jest dodatkowo lektorat z innego języka?
czy hiszpański jest od podstaw?
Hola! Studiuję zaocznie filologię hiszpańską. Nie pamietam juz dokładnie ile miałam %... ale było to ok.65% z polskiego i 77% z angielskiego. Nauka hiszpańskiego jest od podstaw, od pierwszego semestru jest lektorat angielskiego i łaciny(łacina tylko 2 semestry), od drugiego semestru francuski lub włoski. Ale jak to wygląda na dziennych nie mam pojęcia...
Hej, studiuje dziennie filologie hiszp.na ATH

język hiszpański jest od poziomu podstawowego
dodatkowy jezyk to francuski, włoski lub portugalski - zależy od tego co wybierze dla danego rocznika uczelnia,ale też od tego na co rok się zdecyduje (ale trzeba na początku 1 roku złozyć pismo jaki język chcielibyście mieć- i niekoniecznie to będzie oznaczało że taki faktycznie będziecie mieć:) )
co do % to można było miec mało, bo ATH przejmuje wręcz do "oporu"

Jednak przed zlożeniem papierów zastanów się dwa razy czy na pewno chcesz studiować filologie;-)

pozdrawiam
hej,
no wiec tak...studia sa od podstaw wiec jesli znasz juz hiszp to na pocztaku mozesz sie troche nudzic, ja jestem na 2 roku z portugalskim, wyglada to roznie ale ogolnie jestem zadowolona, plus ATH jest taki ze ma sporo umow za granica i mozna wyjechac z Erasmusa, do Hiszpanii z tego co wiem jest 5 uczelni i ludzie wracaja zadowoleni, wiec nawet jesli poziom tutaj cie nie zadowoli zawsze mozna wyjechac, co do przyjec to zalezy, na 1 roku jest sporo osob, ale w zeszlym nie przyjeli nawet 30 zeby lektorzy nie mieli za duzo zajec;/ wiec zalezy jak trafisz...
>Jednak przed zlożeniem papierów zastanów się dwa razy czy na pewno
>chcesz studiować filologie;-)
>

dlaczego :>
bo to jednak trudne studia. trzeba mieć wiele samozaparcia żeby szlifować wszystko samemu,bo nikt tego za Ciebie nie zrobi
a potem przychodza egzaminy na które się okazuje 2 razy tyle materialu niz myslalas że powinnas zrobić
i tak.... co pół roku;-)

co do erasmusa to na przyszly rok akademicki beda wyjazdy do 3 miast-nie jest źle
a gdzie jest wlascieiw e ATH? blisko Dworca??
ath ma rozrzucone sale po mieście, nie jestem pewna, ale zajęcia z filologii hiszp są nie daleko dworca, jakieś 10 min na nogach
czyli na studiach nie uczymy się języka angielskiego, tylko MUSIMY wybrać jeden z podanych przez ciebie języków?
co Wy gadacie, wszystkie zajęcia na hiszpańskim sa na kampusie, ewentualnie czasem mamy zajęcia w Katedrze Iberystyki na ulicy Kustronia( które sa bliżej kampusu)
Kampus jest w Mikuszowicach,15 min autobusem od centrum

Co do angielskiego,to jesli ktos sie wybiera na hiszpański na ATH to żeby nie zapomnieć angielskiego proponuje korki albo kurs- bo praktycznie zajęć nie ma,mimo wpisania ich w plan.
Carls, Ty studiujesz filologie hiszpańską, który rok? Ja od tego roku zaczynam. Mam pytanie, przyjeli 75osób, czy oni potem przeprowadzają "czystki" i wywalają część studentów żeby było mniej grup (np. za niezdanie egzaminu), czy wszyscy jak chcą tak zostają?

Czy ktoś jeszcze zaczyna w tym roku hiszpański na ATH?
W tym roku wystarczyło mieć 450 pkt na 1000 możliwych, tak więc próg całkiem niski (szczególnie w porównaniu do innych uczelni). Niestety nie wiem jaki był przelicznik.
nie, zaczynasz studia na równo z wszystkimi. Będe teraz na 2 roku
U nas bylo okolo 80 osób (bo potem jest ta dodatkowa rekrutacja i na ogól ktoś dochodzi)
W tej chwili jest niecałe 50 osób,ludzie wykruszyli się sami-bo cześć doszła do wniosku że takie studia nie są jednak dla nich
Polecam przez wakacje posiedzieć trochę nad hiszpanskim - dla tych którzy dopiero zaczynają przygode z tym językiem.No i coś więcej niż jak się czyta-bo to akurat robiliśmy w 15 minut;-)
Po 1 semestrze można się zalamać że prawie nic się nie wymaga,w drugim semestrze jest już calkiem inaczej i trzeba naprawdę sie uczyć,chyba że teraz inaczej ułożą przedmioty:)
carls, jako obecny student mógłbyś napisać, ilu osobowe są grupy i lektoraty? 80/50 osób to jednak sporo. ponadto, jak napisałeś, niektórzy rezygnują - są to studia skrajnie humanistyczne czy raczej nastawione na język stosowany i nacisk kładziony jest na praktyczną naukę języka?
na jakim poziomie stoi nauka drugiego języka romańskiego? cały rok ma ten sam, czy jest podział?
i jeszcze korzystając z okazji chciałbym zapytać o plan - codziennie są zajęcia? jest podziurkowany okienkami czy w miarę ciągły?
aa :) i miejsce zajęć - wszystkie w kampusie na willowej? zauważyłem, że katedra iberystyki jako jedyna z wydziału humanistyczno-społecznego umiejscowiona jest poza kampusem.
2 język kierunkowy wprowadzili nam w 2 semestrze, w naszym przypadku jest to francuski,ale jak gdzieś juz tutaj pisałam, uczelnia z góry narzuca na dany rok dany język i jesli już na początku studiowania nie będziecie pisać do dziekana o język jaki wspólnie sobie wybierzecie to narzucą wam swój.
a jest: francuski, włoski, portugalski

jesli chodzi o grupy to mieliśmy 2 - które były podzielone w sobie jeszcze na 2 podgrupy
I tak w przypadku hiszpańskiego w 1 semestrze każda grupa i podgrupa chodziła inaczej na zajęcia
W drugim semestrze było nas mniej więc taki problem zniknął i były tylko 2 grupy;) (czyli po około 20 osób)

Co do tego jakie sa te studia czy bardziej na język czy bardziej na humanistyczne to trudno mi to ocenić,nie wiem czy coś takiego na ATH istnieje,haha:D
W sumie można uznać że na badanie języka-przez przedmioty takie jak jezykoznawstwo,czy literaturoznawstwo
Przedmioty bardziej kulturowe zaczynają się od 2 roku

Z tego co wiem będziecie mieć szybciej z głowy historie,my mamy po 2 semestry - historii \Hiszpanii i Historii Ameryki Poł., wy będziecie mieć tylko po 1 semestrze każdej z historii(chyba że plany się zmieniły)
- czyli nastawiajcie się na duży egzamin po 1 semestrze z historii hiszpanii z wymagającym wykładowcą

Zajęcia są codziennie i raczej nie ma większych okienek. W 1 semestrze było dosyć mało godzin,i około 15 kończyly się zajęcia

Nie tylko katedra iberystyki jest poza kampusem,tak samo mają slawiści-obie katedry są na ulicy Kustronia,dosyć blisko kampusu
Mieliśmy tam malo zajęc,bo sale są bardzo male
A wydaje się że na jesień otworzą kolejne piętro budynku L - więc może nie będzie już katedry na Kustronia(oby)

Jeszcze jakieś pytania?;-)
dzięki bardzo. to może jeszcze 2 :)
- jesteś ogólnie zadowolony z tych studiów?
- jeśli chodzi o współpracę zagraniczną, wiesz może czy uczelnia robi coś w kierunku poszerzania oferty wyjazdowej? na chwilę obecną są 3 hiszpańskie uczelnie, na których można studiować. zastanawiam się czy będzie większy wybór..
i ja dziękuję za odpowiedź :)
Mam pytanie jeszcze odnośnie tego jak trzeba zgłosić że chcemy się uczyć takiego i takiego języka, składa się jakieś podanie? Bo mam ogromną nadzieje że nie będę się musiała uczyć francuskiego, ten język mnie przeraża... Brr...
Nawet nie wiedziałam że katedra iberystyki nie jest w kampusie, myślałam że skoro wydział jest na Willowej to wszystko do wydziału też tam jest. Mam nadzieję że będzie tak jak mówisz, że katedrę na Kustronia zlikwidują.
@marleb: a ja właśnie liczę na francuski i mam cichą nadzieję, że to będzie drugi romański :) portugalski i włoski nie brzmią tak ładnie i są rzadziej używane..
siedzibą kampusu bym się nie przejmował, bo często chyba nie ma to znaczenia - sprawy załatwia się w dziekanacie, a zajęcia odbywają się w salach; chyba że tutaj będzie inaczej :)
Niektóre zajecia mozecie miec na Kustronia
Ze studiow jestem zadowolona,maja swoje plusy i minusy (minusy to niektorzy wykladowcy),ale to sami sie przekonacie od pazdziernika o co chodzi:-))

Co do wyjazdow zagranicznych to chyba wczesniej napisalam ze do 3 miast,musze sie poprawic,uczelnia ma porozumienie z uczelniami w Vigo,Leonie,w Estramadurze,i od tego roku w Sewilli
aha co do tych językow:
nie mozna wybrac,mozna jedynie tak jak napisalam wyzej

a jeszcze dobra rada:
cudów sie na ATH nie spodziewajcie:))
@carls: hm a to przepraszam, nie spostrzegłem, że Ty to ona ;)
dokładnie o tych 3 uczelniach wiedziałem, ale o Sewilli nigdzie chyba jeszcze nie pisali - można zapytać skąd to wiesz?
bo znam dwie osoby ktore tam sie wybieraja:)
Jak dla mnie francuski to tylko udziwniona gramatyka i same trudności. Poza tym rozmawiałam z moją lektorką hiszpańskiego na temat najprzydatniejszych języków i to od niej dowiedziałam się że francuski znacznie wyszedł z "użyteczności". Oczywiście język ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Ja w tym wypadku należę do tych drugich. Od każdego kto miał styczność z tym językiem słyszę że jest on potwornie trudny, więc po co się męczyć skoro prawdopodobnie będzie nie przydatny =) Chciałabym się trzymać angielskiego niestety o połączenie go z hiszpańskim jest trudno na naszych uczelniach. Prawdę powiedziawszy, byłam przekonana że właśnie w Bielsku są takie studia, niestety błąd w informatorze dostarczył mi niezłego rozczarowania. Być może na drugim roku zacznę Drugi kierunek, filologię angielską. Ale to jak na razie plany i marzenia.

Swoją drogą, skoro są dwie grupy i dwie podgrupy to czy to znaczy że podgrupa A i B ma inny drugi język? Bo tak mi się wydawało...
nie,caly rok ma jeden jezyk.Chyba ze cos sie zmieni w tym roku
Przypuszczam ze bedziecie miec portugalski,poniewaz my mamy francuski a rok juz teraz 3 ma portugalski
Witam,

Czy ktoś z Was wybiera się na zaoczne do ATH?
Witam, ja też się zastanawiam czy się nie wybrać na hiszpański na ATH (II tura). Moja znajomość jest raczej słaba ;)Dodatkowe języki mi nie pasują, bo żadnego z nich uczyć mi się nie chce, niestety ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa