Studia w Barcelonie - język kataloński

Temat przeniesiony do archwium.
Podejrzewam, że ktoś tutaj będzie się orientował... Czy aby studiować w Barcelonie trzeba oprócz języka hiszpańskiego umieć kataloński? Obiło mi się o uszy, że większość wykładów prowadzonych jest po katalońsku, czy to prawda? Jak to dokładnie z tym jest? Będę wdzięczna za odpowiedź. :)
W katalonii katalonski jest bardzo wazny,jest to drugi jezyk oficjalny i duzo katalonczykow niechetnie mowi po hiszpansku;) Zajecia w szkolach i na studiach czesto sa tez rowniez po katalonsku i jest ten jezyk wykladany;) Takze znajomosc go jest dosc wazna,aczkolwiek jesli sie bardzo uprzesz to powinnas sobie jakos poradzic z hiszpanskim,katalonskiego sie nauczysz juz na miejscu;P
a właśnie, że nie!
Bez catala połowa zajęć nie ma sensu.
Studiowałam tam rok i nie było mi do śmiechu na egzaminach, gdy nawet poleceń nie rozumiałam a nikt nie chciał mi przetłumaczyć, mimo chodzenia na kurs nie wiele mi to pomogło.
Katalończycy potrafią być bardzo uparci ;) Także ja bym nie liczyła na 'obejście' katalońskiego.
spoko ja zaczelam studia znajac tylko podstawy katalonskiego. po jakims czasie zaczelam juz rozumiec wszystko ;) wiadomo ze jesli sienauczysz wczesniej to zaoszczedzisz sobie duzo stresu i pytan ;)
Ale zwsze odpowiadac /pytac/ pisac mozesz po hiszpansku. Ale ja np mialam ( bo po roku wlasnie przez catalan sie przenioslam) wszystkie zajecia w tym jezyku. I tak, niektore dziewczyny na roku po hiszpansku nie umial mowic (uwierz) ...

Zalezy co chcesz studiowac: ja nauczanie w przedszkolu wiec musialam katalonski miec perfekt ..poza tym na praktykach czesc dzieciaczkow mnie nie rozumialo po hiszpansku :D wiec ..wymieklam ;)

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia