UÅš, zaoczne 2010/1011

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie:)

Mam pytanie odnośnie do studiów zaocznych na UŚ (fil hiszp.). Otóż rozważam możliwość rozpoczęcia takowych w przyszłym roku. Czy ktoś może studiuje w takim trybie i mógłby się wypowiedzieć na temat poziomu tych studiów i stopnia opanowania języka po 3 latach studiów? Aaa, i jakie tempo nauki?
Pozdrawiam wsjech:)
Witam ! Ja również jestem zainteresowana tym kierunkiem.

Zastanawiam się, czy osoba , która zacznie naukę języka od podstaw ma jakieś szanse na takim kierunku by go ukończyć ? Rosyskiego się kiedyś uczyłam i bardzo lubię ten język, choć już prawie zapomniałam wszystko :) A hiszpański też bardzo chciałabym znać.

Narazie mieszkam w Hiszpanii od jakiegoś czasu i tutaj chodzę na darmowe lekcje do Czerwonego Krzyża. Poziom nauczania jest jednak niski i niewiele wynoszę z tych zajęć. Po powrocie do Polski będę mieć jedynie jakieś tam pojęcie o języku, ale nie ma mowy o komunikowaniu się !

A, i jeszcze pytanie - na stronce UŚ napisane jest, że dla kandydatów na studia stacjonarne wymagana jest ocena z hiszpańskiego, angielskiego, włoskiego lub francuskiego - nie ma mowy o rosyjskim :-/ Rozumiem, że inne są wymogi dla zaocznych a inne dla dziennych ?

Pozdrawiam wszystkich miłośników rosyjskiego i hiszpańskiego ! :)
Mróweczko84, ja skończyłam filologie rosyjską więc w razie czego służę pomocą:) Na studia zaoczne podobno liczy się ocena z języka na maturze (ustna, pisemna, lub suma ocen), poza tym oba języki nauczone są od podstaw więc nie ma powodu do obaw:) Jeśli chodzi o studia stacjonarne, to rzeczywiście, rosyjskiego nie ma na liście, choć jeszcze 3 lata temu był, ale został zlikwidowany;/
Widzę, że nikt poza nami, nie jest zainteresowany tym kierunkiem na UŚ :-/ A ja tak ciągle zastanawiam się, czy warto, czy nie lepiej zapisać się na jakiś dobry kurs obu języków albo prywatne lekcje.
Zdania są podzielone. Przede wszystkim są przeróżni wykładowcy. No, ale gdzie ich nie ma. Poziom jest wysoki. Bardzo wysoki. Osobom startującym od zera zdecydowanie można odradzić, powszechne jest, że taki osoby wykruszają się w trakcie 1. roku.
Moim zdaniem, żaden kurs nie zmobilizuje do nauki w taki sposób, jak właściwie studia filologiczne.
Najika2 powiedz, skąd w ogóle piszesz ? Tzn skąd jesteś ? Ja z Wrocławia, tak więc na UŚ mam kawałek. Dowiadywałam się , czy we Wrocku jest podobny kierunek, czyli hiszpański z rosyjskim, ale niestety nie ma. Milion możliwości: hiszpański z niemieckim, hiszpański z angielskim, z francuskim, włoskim, portugalskim. Ale żeby z rosyjskim to nikt na to jeszcze nie wpadł :( Więc jeżeli studia, to tylko UŚ.
Witam:)

Jestem z Mysłowic, więc do Sosnowca mam bardzo blisko:) Szczerze mówiąc wolałabym połączenie hiszpański z angielskim, żeby w końcu nauczyć się tego języka na należytym poziomie, ale jak widzę, nie dane mi:)
hej. studiuję na uś hiszp. z rosyjskim właśnie. poziom jest b. wysoki, szaleją z materiałem i prędkością.
ale... od przyszłego roku nie ma już rosyjskiego w planie. nie wiem, czy jest jakiś lektorat, język r. do wyboru, ale narzuconego już nie ma.
(swoją drogą żałuję, że nie urodziłam się rok później i muszę się uczyć tego okropnego języka)
pzdr.
Tyssiak, na stronie UŚ jest napisane, że w 2010 roku zostanie otwarty kierunek o specjalności język hiszpański, program: tłumaczeniowy, ale nieokreślone z jakim językiem:( Orientujesz się może z jakim językiem będzie ta tłumaczeniówka? Myślałam, że tak jak zwykle, z rosyjskim, ale skoro piszesz, że nie...
Jeśli posiadasz jakieś informacje, podziel się proszę:)
wydaje mi się, że będzie język do wyboru.
bo 2 język i tak jest wpisywany jako lektorat.
Dużo bym dała za możliwość wyboru języka :))
tyssiak, ja też się zastanawiam nad tym kierunkiem, chcę złożyć papiery w przyszłym roku:) pisałaś, że studiujesz hiszpański i że na uś jest wysoki poziom, ale ogólnie jesteś zadowolona czy żałujesz, ze poszłaś na te studia? a zajęcia są fajne, podobają ci sie? bo ja się obawiam ,że nie dam rady z tym wszytskim:)no i ten rosyjski oby go nie bylo od przyszlego roku:) pozdrawiam i dzieki za pomoc
rosyjski będzie raczej do wyboru w przyszłym roku ;) osbiście bym go nie wybrała:P
podoba mi się bardzo. Dużo tego jest, ale szybko wchodzi do głowy. wykłdowcy stawiają na systematyczność, więc kolokwia co zajęcia i milion wypracowań na języku pisanym to norma :) ale jest fajnie.
i mamy taaaaki ładny budynek :)
No ja mam nadzieję, że rosyjski będzie do wyboru, bo tylko to daje mi szansę na studiowanie filologii hiszpańskiej. Rosyjski zdawałam na maturze. Tylko, ze ja wybieram się na zaoczne studia, więc to też jest inaczej trochę. Liczę jednak na to, że ruski będzie ;) Hmm.. Szkoda, że tak wiele osób go nie docenia :) to piękny i bardzo przydatny język !
Hmm.... a tak a propos , jest ktoś kto się wybiera właśnie na zaoczną filologię hiszpańską z rosyjskim ?
Hmm.. Wysłałam e-mail do UŚ i dowiedziałam sie, ze w tym roku hiszpański będzie do wyboru z francuskim, portugalskim lub włoskim.
jej, ale super... szkoda że dopiero teraz to wchodzi :(
Czy już może ktoś wie, czy w 2010 r. jest możliwość wyboru jęsyka rosyjskiego ?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia