W pierwszym poscie pytania dotycza problematyki "przed wyjazdowej", wiec nie pomoge, ale...
Na wstepie mowie ze nie wiem jak jest z pozwoleniem tutaj na pobyt tylko podczas studiow, bo ja przebywalam tu duzo przed studiami, wiec wygladalo to troche inaczej...
Potrzebne jest: zameldowanie a potem papier NIE, numer Seguridad Social, swiadectwo maturalne i pozostale swiadectwa z LO/technikum przetlumaczone na hiszpanski, credencial z UNEDu, paszport.
Studia jakie chcesz nalezy wybrac pod wzgledem tego co chcesz studiowac i w jakim miescie. Ja nie mialam wyboru bo mam tylko jeden bardzo dobry uniwerek w Castellon (uji) i tez tam sie dostalam na ekonomie z punktacja 7,52 (tak, matura mi poszla slabiutko).
Zycie obcokrajowca na uniwerku jest jak kazdego innego hiszpana. W hiszpanii jest mnostwo obcokrajowcow, ludzie tu sa tolerancyjni i kazdy jest tak samo traktowany, wiec narodowosc nie jest powodem do bycia lepszym czy gorszym.
Praca i studia, owszem. Studiuje i pracuje w weekendy (hardkorowcy pracuja i w ciagu tyg). Dostajac sie na studia mozna wybrac sobie grafik wg tego czy chcesz studiowac rano, w poludnie czy wieczorami oraz w jakich godzinach, dzieki temu tak latwo jest to pogodzic z praca.
Studia sa platne a cena zalezy od ilosci i ceny créditos - mi wyszlo to wraz z ubezpieczeniem i pierdolami 725e. Starac sie mozna o becas - wiecej na mec.es
Wrazenia super, nie przychodzi mi do glowy nic co mogloby odstraszac... i nie wiem czy nie pominelam ktoregos pytania ^^.