Studia w Hiszpanii / Ameryce Płd. na własną rękę

Temat przeniesiony do archwium.
Hola;

czy znacie realia studiów w Hiszpanii lub Ameryce Południowej? Czy warto wyjechać np. do Argentyny na cały tok trwania studiów i w zasadzie a priori: czy myślicie, że po ukończeniu klasy dwujęzycznej (zakładamy że uno otrzyma el Titulo de Bachillerato) jest się w stanie studiować bez większych komplikacji?
A może ktoś z was orientuje się w sprawach wymaganych "papierków" przed takim wyjazdem itd?
Z góry dzięki za rozwianie moich wątpliwości :)

Exitos,
El Farfallón
Ja znam realia studiów w Hiszpanii. Co chcesz dokładnie wiedzieć, bo nie wiem o czym pisać... ;p
Interesują mnie głównie odpowiedzi na pytania zadane w poprzednim moim wpisie :)
Do tego jeszcze, czy trudno się dostać, czy słodkie jest życie obcokrajowca na uniwerku, czy da się pogodzić pracę i studia... No i nie wiem... ogólne wrażenia, wady, zalety, co odstrasza, co przyciąga =)
No i może do tego wszystkiego się orientujesz jeszcze, na jaki uniwersytet najlepiej się wybrać. Wiadomo, że to zależy od kieruku jaki chce się wybrać, no ale tak orientacyjnie: żeby poziom był dobry i renomowany, ale bez przesadnego wyścigu szczurów (o ile istnieją takie uczelnie) i jeszcze żeby było miło, łatwo i przyjemnie... Haha.... tak w skrócie :)
W pierwszym poscie pytania dotycza problematyki "przed wyjazdowej", wiec nie pomoge, ale...
Na wstepie mowie ze nie wiem jak jest z pozwoleniem tutaj na pobyt tylko podczas studiow, bo ja przebywalam tu duzo przed studiami, wiec wygladalo to troche inaczej...

Potrzebne jest: zameldowanie a potem papier NIE, numer Seguridad Social, swiadectwo maturalne i pozostale swiadectwa z LO/technikum przetlumaczone na hiszpanski, credencial z UNEDu, paszport.
Studia jakie chcesz nalezy wybrac pod wzgledem tego co chcesz studiowac i w jakim miescie. Ja nie mialam wyboru bo mam tylko jeden bardzo dobry uniwerek w Castellon (uji) i tez tam sie dostalam na ekonomie z punktacja 7,52 (tak, matura mi poszla slabiutko).

Zycie obcokrajowca na uniwerku jest jak kazdego innego hiszpana. W hiszpanii jest mnostwo obcokrajowcow, ludzie tu sa tolerancyjni i kazdy jest tak samo traktowany, wiec narodowosc nie jest powodem do bycia lepszym czy gorszym.

Praca i studia, owszem. Studiuje i pracuje w weekendy (hardkorowcy pracuja i w ciagu tyg). Dostajac sie na studia mozna wybrac sobie grafik wg tego czy chcesz studiowac rano, w poludnie czy wieczorami oraz w jakich godzinach, dzieki temu tak latwo jest to pogodzic z praca.

Studia sa platne a cena zalezy od ilosci i ceny créditos - mi wyszlo to wraz z ubezpieczeniem i pierdolami 725e. Starac sie mozna o becas - wiecej na mec.es

Wrazenia super, nie przychodzi mi do glowy nic co mogloby odstraszac... i nie wiem czy nie pominelam ktoregos pytania ^^.
"Na wstepie mowie ze nie wiem jak jest z pozwoleniem tutaj na pobyt tylko podczas studiow, bo ja przebywalam tu duzo przed studiami, wiec wygladalo to troche inaczej..."

Od pewnego czasu Polacy nie potrzebują w ogóle pozwolenia na pobyt w Hiszpanii ;)
Źle się wyraziłam... Nie chodziło mi dosłownie o pozwolenie tak jak było przed wejściem do UE, a o sprawy papierkowe związane z pobytem na dłużej, czyli NIE, zameldowanie czy NSS... Papierki dostawałam z czasem, z wyjazdem na studia raczej będzie to inaczej, stąd napisałam, że moja sprawa wyglądała inaczej ^^.
725 euro na semestr, tak?
Nie, to jednorazowa opłata przy zapisie.
Mi w Barnie wyliczyli 950€. Dość sporo kasy ale można rozłożyć na dwie raty.

A wcześniej to zależy, jeśli jest matura międzynarodowa to nie ma problemu. Zwykłą, polską maturę trzeba najpierw przetłumaczyć (przez tłumacza przysięgłego - wszystkie trzy świadectwa plus świadectwo maturalne), z tłumaczeniami i oryginałami jechać do Ambasady Hiszpanii w Warszawie, żeby podbić, że kopie są zgodne z oryginałami, to wszystko + wypełniony formularz i papiery których wymagają wysłać do UNEDU w Madrycie (i im też zapłacić), z Madrytu odsyłają credencial. A z credencial to zależy. W Walencji/ Andaluzji (z tego co mi wiadomo) credencial wysyła się bezpośrednio na uczelnię. W Katalonii jest rejestracja elektroniczna i oryginał trzeba dostarczyć przed upływem czasu rekrutacji do Oficina d'Orientació per a l'Accés a la Universitat w Barcelonie. W systemie trzeba założyć konto, wybiera się do 7 różnych kierunków i wyniki również są w systemie.

Także trzeba w to włożyć dość sporo kasy i energii.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Nauka języka