Filologia iberyjska, Iberystyka. Kilka pytań.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam:) Mam problem, bo zupełnie nie wiem co studiować. Jest kilka problemów, bo właśnie podoba mi się strasznie hiszpański i w ogóle, ale go nie umiem. I właśnie czy można iść na któryś z tych kierunków bez znajomości tego języka. Na maturze zdaje rozszerzony polski i angielski, a przez rok pewnie nie nauczę się hiszpańskiego na tyle dobrze, żeby go zdać. Oprócz angielskiego uczę się też francuskiego i jestem jakby to powiedzieć na gorszym poziomie niż podstawowy ...;p Czy ktoś wie, czy trzeba zdawać ten hiszpański? jak nie to nie wiem co ze sobą zrobię....
hej :) nie martw się, nie trzeba zdawac matury z hiszpańskiego, żeby dostac się na filologię. Przynajmniej tak jest na ATH w Bielsku i na UŚ w Sosnowcu (tutaj słyszałam, że ją dodatkowo premiują). Ale jeśli chodzi o naukę języka, to napewno warto zacząc, będzie Ci później łatwiej.
Pozdrawiam :)
hej, skąd jesteś? też wybieram się na ten kierunek. :)
edytowany przez laura_19: 10 sty 2011
ale czy warto robić sobie kurs językowy, idąc na filologię?
Jestem na UAMie i nie zdawałam hiszp. na maturze, na pierwszym roku dali mnie do grupy początkującej. Teraz jest trochę inna rekrutacja i punktują wyżej ten przedmiot.
Co do kursu wydaje mi się, że zawsze warto. Ja byłam na dwóch takich wakacyjnych i mimo, że na początku na studiach wydawało mi się, że "ja to wszystko miałam", to szybko nadgoniliśmy i już wiele rzeczy nowych dla mnie było. No i też wydaje mi się, że się czułam, przynajmniej na początku, pewniej niż np. te osoby, które nigdy nie miały styczności z hiszpaśkim. Na pewno mieli trudniej. Uczyłam się też wcześniej francuskiego, który pomógł, więc się go dalej ucz;)
hej :) ja się wybieram na UMCS na iberystykę, jestem do tego w 100% przekonana.. :) trochę boję się matury, zdaję rozszerzony polski i rozszerzony angielski, ale nie czuję się z tego jakaś świetna, a zależy mi na dobrym wyniku... jeśli chodzi o naukę hiszpańskiego... nie uczyłam się go ani w szkole, ani na żadnych kursach, uczę się sama i jestem zakochana w tym języku :)
Hej:) Ja studiuję filologię hiszpańską na UJ i też nie potrzeba zdawać hiszpańskiego żeby się dostać - naukę zaczyna się od podstaw, dużo osób przyszło bez znajomości języka. Potrzeba dwóch rozszerzonych języków, więc polski i angielski Ci wystarczą. Ja uczyłam się hiszpańskiego wcześniej rok i jest mi o wiele łatwiej, więc polecam jednak szczerze żeby zacząć się uczyć, nawet samemu, warto, żeby się orientować i mieć potem mniej roboty:) Poza tym studia super, polecam i życzę powodzenia!
Dziękuję za odpowiedzi, rzeczywiście opłaca się studiować tą iberystykę. Tylko, że u mnie w Lublinie na UMCS-ie na jedno miejsce przypada 6 osób, więc pewnie ciężko jest się dostać...
co można robić po iberystyce?:) bardzo podoba mi się kultura hiszpanii ale nie wiem co z tym zrobić.. hiszpański znam słabo- uczyłam się głównie sama z samouczków i słuchania.
Na przykład na UMCS-ie są specjalizacje : turystyka, stosunki międzynarodowe i coś jeszcze. Ja to bym na przykład chciała zostać przewodnikiem, ale to też historia potrzebna, ja zdaję, więc to nie problem:)
Na przykład na UMCS-ie są specjalizacje : turystyka, stosunki międzynarodowe i coś jeszcze. Ja to bym na przykład chciała zostać przewodnikiem, ale to też historia potrzebna, ja zdaję, więc to nie problem:)
W Lublinie jeszcze na WSSP jest filologia iberyjska. Z tego co wiem, tam przyjmują wg kolejności zgłoszeń.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Sólo en español