gdzie w Polsce najlepiej studiować filologię hiszpańską?

Temat przeniesiony do archwium.
obecnie jestem uczennicą 2 kl liceum ogólnokształcącego, ale myślę, że to nie za wcześnie, aby zacząć zastanawiać się nad wyborem kierunku studiów. jestem raczej zdecydowana na filologię hiszpańską/iberystykę, ale wciąż nie mam pojęcia, która uczelnia była by najlepsza patrząc pod kątem tego właśnie wydziału. czy ktoś może mi pomóc?
Ja jestem na I roku na UJ i bardzo sobie chwalę :)
ja też chce złożyć papiery na UJ ale nigdzie nie mogę znaleźć przeliczeń wyników z matur i co jest potrzebne :(
przecież wszystko jest czarno na białym rozpisane na stronie rekrutacji UJ :)
Witam.Zazdroszcze wam strasznie uj,filologia hiszpańska na uj marzy mi sie juz od dawna. Mam pytanie do Olci ile miałas % z j.obcego i j.polskiego(lub drugiego j.obcego) z matury?bo mi matura rozszerzona poszla nie najlepiej i zastanawiam sie wogole czy jest sens tam składac.
ile miała % osoba przyjęta jako ostatnia na liscie?:)
Hej, sorry, dawno tu nie zaglądałam:)
Hmm w pierwszej rekrutacji to na pewno było powyżej 90% z obu, ale zawsze ileś osób rezygnuje i przyjmują kolejne i w ogóle też więcej niż jest limit, bo chyba 40 w końcu przyjęli...;) także jak się dłużej czeka cierpliwie to szanse wzrastają. Ale wydaje mi się, że koło 85% trzeba mieć na pewno... poniżej 80% raczej nie ma szans już. Ale składać warto zawsze;) powodzenia!
Ja też rok temu marzyłam i się udało ;)
Dzieki za odpowiedz:) Wszystko dobrze tylko gdyby nie ten polski,ktore 80-82% to dla mnie max.
Patrzyłam,ze jest jeszcze u was w tym roku nabor na portugalistyke,wiec spróbowac moze nie zaszkodzi:)
Powodzenia na sesji:)
¡Hola!
Ja studiuję hiszpański na UP, próg w zeszłym roku: 89% z rozszerzonej. Strasznie chwalę sobie ten kierunek, nie umiałam kompletnie nic, ani jednego słowa, na początku czułam się jak skończona idiotka i byłam niesamowicie przerażona, ale niesamowicie dużo się nauczyłam przez ten rok! Co do wykładowców, są naprawdę rewelacyjni, a atmosfera jest super! Uczyc się trzeba, wiadomo, zwłaszcza takie osoby jak ja, które nie umiały nic ;p Co do ludzi mających jakąś tam wiedzę z hiszpanskiego, to dogoniliśmy ich w jakies 2-3 miesiące. Mamy 1 grupę zaawansowaną, do nich nam niestety jeszcze daleko, ale wszystko przed nami :D Więc moi drodzy, jeśli nie dostaniecie się na UJ to serdecznie zapraszam do nas ! :) I jak się nie dostaniecie to się nie przejmujcie, prestiż prestiżem, ale w studiowaniu ważna jest też super atmosfera i wykładowcy :)
ja polecam UŚ :)
świetna atmosfera, nowoczesne zaplecze, młodzi otwarci wykładowcy, którzy są za studentem i żadnemu nie zależy żeby kogoś "uwalić"

do tego umowy o wymianę erasmusową podpisane na około 45 miejsc co roku :) każdy jedzie gdzie chce tak na prawdę :D
zastanawiam się nad WSSM w Łodzi, słyszałem wiele dobrego o samej szkole jak i o filologi głownie od kumpla, który studiuje tam anglistykę dziennie i iberystykę zaocznie. Przejrzałem ofertę na stronie uczelni i naprawdę wygląda zachęcająco:D Co o tym myślicie? tylko proszę bez gadek w stylu do prywatnej nie warto bo skończyłem już dwa kierunki w prywatnej i państwowej w Łodzi i wiem, że wszystko zależy od studenta bo kadra jest praktycznie taka sama.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa