UW - polski podstawowy

Temat przeniesiony do archwium.
Postanowiłam założyć nowy temat, żeby w poprzednim już nie mieszać.
Mam pytanie do osób studiujących iberystykę na UW.
Czy w ogóle mam szansę dostać się na ten kierunek, nie zdając polskiego rozszerzonego? W moim przypadku sprawa jest dość skomplikowana: nie boję się żadnego z pozostałych przedmiotów maturalnych, obawiam się jedynie polskiego - jestem pewna, że znacznie obniży mi on punktacje. Obliczam, że na 100 pkt mogę uzyskać ok. 85. Czy w takim wypadku mam chociaż szansę dostać się z listy rezerwowych? Niby co roku zmieniają się progi, zdaję sobie z tego sprawę, ale i tak wszyscy mnie straszą, że ciężko się dostać :S
Niby pozostanie mi napisanie odwołania - mam do wyciągnięcia kilka asów z rękawa, ale nie wiem, czy i one by pomogły..
eh problem jest też w tym, że w tamtym roku przedmioty były inaczej punktowane, a np. dwa lata temu jeszcze inaczej, jak ja startowałam to liczył się tylko podstawowy polski a teraz albo podst. albo rozsz. i dla rozsz. jest oczywiście lepszy przelicznik, tak więc nie wiem...tak czy siak, startuj, jest aż 5 tur i duże przesunięcia:)
dziękuję Ci za odpowiedź. chociaż powiem Ci, że co do tego polskiego to zastanawia mnie jedna rzecz - na stronie Internetowej Rekrutacji podano, iż liczy się polski podst / rozsz., a na stronie Iberystyki zaś http://iberystyka-uw.home.pl/content/view/130/83/1/1/lang,pl/ mozna wyczytać, jakby liczyła się tylko podstawa :/ no ale cóż, startować trzeba, w końcu nie porzucę tego, o czym myślę już od czasów gimnazjum :P
źle wkleja adres strony, no ale ;)
edytowany przez karlinha: 04 kwi 2011

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia