STUDIA W BARCELONIE

Temat przeniesiony do archwium.
czy ktoś coś wie?
czy trudno sie dostać? jakie są wymagania? czy trzeba mieć świadectwo znajomości języka? jak tak to którego? hiszpańskiego czy katalońskiego? dokumenty?mieszkanie?życie tam? późniejsze życie???

czy ktoś coś wie?
I od czego to w ogole zalezy zeby dostac sie na studia do hiszpanii? Nie chcialabym robic niczego w stylu erasmusa, czy innego stypedium. Po prostu chodzi mi o to, czy z formalnosciami moge zoribc dokladnie tak samo jak normalny hiszpan? Zlozyc podanie, swiadectwo, nie wiem jak to sie tam odbywa, ale mam nadzieje, ze wiecie o co m chodzi, zeby zalatwic sobie studia na wlasna reke. wiem, ze mialabym taka mozliwosc w szwecji, ale jak jest z Hiszpania? Obcokrajowiec ( naszczescie jestesmy juz w UE) moze dostac sie tam bez problemow na studia? Na jakich zasadach sie to odbywa
Po pierwsze trzeba zdać egzamin Selectividad- oficjalny egzamin, który musi zdać KAŻDY ubiegający się o przyjęcie na studia w Hiszpanii (także cudzoziemiec). Egzamin zdaje się obowiązkowo z jęz. hiszp i jednego jęz. obcego (np. angielskiego) oraz a raczej przede wszystkim z trzech wybranych przedmiotów (zależnie od tego na jaki kierunek się wybierasz, odpowiednio kierunki ścisłe wymagają zdawania przedmiotów ścisłych, humanistyczne- humanistycznych). Oto fragment, który to zilustruje:
"Descripción del examen de selectividad
Primer ejercicio
Comentario de texto y lengua española
Lengua extranjera: sobre las base de un texto escrito en la lengua extranjera elegida por el alumno
Segundo ejercicio: conjunto de preguntas sobre una de estas dos opciones que el alumno ya ha elegido previamente
Opción Ciencias: Matemáticas I, Física, Química, Biología, Geología y Dibujo Técnico
Opción Ciencias Sociales – Humanidades: Literatura, Historia del Mundo Contemporáneo, Latín, Griego, Historia del Arte, Matemáticas II y Filosofía
Durante el examen y dentro de la opción elegida, el alumno seleccionará tres materias."
Co do egzaminów potwierdzających znajomość języka to różne rzeczy już na ten temat słyszałam, ale podobno wystraczy "tylko" DELE intermedio. Chociaż na selectividad i tak trzeba się wykazać znajomością języka, bo jak np. opiszesz (przykładowo z biologii) procesy zachodzące w komórce.

Pełne informacje na temat studiów w Hiszpanii (jakie dokumenty itp.) znajdziesz pod tym adresem www.sgci.mec.es/pl (w zakładce "Estudiar en Espańa".
Pozdrawiam,
BELEN :)

P.S Zwróć również uwagę w sekcji Estudiar En espańa---> Homologaciones-----> Estudios y titulos no universitarios-----> Tabla de equivalencias de los estudios secundarios. Kliknij później na "Solicitud de homologación o convalidación"- mi się tego nie chciało czytać, ale tam chyba chodzi o to, że trzeba zgłosić się o homologację (do Hiszpanów) polskiej matury.
Co do studiów w Barcelonie to część wykładów prowadzona jest po katalońsku, więc znajomość tego języka jest niezbędna. O ile mi wiadomo to istnieje możliwość uczęszczania na kursy katalońskiego, już w trakcie tam na uniwersytecie
a ceny? a mieszkanie?
czy ktoś coś wie...

stronki po hiszpansku w internecie odpadają bo nauke dopiero zaczynam, dlatego pytam tutaj
zajrzyj
a ty co tam porabiasz w tej hispani?
Temat przeniesiony do archwium.