praca bez znajomości języka?

Temat przeniesiony do archwium.
witajcie,
podobno niedługo Hiszpania "otworzy się" na cudzoziemców?! Jeśli tak będzie rzeczywiście, proszę powiedzcie czy jest możliwość pracy bez znajomości hiszpańskiego? Nie myslę tu o pracach rolnych, bo na to jestem nie przygotowana fizycznie, ale np.: o opiece nad dziećmi, lub pracy w biurze. Znam angielski i włoski- może tam jest zapotrzebowanie na lektorów?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Chcę się wyrwać z kraju, do lepszego życia.
Nie myslę tu o pracach rolnych, bo na to
>jestem nie przygotowana fizycznie, ale np.: o opiece nad dziećmi, lub
>pracy w biurze.

praca w biurze bez znajomosci jezyka... :D

no coz...podesle do polski paru nigeryjczykow ze znajomoscia angielskiego.z pewnoscia maja szanse. :D
Zgadzam sie z przedmowcą odnosnie pracy w biurze,dlaczego jednak nie pojedziesz do krajow ,ktorych jezyki znasz,tylko do hiszpani,dziwne,bardzo dziwne!!!Zycze znalezienia pracy mimo wszystko!!!
śmiejesz się, a w Polsce pracuja na dobrych stanowiskach osoby, które polskiego nie znają- głownie w firmach zakladanych przy wspołpracy zagranicznych inwestorów, lub po prostu których wlascicielami sa cudzoziemcy. Najczesciej zatrudniaja ludzi, ktorzy kumają jezyk danego kraju, ale to nie jest regułą. Wszystko idzie w tym kierunku, ze przenosza swoje siedziby do Polski, bo u nas jest tansza siła robocza, a produkty eksportuja na zachod, z Polska nie wiele maja do czynienia.
Moze to nie jest przyjete w Hiszpanii, nie znam warunkow, wiec zapytalam.
Oprócz pracy biurowej, czyli za biurkiem, istnieja jeszcze inne stanowiska:-) do sprzatania biura język chyba nie potrzebny?

to w Hiszpanii tak traktują Polaków?jak tu Nigeryjczyków?:>
Swoja drogą znam jednego czarnoskorego mezczyzne, ktory mogły uchodzic za Afrykanczyka, uczy angielskiego w szkole jezykowej.I polskiego nie kuma.

Naprawde, stracona sprawa- bez jezyka w hiszpanii?! Nie wierzę :)
Una lagrima- szukam mozliwosci pracy w kraju, ktorego nie poznalam jeszcze, a ktory, mam nadzieje, dopusci do siebie obywateli Polski :-) Oprocz zarabiania kasy liczy sie dla mnie to nowum- odkrywania kultury.
Anglia, jest swietna, zeby zarobic, ale ja zostawiam na sam koniec- mialam juz z nia stycznosc, Londyn zapchany do granic mozliwosci naszymi rodakami.
We Włoszech mozliwosci legalnej pracy sa jeszcze ograniczone, potrzebne jest zezwolenie na prace i pozwolenie na pobyt.

Poza tym- wszelkie nowości to wielkie wyzwanie, a ja lubię takie podejmować, więc próbuje sił w Hiszpanii.
W Polsce nie widze perspektyw.
bede uparta i skoro nie Wlochy to jednak skieruj swe kroki do Anglii,tylko nie do Londynu plisss,przeciez tam jada wszyscy,co sama zreszta wiesz czy Anglia zaczyna sie i konczy na Londynie????
Mysle,ze w biurze nie masz szans,tym bardziej,ze hiszpanie to nie orly jezykowe i angielski to nie jest ich mocna strona,ale jesli opieka nad dziecmi to moze ??? .....od nich zalapiesz jezyk!!A swoja droga skoro znasz juz 2 jezyki to dlaczego nie uczysz sie jeszcze hiszp.???Wtedy bedzie wszysko prostsze,,,,pa.
>śmiejesz się, a w Polsce pracuja na dobrych stanowiskach osoby, które
>polskiego nie znają- głownie w firmach zakladanych przy wspołpracy
>zagranicznych inwestorów, lub po prostu których wlascicielami sa
>cudzoziemcy.

jezeli masz zamiar zalozyc firme.zaden problem,mozesz zaczac od jakiejs franquicia znanej firmy.koszt licencji od 300 tys euro+ skladka i oplaty na rozwoj firmy.

przepraszam,nie wiedzialem ze mam do czynynieania z Buissnes-Woman !!!
ile masz zamiar investowac?? i jesli piszesz o pracy z dziecmi,rozumiem ze masz na mysli zalozenie firmy o takim zakresie ??

A to dlatego, że jestem w gorącej wodzie kąpana i chcialabym wyjechac niedługo :-)
Wiem, ze znajomosc włsokiego moze mi pomoc w hiszpanskim...ile trzeba czasu intensywnej nauki- powiedzmy kilka godzin dziennie, zeby opanowac podstawy porozumiewania się?
Icaro- a chciałbys dolaczyc sie do interesu? szukasz inwestycji czy pracy dla siebie?! :>

Nie jestem buisness woman, podalam Ci przyklady firm, ktore dobrze sie maja mimo, ze zalozyli je zagraniczni inwestorzy, ktorzy czesto zatrudniaja innych cudzoziemcow- nie znajacych jezyka rodzimego danego kraju.

Z drugiej strony patrząc, jesli Hiszpania wezmie Polakow pod swe skrzydła, jak uczyniła to Anglia - to moge zalozyc firme, ale jednoosobową :D
Kogo potrzebuja na hiszpanskim rynku pracy? ;-) To zacznę dokształt w tym kierunku :-)
Mysle ze powinnas sprobowac ;))
znajac wloski nie bedziesz miala wiekszego problemu bo duzo slow jest podobnych.
Ponadto Wlosi tez maja otworzyc rynek na rowni z Hiszpania .
Wczoraj slyszalam ze Szwajcaria tez otworzy rynek pracy w 2006r..
Napewno masz szanse :)) i to wszedzie ale jesli Twoj wybor Hiszpania to polecam.
Warto sprobowac.Ja znam troszke hiszpanski i tez bede probowac.
Powodznia !!!
bez jezyka: jelnerka na costa brava:) bo tam duzo cudzoziemcow....hiszpanie naprawde ledwo mowia w innych jezykach i skoro mialas stycznosc z lodnynem i ludzmi nie zjamacymi ang a jadacymi do anglii to metoda analogii tak samo bedzie w hiszpanii. no i praca z dziecmi to uwierz mi bardzooo ciezka praca fizyczna...juz bym chyba wolala sprzatac biura.....
>Ponadto Wlosi tez maja otworzyc rynek na rowni z Hiszpania .
>Wczoraj slyszalam ze Szwajcaria tez otworzy rynek pracy w 2006r..

zle slyszalas lub nie umiesz dokladnie czytac. szwajcaria otworzy granice w 2011,wczesniej bedzie przyjazd limitowany czyli tak jak w hiszpanii-contingente.

un saludo
A ja mam pytanie do Icaro, bo widzę że jest autorytetem w tych sprawach? Kiedy dokładnie Hiszpania będzie otwarta i czy może wiesz, jak to wtedy będzie wyglądało formalnie - rozpocząć pracę w Hiszpanii (jak się już ją oczywiście znajdzie! hihi) ??? Hiszpański troszkę znam, bo pracowałam rok, ale niestety sin papeles i bardzo jestem ciekawa, jak to będzie, bo może znów się wybiorę...
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję !!!
poczytaj sobie na forum emigracji polskiej:
pisalem juz o tym wiele razy
czesc ja juz kilka razy czytalam ale nie stety nic z tego nie wynika to co jest napisane sie nie sprawdz.bardzo cie prosze jak moze napisz mi jeszcze raz chodzi mi o to ze mieszkam w hiszpani i pracuje nie stety jeszcze nie legalnie.w lutym( bo wiem ze o d07.05 trzeba bylo zlorzyc dokumeny) moj szef zlorzyl wszystkie potrzebne ,wymagane, dokumenty w casa de mar nie stety po jakims czasie dosstal odmowne.okazalo sie ze brakowalo nr.identyfikacyjnego firmy a przeciez ten nr,jest umieszczany na kazdym papierku nawet od fax-u,prosze powiedz mi jak to teraz zalatwic poniewaz termin juz minol ale czy mozna sie odwolywac.prosze pomoz mi z gory dziekuje.moj [email]
Hej antylopka...odezwij sie do mnie na gg: ma podobne palny co i Ty, moze we dwie bedzie latwiej!!!! 649643....asia, pozdrawiam iczekam
Hej antylopka...odezwij sie do mnie na gg: ma podobne palny co i Ty, moze we dwie bedzie latwiej!!!! 649643....asia, pozdrawiam iczekam
Kontakt; [email]
Pracowałem długo w Madrycie, teraz mieszkam w18 km od almerii na costa del Tropicana- costa del sol. Pracy jest najwięcej w turystyce a i w innych dziedzinach tez sie coś znajdzie. Bez języka, potrzebne wsparcie kogos kto utoruje droge...tam gdzie mniej polaków np. jaknajdalej od Madrytu...tam srodowisko polskie z małymi wyjątkami to BAGNO I SZUMOWINA. Polecam prowincje a juz centra wypoczynkowe nad morzem...to jest coś... Praca na czarno jest najatrakcyjniejsza, dopiero od 1 maja 2006 bedziemy mogli pracowac legalnie bez ograniczeń, wystarczy paszport. Choć teraz istnieja klazule kontraktowe na turystyke i rolnictwo-ogrodnictwo, ze mozna nas zatrudniac do 180 dni bez wiz pracowniczych.
Twoje oczekiwania i cos mozna pomóc...normalni ludzie jeszcze nie wygineli.
>dopiero od 1 maja 2006 bedziemy mogli pracowac legalnie bez
>ograniczeń, wystarczy paszport.
++++++++++++++++++++++++++++
jestes pewny??? bo ja mam inne informacje :-)

+++++++++++++++++++++++++++++++
Choć teraz istnieja klazule
>kontraktowe na turystyke i rolnictwo-ogrodnictwo, ze mozna nas
>zatrudniac do 180 dni bez wiz pracowniczych.
+++++++++++++++++++++++++++++++

zdaje mi sie ze masz problemy z DOKLADNYM zrozumieniem ustawy...rzeczywiscie mozna otrzymac zatrudnienie bez wizy pracowniczej ,ale w dalszym ciagu musisz przeprowadzic caly proces poprzez polski urzad pracy.
mialam jechac do almerii na sadzenie i zbior warzyw na 9 m-cy ale jak zobaczylam wynagrodzenie to zrezygnowalam. juz zbieranie truskawek 100 razy bardziej sie oplaca chociaz wiem ze to i tak smieszne pieniadze.
Blablabla, taki wniosek mozna wysunac jak sie czyta odbijanie pileczki tutaj;). Icaro, pareces gracioso pero si tienes razon, lo dudo. Antylopka, zawsze jest lepiej znac jezyk, ale zapotrzebowanie na lektorow jest spore. Trzeba tylko wiedziec gdzie szukac i jak. Mieszkam w Hiszpanii 2 lata i dwa lata pracuje jako lektor bez problemow. Wczesniej mieszkalem kilka lat we Francji, Holandii i Grecji i jakos dziwnym trafem Icaro, to aluzja do Ciebie, nie mialem problemu mimo, ze zawsze bylem zbyt leniwy i nie wymienialem polskiego paszportu na zadne inne papiery. Teraz mam papiery hiszpanskie, ale tylko dlatego, ze pobede tu wiecej lat tyle, ze nie na polwyspie, bo mimo wszystko w zimie za zimno;). Pozdrowka dla wszystkich.
Lektor jakiego jezyka?
blablabla... ja nie prosze abys wierzyl :-) ja napisalem jak wyglada prawo w hiszpanii;jesli ktos interpretuje to w inny sposob... no coz... na nauke jest zawsze czas...
++++++++++++++
nie wymienialem polskiego
>paszportu na zadne inne papiery.
++++++++++++++
przynajmniej w hiszpanii nie mozna wymienic polskiego paszportu na dokumenty hiszpanskie.
+++++++++++++
Teraz mam papiery hiszpanskie, ale
>tylko dlatego, ze pobede tu wiecej lat (...)
+++++++++++++
domyslam sie ze posiadasz pozwolenie na prace i pobyt dla cudzoziemcow;ja np. tego nie posiadam :-)
un saludo
Tutaj - w Andaluzji - masz racje w rolnictwie i ogrodnictwie wynagrodzenie jest marne...ale lata doświadczenia i pracy robią swoje. Andaluzja i wybrzeże ...można zarobić i to dobrze. Warunek...nie byc cwaniakiem, kombinatorem, lubiacym wódeczkę i polski luz...trzeba solidności i wyrzeczeń i...sytsematyczności i uczciwości a wtedy w Andaluzji ZAROBISZ...ja, my mieszkamy tam juz od 2, 7, 11 lat. Warto. Ryzyko ..małe.
Są jeszcze przepisy wykonawcze do ustawy. Zapraszam do regionalnych urzedów pracy w hiszpanii lub do ambasady w Madrycie. Odnosnie Polaków i nowych krajów Unii...były już dwa posiedzenia Komisji rzadowych i wszystko odnośnie 1 maja w 22 branżach , oprócz 7, idzie...ku otwarciu.
Ale rozumiem, ze z ustawami i ...szczególikami trzeba być na bieżąco...a kogo to interesuje ???
tak sie sklada ze otrzymalem osobista odpowiedz z ministerstwa na ten temat :-)

i jakos nie widze zmian...
"...posiedzenia Komisji rzadowych ..."
podaj prosze date i BOE w ktorym zostaly opublikowane dane z tego posiedzenia.
un saludo.

P.D. fakty...fakty... a nie bo mi ktos powiedzial... :-)
Dzwon, duże możliwości , kasy też sporo i odpoczynku, dzwoń; [tel]. Pa.
Hola que tal acabo de leer tu mensaje y me parece estupido he vivido durante mucho tiempo en Andalucia y tengo otras impresiones. Estaba harta de quitar la mierda de las casas y como no de cierto rasicmo en cuanto a los imigrantes.Porque a pesar de haber estudiado en la universidad y poder hablar tres idiomas con fluidez nunca encontre un trabajo en condiciones.Al final mande todo esto al carajo y consegui un empleo de puta madre en Irlanda.Si hubiera sabido antes habria dejado mi puesto de empleada de hogar
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Programy do nauki języków