tel.komórkowe

Temat przeniesiony do archwium.
hola!mam pytanie..czy oplaca sie kupic w hiszpanii nowy tel.kom.?i bardziej na karte czy na abonamnet?i wogóle prosze o jakies szczególy odnośnie tel.kom.
z góry dzieki!
generalnie wszystkie firmy to cie okradaja.....

czy na karta czy abonament, zalezy jak czesto i do czego go bedziesz uzywac. w abonamencie dzwonienie moze byc troche tansze. generalnie najpier mozesz sobie kupic na karte i pozniej zmienic na abonament. niektore firmy maja oferty ze jak wybierzesz abonamente to daja ci tel. za darmo, albo na karte np za 3[tel]euro i iles tam euro w rozmowach.

co do cen to chyba lepiej sie dowiedziec na miejscu
nie bede zadnej reklamy nikomu robil (darmowej)

Mattn
ah..ok.dzieki.
nie to ze nie chce Ci nic polecic ale lepiej sie samemu dowiedziec, zwlaszcza ze co jakis czas zawsze jest jakas promocja albo oferta.

mozesz wybrac miedzy Movistar, Vodafone, Amena. nie przychodzi mi do glowy czy jest jakis wiecej (Euskaltel w Kraju baskow)

polecam strone www.ciao.es - opinie uzytkownikow o wszelkich produktach, wpiszesz Movistar, Vodafone o Amena i mozesz sobie poczytac.

moze to cos Ci pomoze wiecej

Saludos
jesli przyjezdzasz na krotki okres czasu,to na karte...choc sms mozesz wyslac tez ze zwyklej budki telefonicznej.
to skoro juz was tak męcze to jeszcze troche pomęczę.
wytłumacze dokładnie o co mi chodzi.bo jeszcze nigdy nie byłam w takiej sytuacji i nie wiem.no nie znam sie po prostu.
no bo ja jade tam na jakies 7 miesięcy i mam tel.ale kompletnie mi sie nie opłaca go tam brac, bo mam na abonament i zbankrutowałabym dzwoniąc do domu.więc wymysliłam,ze kupie moze tam.tylko nie wiem własnie jak to bedzie.czy jak np.kupie sobie tel.na karte to bede mogła bez problemu dzwonic do domu, do polski.bo musze tez móc rozmawiac tam, w hiszpanii.i jakby ktos mogl mi to dokładnie wytłumaczyc to byłabym bardzo wdzięczna
Nie musisz kupowac drugiego telefonu, tylko w razie czego "otworzyc" ten, którz¡y masz i kupic chip tutaj, jaki bedzie Ci odpowiadal.

Co do dzwonienia z Hiszpanii do Polski, to zajrzyj sobie na strone:
http://www.phonetonetele.com/. Ja juz od dwóch lat uzywam tego telefonu i z domu czy z budki (a nawet z komórki) dzwoni sie bardzo tanio (w godzinach od 20 do 8 rano 0,04 € za minute). Chyba tanszego rozwiazania nie ma (Skype odpada).

Pzdrwm :)
tylko ze pani mi powiedział ze nie moge włozyc nowej karty bo mam simloka.
czyli, ze spoko moge dzwonic do domu z kraty z budki tel. bo jest tanio, tak?
aha, a znacie moze numer pod ktory mozna zadzwonic na koszt tego do kogo dzwonimy?
Dowiedz sie w Polsce, jak sie "uporac" z tym SIM lock'iem. Ja w tym roku to zrobilem za 30 PLN, aby uzywac chipa IDEA. Powinni Ci wytlumaczyc, bo ja tym zbytnio sie nie znam. A to byloby najlepsze wyjscie.

Co do dzwonienia na koszt odbiorcy (a cobro revertido) do Polski z Hiszpanii, to wykrecasz tutaj numer darmowy 9[tel]i odzywa sie polski operator (chyba Telecom) i juz z nim uzgadniasz szczególy.
Ale bedzie to na pewno drozsza "zabawa" niz dzwonienie przez 9[tel], chociaz to Ty bedziesz tu placic. Wez pod uwage, ze za 1 € mozesz rozmawiac prawie 20 minut.

:)
"Wez pod uwage, ze za 1 € mozesz rozmawiac prawie 20 minut."-jak kupie karte tak?
sory ze cie tak meczę ale ja sie na tym kompletnie nei znam:/
Mozesz kupic karte chipowa do telefonów w budkach, ale nie musisz, bo mozesz tez placic monetami. Jest bezpieczniej i wygodniej dzwonic uzywajac karty. Natomiast jezeli dzwonisz z normalnego stacjonarnego telefonu (lub nawet z komórki), to nie musisz miec zadnej karty.

UWAGA: nie myl karty chipowej do telefonów publicznych umieszczonych w budkach, z karta SIM, która umieszczasz w telefonie komórkowym; to dwie rózne sprawy.

ok dzieki,teraz juz wszystko czaje
Ja używam swojego telefonu, tylko przekładam kartę SIM na Vodafone'a i już :)
To fakt, że trzeba ściągnąć simlocka, ale to żaden problem za 20-30 złotych zrobią Ci to bez problemu, no chyba, że masz nowiutki telefon i Ci szkoda tracić gwarancji.
Ale mimo wszystko smsy do Polski i rozmowy z hiszpańskiej komórki są bardzo drogie, więc taki telefon to przyda Ci się bardziej do smsów i rozmów na terenie Hiszpanii z ludzi stamtąd.
sms do polski to 0,60 ... nie sadze aby bylo tak drogo.ile kosztuje z polski do hiszpanii??
Mając abonament w ERA wysłanie przez Amenę sms-a do Polski kosztuje 1,16zł, czyli 2 razy taniej niż z hiszpanskiej komorki na polską.
nie widze problemu jak masz tel w Polsce kazdy ci sciągnie simlok a w Hiszpanii kupisz za 30 euro karte startowa vodafone co prawda to sporo ale masz kontakt zawsze. mozesz z rozmównicy zadzwonic za 0,20centów za min albo kupic za 6 euro karte do budki na 3 godz rozmow .pozdrawiam
czesc mozesz mi powiedziec gdzie mozna dostac karty pre paid w hiszpani czy trzeba specjalnie isc do operatora czy mozna to kupić tak jak w polsce w kazdym lepiej zaopatrzonym kiosku czy tez jakims hipermarkecie za odpowiedz z gory dziekuje :)
palio16 *
w Barcelonie specjalnie to nie/ ale gLównie w sklepach operatorow,
w sklepach z telefonami (Pakistanczycy),
+ the PHoneHouse.es ,
El Corte Ingles, poczta gLowna ...
w mniejszych miejscowosciach mniejsze mozliwosci
dodam ze oprocz miejsc powyzej,
carrefour ma naklejki na niektorych kioskach
/nie sprawdzaLem rzeczywistej-aktualnej dostepnosci/
HappyMovil oprocz PHoneHouse: kioski, 'tabacos', stacje paliw.
lotniska, locutoria, ...
+ przez internet ( on-line jak Yoigo )
witam wszystkich...mam pytanie...orientuje sie ktos moze ile w hiszpani zżera mniej wiecej euro minutya rozmowy z budki telefonicznej na komórkę w polsce?z gory dziekuje za odpowiedź:)
Z budki tel. na polska komorke PRZEZ numer: 9[tel]
4 centymy...
Ale dodaj ok 20-30 cent. za samo polaczenie...- bo to jest "najdrozsze", reszta to drobiazg...
(Wyjdzie NIECO drozej, bo z budki...i tu takze zalezy jakiej firmy...Ale ogolnie...to najtansze polaczenie tego rodzaju, jakie znam...)
ok rozumiem...mam tyl;ko jeszcze pyt...dzwonic przez ten numer tzn ze trzeba najpierw tam zadzwonic i potem wybrac ten własciwy na ktory chce się zadzwonić czy jak to wygląda?
ok rozumiem...mam tyl;ko jeszcze pyt...dzwonic przez ten numer tzn ze trzeba najpierw tam zadzwonic i potem wybrac ten własciwy na ktory chce się zadzwonić czy jak to wygląda?
Temat przeniesiony do archwium.