NAUKA POLSKIEGO DZIECKA W SZKOLE W HISZPANII

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo proszę o informację jakie warukni należy spelnic aby dziecko z Polski rozpoczęlo naukę w szkole w Hiszpani.Ostatnio dostalam propozycje stalego wyjazdu do tego kraju a ze mam 9 letnie dziecko stad moje pytanie.Osoba do ktorej mam jechać twierdzi że mozna bez problemu zapisać dziecko do hiszpańskiej szkoły??( dziecko nie zna języka )nie trzeba mieć przy tym żadnych dokumentow? JAKOS nie moge w to uwiarzyć DLATEGO PROSZĘ KOGOS KOMPETENTNEGO O INFORMACJĘ - jest to dla mnie bardzo ważne i z góry dziekuję. A NAWIASEM mam jechać do ex męża ktory jest tam już 7 lat i ma dkoumentu ( ale ze nie do konca mu wierzę ze to takie proste i bezproblemowe )PROSZĘ O POMOC
jak widac nie ma kompetentnych ludzi na tym forum... :-)

moze chodzic do szkoly;jest obowiazek nauki do 16 roku zycia.
Zwyczajnie, idziesz do biura które zajmuje się rejonizacją, zapisują dziecko i już.Nawet jeśli nie zna języka to po pół roku przebywania z Hiszpanami po 5-6 godzin dziennie będzie sobie już swietnie radzić.
W tym przypadku Twój ex mówi prawdę i bardzo ładnie z jego strony, ze chce Wam pomóc. 9 letnie dziecko nie będzie miało żadnych problemów z językiem. Nie potrzeba żadnych dokumentów, żadnych świadectw, chyba tylko paszport na początek a resztę załatwisz później. Moja córka zaczęła się uczyć tutaj po polskiej trzeciej klasie i zaczęła od piątej bo tutaj nie ma zerówki. Na początku uczyła się na pamięć nawet nie rozumiejąc i tym dużo nadrabiała.Teraz jest już w drugiej gimnazjum, w bardzo dobrej szkole i jest wśród pięciu najlepszych uczniów w dwujęzycznej klasie.NO musiałam się pochwalić ;) Pozdrawiam i życzę powodzenia.
BARDZO dziekuję za te informacje sa one dla mnie bardzo istotne. a co do
odpowiedzi alems to jak sobie dziecko poradzilo??? bo rozumiem ze nie znala jezyka CZY to nie jest zbyt duzy szok >>,osobiscie tego narazie nie mogę pojac ze tak latwo mozna zapisac dziecko do szkoły? w polsce zmienilam zdres i mialam dużo problemów z przepisaniem syna do innej szkoly ( stara szkola mie szukała dlaczego dziecko nie przyszło do klasy II - totalna glupota)DZIEKUJE BARDZO ZA INFORMACJE
Poczytałam na forum icaro i z tego co tam mówią w Madrycie jest trochę inaczej bo podobno dziecko idzie najpierw do szkoły z innymi obcokrajowcami i intensywnie uczy się hiszpańskiego.My mieszkamy w małym miasteczku koło Murcii i tutaj nie ma czegoś takiego.Emigrantów jest mnóstwo ale to głównie Ekwadorczycy i Boliwijczycy pracujący na polach. Ich dzieci mówią co prawda z innym akcentem ale to przecież ten sam język.No Arabów tez jest sporo ale w sumie na 25 osób w klasie to moja córka była jedynym obcojęzycznym dzieckiem, w innych klasach były dwie Rosjanki i kilku Arabów więc tutaj nie ma potrzeby organizowania kursów bo dziecko najlepiej poradzi sobie jeśli będzie przebywało wśród Hiszpanów. Moja córka przed wyjazdem miała przez pół roku godzinę tygodniowo przywatnych lekcji hiszpańkiego ale stwierdziła po przyjeździe tutaj, że te lekcje praktycznie nic jej nie dały, no może umiejętność czytania. A Ty wybierasz się do Madrytu?
pomyliłam się...lekcje miała przez półtora roku a nie pół jak napisałam wcześniej.
tak wlaśnie do madrytu ale najwlasciwiej będzie jak pojade z dzieckiem w czerwcu na wakacje ( jeszcze nigdy nie byliśmy w hiszpanii) i będzie dwa miesiące na rozeznanie .Zorientuje sie czy podoba jak sie czujemy w tym kraju czy syn nawiąze jakieś kontakty z dziecmi ( mąz pracuje i mieszka z hiszpanami wiec z tym top no pronlem) JAK sie zaaklimatyzuje to zostanie od września a jak bedą problemy to wroce do Polski.TAk chyba najrozsadniej bedzie.DZIĘKUJĘ ci za informacje i pozdrawiam .Gratuluję rownież inteligentnej coreczki
Hej;>
We wakacje jade do Hiszpani ;)
Ale nie wiem czy sobie poradze ze względu ta tamtejsze HISZPAŃSKIE szkoły ;(
Czy są tam POLSKIE szkoły ;>
Czuła bym się tam lepiej ;P
Proszę o szybką odpowiedz ;>
Dziękuje !!! ;P
A czy w Polsce są hiszpańskie szkoły?

http://www.asociacionforum.org/es/szkoly.html
W Madrycie i Mostoles. Dla małych dzieci. A domyślam się, że lat masz naście...
Jakaś niedzielna w Madrycie też mi się kojarzy.

Nie martw się, język załapiesz, a obcowanie z nim na co dzień to najskuteczniejszy sposób na naukę.
hym ... Nie wiem jak jest w Hiszpaniskich szkołach ale chciałabym się doweidziećczy ktoś może mi odpowiedzieć na to pytznie ??
Proszę o szybką odpowiedz !! ;>
Dziękuje ;P
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa