Czy jest tu ktoś kto mieszka w okolicach Valencii?

Temat przeniesiony do archwium.
jeśli tak to proszę o kontakt na e-mail [email] Chciałabym się dowiedziec cos na temat życia tam, ludzi, języka najczęściej używanego gdyż najprawdopodobniej nie jest to castellano ale dialekt zwany valenciano! odezwijcie sie.... z góry dzieki.... saludos... adeu :))))))
tak, ludzie mowia tam w valenciano (niektorzy uwazaja go za catalan), ale spokojnie dogadasz sie w castellano. Niektore napisy, szyldy sa w valenciano, pani w metrze zapowiada stacje w valenciano i niektorzy pracodawcy wymagaja znajomosci valenciano...
dzieki gosc....a mam pytanko? byles w Valencii lub okolicach czy moze wiesz to od kogos? ja wybieram sie najprawdopodobniej do Gandii...wiesz moze cos o tej miejscowosci? podoba ci sie w tej prowincji?
Wiem to z autopsji. Znam Walencje, polnoc i polnocny zachod prowincji...
Niedlugo wybieram sie po raz kolejny wlasnie do Walencji. Co chcialabys wiedziec dokladnie?
Prawdopodobnie pojade w czerwcu w okolice Valencii!Wiesz moze gdzie jest Gandia?Tam wlasnie sie wybieram!Mam jechac na praktyki do hotelu i chcialam cos wiedziec o tamtym regionie... jak tam jest? jacy ludzie?i napisz jak sie mieszkalo o ile to nie problem....dziex gosć
zapomnialam.... jeszcze chcialam zapytac jakie jest połaczenie z walencji do gandii jesli wiesz...autokary czy pociagi?a ile tak w przyblizeniu placisz za bilet samolotowy do walencji?
Gandía lezy mniej wiecej w polowie drogi miedzy Walencja a Alicante. Nigdy tam nie bylam, ale zakladam, ze klimat podobny do Walencji, czyli cieplo i wilgotno.
Pobyt w Walencji bardzo sobie chwale, mili ludzie, piekne zabytki, morze, palmy, slonce... i jest gdzie sie pobawic :)
Polaczen szukaj na www.renfe.es (kolej), www.alsa.es (autobusy). Autobusy sa zazwyczaj tansze. Na tych stronach znajdziesz tez ceny.
Samolot... Zalezy gdzie mieszkasz.
Chyba najtaniej Berlin-Walencja. Mozliwe takze Wroclaw-Londyn-Walencja, Warszwa-Bercelona i autobus do Gandia. Mozliwe sa takze polaczenia przez Mediolan i Monachium, ale wszystko zalezy od tego gdzie mieszkasz... Sa tez 2 linie autobusowe, ktorymi na pewno dojedziesz do Walencji, a prawie na pewno do Gandi, bo autobus jezdzi do Alicante.
dzięki za odpowiedż, mysle ze bardzo mi to pomoże....mam jeszcze jedno pytanko?masz moze słownik castellano- valenciano lub napisz czy wogole są tam takie... przydałby mi sie....
jak załatwiałaś praktyki w hotelu?
jakie trzeba spełniać wymagania (czy szansę mają tylko ci, którzy studiują lub studiowali hotelarstwo, turystykę, gastronomię)?

salu2

kasia
Mozna kupic slowniki castellano-valenciano lub catalan (bo jak juz wczesniej pisalam wlasciwie catalan=valenciano; choc niektorzy nawiedzeni sadza inaczej). Sa tez translatory na necie.
W hotelu nie powinnas miec zadnych problemow, bo tam wszyscy bede mowic w castellano i ewentualnie po angielsku.
Czy praktyki zalatwialas przez takie jedno polskie biuro turystyczne?
http://www.softwarevalencia.com/dic_cas.php
praktyki mam ze szkoły w której studiuję, muszę tylko znać w miarę dobrze język, nie jade z zadnego biura podrózy ale pewnie załatwiaja podobne tylko za dosc sporą opłatą!
a masz moze taki słownik? pomyslalam ze jak byłas walencji to moze kupilas sobie?jakbys chciala odsprzedac to ja chetna jestem..., ;)Na praktyki jade ze szkoly...studiuje hotelarstwo!Mam do wyboru jechać do Sevilli Huelvy i Gandii(ok . Valencii) Mam nadzieje ze dobrze wybieram
Nie ma takiego slownika, bo nie byl mi potrzebny. Znajac catellano przy odrobinie wysilku mozna zrozumiec prawie wszystko, a jak zaobserwujesz pewnie prawidlowosci miedzy jezykami to juz wogole...
Ja bym wybrala Seville...
A czemu sądzisz ze Sevilla byłaby lepsza! Wiem ze w Andaluzji jest o wiele cieplej, ale Sevilla jest na lądzie, a ja wolę nad morzem!A bylas w Sevilli? Jak tak to napisz jak jest?! por favor
Temat przeniesiony do archwium.