Pieniądze - wyjazd do hiszpanii

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Bedę wyjeżdzał na 6 miesięcy do Hiszpanii i zastanawiam sie jak najlepiej korzystac tam z pieniedzy. Chodiz o to zeby nie placic strasnzych prowizji placac karta lub wyplacajac kase z bankomatu. Czy jets jakis bank w ktorym najlepiej zalozyc konto? Czy moze dopiero na miejscu, ale wtedy jak pieniadze z Polski przelac?Jesli ktos ma jakies doswiadczenai to bede wdziecnzy za pomoc:)

Pozdrawiam
Kapik
Możesz w Polsce założyć konto w banku, który ma też swoje oddziały w Hiszpanii, np. Deutsche Bank czy Citibank. Nie płacisz wtedy prowizji przy pobieraniu pieniędzy z ich bankomatów za granicą.
A czy w DB prowadzenie rachunku nie kosztuje 18 zl? Poza tym jak to jest z przewalutowaniem? Ma ktos jeszcze jakies pomysly;)?

Pozdrawiam
Kacper
Zaloz konto w jakimkolwiek banku w Hiszpanii, ktory otwiera konta na paszport (prawie kazdy). Nastepnego dnia dostaniesz karte do bankomatu i z glowy. Nie doradze Ci w jakim banku, bo nie wiem do jakiego regionu jedziesz, ale procedura jest banalna. Poradzisz sobie na pewno.
Pozdrawiam
Kapik, ty chyba jedziesz do Walencji. Tam sa 3 bankomaty Citi, a w pozostalych bankomatach zaplacisz chyba 4 zl prowizji. Niestety trzeba miec tez konto w zl, a za jego prowadzenie zaplacisz 10 zl.

Przy zalozeniu konta w banku hiszpanskim trzeba miec na uwadze, ze niektore wydadza tylko ksiazeczke (libreta), bo niezupelnie jestesmy jeszcze czlonkami unii... niestety.
no faktycznie do Walencji:)! Przegladalem jzu oferte CiTI, z tym ze nie widzialem konta za 10 zl.. Jest tam CitiKonto za 4,99 miesiecznie ,a drugie CiTiOne za 17,99. Wiec skad to 10? Pytam,bo jzu od drugiej osoby slysze o 10 zl;) A ktos mial doswiadczenie z Deutsche Bank?

Pozdrawiam
Kapik
Jeżeli jesteś studentem, to do 26 roku życia możesz otworzyć konto Start i płacisz 1 zł/m-c.
W Walencji DB ma 8 bankomatów.

Dużym plusem używania polskiego konta jest to, że można go zasilać z innych polskich rachunków nie płacąc wielkich prowizji za przelew (kilkadziesiąt złotych).

Przy zakładaniu konta w Hiszpanii możesz natrafić na wiele problemów. Tam, w każdym oddziale tego samego banku, mówią co innego i wymagają innych dokumentów przy otwarciu rachunku.
Wymagaja tylko jednego dokumentu: paszportu. A najlepiej miec 2 konta, polskie i hiszpanskie. I najlepiej 2 darmowe jak ja.
a w jakich bankach masz te darmowe konta;)?
No faktycznei za konto placi sie 1 zl, ale za walutowe juz 6,50 za miesiac.. o a moze nie jest potrzebne to walutowe..w takim razie jak jest z przewalutowaniem?
a ja wyjeżdżam do barcelony też na dłużej jak tam wygląda sytuacja?Mam wprawdzie konto w polsce w pko sa ale jak byłam w irlandii to pochłonęy mnie prowizje!nie chciałabym żeby tak było w hiszpanii.Coś doradzicie?
BZ WBK i Bancaja. Wczesniej w Citi placilam 9,90 za konto polskie, walutowe bylo gratis.
Jestes studentem, wiec w Polsce masz duzy wybor kont bez oplat. Tam na wszelki wypadek rodzice bede mogli wplacic Ci pieniadze. Uwaga: polska karta warto placic w Hiszpanii, za wyciaganie placi sie prowizje, rozne w roznych bankach (Citi najlepiej, ale oplata za prowadzenie konta...).
A w Hiszpanii pojdziesz do jednego, drugiego banku i wybierzesz... Wlasciwie nie ma oplat za prowadzenie konta lub sa minimalne. Ja nawet karte dostalam za darmo.
Wyjezdzam do lloret de mar. Mam konto w mbank. Zastanawiam sie nad zalozeniem konta walutowego w Banku slaskim (ING) Zalozenie i prowadzenie konta jest DARMOWE - wiem bo znajoma ktora pracuje w wloszech pare dni temu zakladala sobie takiego konto. Wiecie czy sa jakies banki ING w hiszpani ?
ING chyba tylko internetowy.
www.ingDirect.ES
A w Hiszpanii pojdziesz do jednego, drugiego banku i wybierzesz... Wlasciwie nie ma oplat za prowadzenie konta lub sa minimalne. Ja nawet karte dostalam za darmo.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++
w kazdym banku czy caja sa oplaty.tyle ze ty nie zdajesz sobie z tego sprawy :)

wszedzie jest matenimiento.tarjeta z reguly tez jest platna(pierwszy rok daja gratis)
pozdrawiam
W moim banku akurat nie place za prowadzenie konta.
Ciekawe jak moge nie zdawac sobie sprawy z oplat za prowadzenie konta, skoro w libreta mam wpisana kazda wplate, wyplate, stan konta...
Fakt, za kolejna karte trzeba zaplacic 5 czy 8 euro ale to i tak taniej niz w Polsce...
Temat przeniesiony do archwium.